Siirry sisältöön

Mistä tietää, että tarvitsee juurihoidon?

14.4.2025

Hampaan juurihoidolla tarkoittaa hammasytimen puhdistusta kudoksesta. Tähän päädytään, mikäli bakteerit ovat tulehduttaneet hammasytimen. Toisin sanoen, mikäli hampaaseen kehittynyt reikä pääsee kasvamaan liian kauan ja liian suureksi tai ydin on vaurioitunut esimerkiksi tapaturman seurauksena, on riski, että bakteerit infektoivat hammasytimen ja juurihoito on edessä.

Hampaan ytimen tulehdus voi ilmetä monin eri tavoin. Pitkään jatkuva, sykkivä ja voimakas kipu hampaassa ja sen ympärillä olevissa kudoksissa, on selkeä merkki hakeutua nopeasti hammashoitoon. Hammas saattaa olla myös arka lämpötilan vaihteluille.

Näkyvät merkit kuten ikenen turvotus, märkäpaise tai hampaan tummuminen kertovat tyypillisesti pitkälle edenneestä ongelmasta. Hammasytimen tulehdus kehittyy usein vähitellen, jolloin varhainen puuttuminen on ensiarvoisen tärkeää hampaan säilyttämiseksi.

Juurihoidon tarpeen taustalla on tavallisesti syvä karies, joka on edennyt hampaan ytimeen asti. Myös hampaaseen kohdistunut isku, halkeama tai lohkeama voi vaurioittaa ydintä. Hammassirkussa voimme arvioida tilanteen ja tarjota asianmukaista hoitoa nopeasti, jotta hammas voidaan pelastaa.

Miten hammassärky liittyy juurihoidon tarpeeseen?

Hammasytimen tulehdus on yleisin syy hammassärkyyn. Juurihoitoa edellyttävä kipu on tyypillisesti luonteeltaan intensiivinen, jatkuva tai sykkivä. Se voi herättää öisin, eivätkä kipulääkkeet tuo siihen pitkäaikaista helpotusta.

Hammassärky voi ilmetä eri tavoin riippuen tulehduksen vaiheesta. Alkuvaiheessa hetkellistä oireilua voi aiheuttaa makea- tai kylmä-ärsytys. Tulehduksen edetessä hammas alkaa oireilla jatkuvammin, ja kipu saattaa yltyä erittäin voimakkaaksi. Aina hammasytimen tulehdus ei oireile lainkaan, vaan saattaa edetä salakavalasti ytimen kuolioon asti, ja levitä juurenkärjen ulkopuolelle leukaluuhun.

Vaikka suun alueen kiputilat eivät aina johdu hammasytimen tulehduksesta, pitkittynyt särky vaatii aina hammaslääkärin tutkimusta.

Voiko juurihoidon tarpeen tunnistaa ilman hammaslääkärin apua?

Vaikka tietyt merkit voivat vahvasti viitata juurihoidon tarpeeseen, lopullisen diagnoosin voi tehdä vain hammaslääkäri asianmukaisten tutkimusten perusteella. Kotona voit kuitenkin tunnistaa varoitusmerkkejä, jotka edellyttävät pikaista hammaslääkärikäyntiä.

Erityistä huomiota vaativia oireita ovat:

  • Voimakas, sykkivä hammaskipu
  • Purema- ja koputusarkuus
  • Selkeä turvotus tai patti ikenessä
  • Hampaasta tuleva märkävuoto
  • Kipu voimistuu lämpötilan vaihteluista
  • Yleisoireet, kuten kuume.

Röntgenkuvien ja kliinisen tutkimuksen perusteella voidaan määrittää tulehduksen todellinen laajuus, ja tehdä hoitosuunnitelma.

Mitä tapahtuu, jos juurihoitoa tarvitsevaa hammasta ei hoideta?

Hampaan ytimen tulehdus ei parane itsestään, vaan vaatii aina hoitoa. Hoitamattomana ytimen tulehdus saattaa levitä hammasta ympäröiviin kudoksiin ja aiheuttaa hammasperäisen infektion.

Hammasperäinen, vakavaksi edennyt infektio voi aiheuttaa vaikeuksia niellä, puhua, avata suuta, kääntää päätä ja jopa hengittää. Oireiden ilmetessä on syytä hakeutua nopeasti päivystykselliseen terveydenhoitoon, erityisesti mikäli ne etenevät nopeasti ja niiden lisäksi nousee korkea kuume. Keski-Suomen hyvinvointialueen päivystysapu vastaa numerossa puh. 116117.

Kuinka juurihoito käytännössä toteutetaan?

Juurihoito on monivaiheinen toimenpide, jonka tarkoituksena on poistaa tulehtunut kudos hampaan sisältä, puhdistaa juurikanavat ja täyttää ne lopuksi huolellisesti. Ennen juurihoitoa hammas tutkitaan perusteellisesti, käyttäen apuna röntgenkuvausta. Hammas avataan, juurikanavat puhdistetaan huolellisesti, ja lopulta täytetään ja hammas paikataan. Tarvittaessa puhdistetut juurikanavat täytetään bakteereita tuhoavalla lääkeaineella ennen lopullista täyttöä. Pääsääntöisesti juurihoito tulee toteuttaa hampaalle niin, että työskentelyalue hampaan ympärillä suojataan kofferdam-suojakalvon avulla, eristämällä hammas muusta hampaistosta ja suuontelosta hoidon ajaksi. Tämä auttaa työskentelyn aseptisessa toteutuksessa ja suojaa suun muita kudoksia.

Juurihoito saattaa nykyään onnistua jopa yhdellä hoitokäynnillä, mutta vaatii tavallisesti 2-3 vierailua hammaslääkärissä.

Nykyaikainen juurihoito on huomattavasti miellyttävämpi kokemus kuin monet kuvittelevat. Toimenpide suoritetaan paikallispuudutuksessa, ja se on parhaimmillaan täysin kivuton. Käytämme moderneja hoitomenetelmiä ja välineitä, jotka tekevät hoidosta tarkkaa ja tehokasta. Ei ole tavatonta, että potilas on juurihoidon aikana jopa nukahtanut hoitotuoliin!

Juurihoidon jälkeiset toimenpiteet ja hampaiden terveyden ylläpito

Juurihoidon jälkeen hammas tarvitsee usein kruunun tai muun vahvistavan rakenteen, sillä juurihoidettu hammas on rakenteeltaan heikompi ja alttiimpi murtumille. Juurihoidettu hammas voi parhaimmillaan kestää koko loppuelämän, kun siitä pidetään hyvää huolta. Juurihoidon lopputuloksen onnistumista seurataan säännöllisillä kontrollikäynneillä.

Juurihoidetun hampaan ja muiden suunterveyden ylläpitämiseksi on tärkeää:

  • Harjata hampaat kahdesti päivässä fluorihammastahnalla
  • Puhdistaa hammasvälit päivittäin
  • Käydä säännöllisesti hammaslääkärin tarkastuksissa ja kontrollikäynneillä
  • Välttää hampaisiin kohdistuvia voimakkaita iskuja

Oletko saanut jo diagnoosin juurihoidon tarpeesta tai lähetteen juurihoidon erikoishammaslääkärin vastaanotolle? Varaa aika soittamalla  014 211 665

Mikäli epäilet suussasi olevan juurihoidon tarvetta, mutta diagnoosi on vielä saamatta, varaa ensin aika hammastarkastukseen soittamalla 014 211 665 tai suoraan verkosta.

Saat hammastarkastuksen ja muut laajat ja laadukkaat hammashoidon palvelut kaikilta Hammassirkun vastaanotoilta, paikkakunnilla JyväskyläPalokkaSaarijärviÄänekoskiJämsä ja Jämsänkoski. Lämpimästi tervetuloa hoitoon!

Vieritä ylös