Siirry sisältöön

Botuliini narskuttelun hoidossa

Vaikea-asteisesta narskuttelusta kärsivälle voidaan hoitomuotona suositella myös botuliinitoksiini-pistoksia. Nyt saatat miettiä luitko oikein, täyteaineita purentavaivoihin? Kyllä, luit aivan oikein. Botuliinitoksiini A estää hermolihasliitoksen viestin välityksen, mikä estää yliaktiivisen lihaksen toiminnan narskuttelussa. Esteettisessä hoidossa tätä samaa mekanismia voidaan hyödyntää myös kasvojen ilmelihasten tuottamien ihopoimujen muodostumisen estämisessä, esim. otsaan lääkkeen toiminnan ajaksi. Lääke vaikuttaa 2-3 kk, minkä jälkeen lääkeaine on uudelleen pistettävä kudokseen, mikäli sama vaikutus halutaan toistaa.

Botuliinitoksiini ei ole siis täyteaine, kuten usein kuulee puhuttavan. Puremalihaksistoa voidaan hoitaa botuliinitoksiinilla sellaisilta ihmisiltä, jotka narskuttelevat hampaita ja joiden leukojen lihaksisto on kipeä. Leukanivelkipuihin tällä hoidolla ei ole vaikutusta. Vaikutus alkaa 3-5 päivää hoidon jälkeen ja suurin vaikutus on 7-14 päivän kohdalla hoidosta. Botuliinitoksiini-hoidon toteuttaminen

Botuliinitoksiini-hoitoon varataan kolme käyntiä protetiikan ja purentafysiologian erikoishammaslääkärille.

Arviokäynti

Ensimmäisellä käynnillä tehdään alkutarkastus sekä arvio hoitoon soveltuvuudesta. Koska botuliinitoksiini-injektiot eivät kuulu TMDn käypähoitosuosituksen hoito-ohjeisiin, se ei ole ensisijainen hoitokeino kipeisiin puremalihaksiin.  Tämän vuoksi purentakisko ja muu lääkkeetön kivunhoito tulisi olla kokeiltuina ennen injektiohoitoon ryhtymistä. Lisäksi tieteellinen näyttö botuliinitoksiinihoidoista bruksismin hoidossa on vielä puutteellista vaikkakin käytännön tasolla potilaat hyötyvätkin usein saamastaan hoidosta. Näiden edellämainittujen seikkojen vuoksi puhutaan pikemminkin hoitokokeilusta ensimmäisen injektiohoidon yhteydessä. Mikäli potilas hyötyy tästä kokeilusta, voidaan hoito uusia myöhemmin.

Mikäli erikoishammaslääkärin arvion mukaan hoitoon voidaan ryhtyä, laaditaan lääkemääräys apteekkiin tarvittavasta valmisteesta. Potilas hakee valmisteen apteekista, koska näin apteekki voi myöntää KELA-korvauksen lääkkeestä. Lääkevalmisteen omavastuu hinta on noin 150€. On muistettava, että botuliinitoksiini -valmisteita apteekissa ei juuri ole hyllytavarana, joten noin viikon odotusaika lääkkeen saamiselle on tarpeen. Arviointikäynnin hinta on noin 120 euroa.

Hoitokäynti

Varsinaisella hoitokäynnillä pistokset laitetaan sekä leukakulman alueelle että ohimolle kahteen suurimpaan puremalihakseen luonnollisestikin molemmin puolin. Potilas on toimintakykyinen ja ajokuntoinen välittömästi injektioiden laittamisen jälkeen, koska lääkkeen teho tulee esiin aikaisintaan viikon kuluttua. Pistoskohdat voivat olla aluksi kivuliaat ja punoittavat, mutta kipu poistuu yleensä vuorokauden kuluessa. Hoitokäynnin hinta on noin 295 euroa.

Kontrollikäynti

Kontrollikäynti sovitaan aikaisintaan kahden viikon päähään hoidosta, jotta lääkkeen hyötyä olisi mahdollista arvioida. On muistettava, että kaikkia ihmisiä tämä hoito ei kuitenkaan auta vaikkakin suuri osa hyötyy jossakin määrin.  Mikäli potilas saa hyvän hyödyn annetusta hoidosta, voidaan hoito uusia aikaisintaan 3 kk kuluttua edellisestä. Kontrollikäynnin yhteydessä tarkastetaan tarvittaessa myös käytössä olevan purentakiskon tasapaino. Joskus lääkeaine leviää myös ei-toivottuihin ilmelihaksiin ja kasvojen alueelle aiheutuu ongelmaa ilmelihasten toiminnassa. Tämä on valitettava ja harmillinen haitta, joka onneksi poistuu lääkeaineen tehon loppuessa noin 2-3 kuukauden päästä injektioiden laitosta.

Hammassirkussa botuliinitoksiini-injektioita antaa protetiikan- ja purentafysiologian erikoishammaslääkäri, hammaslääketieteen tohtori Piia Saalasti. Piialla on kivunhoitolääketieteen erityispätevyys ja vankka kokemus bruksismin hoidosta. Piian vastaanotolle voit hakeutua varaamalla ajan ajanvarausnumerostamme 014 211 665.

Vieritä ylös