Siirry sisältöön

Narskuttelu

Bruksismi eli hampaiden narskuttelu on yleinen vaiva jota esiintyy lievänä suurimmalla osalla aikuisista ja nuorista. Noin 5-10% aikuisista kärsii hoitotoimenpiteitä vaativista narskuttelun aiheuttamista vaivoista.

Bruksismi ihmenee usein tahdosta riipppumatta unen tai valvetilan aikana tapahtuvana hampaiden narskutteluna ja kiristelynä edestakaisin. Päiväsaikaan narskutteleva puree usein voimakkaasti ja huomaamattaan hampaitansa yhteen jännittävässä tilanteessa tai keskittymistä vaativassa tehtävässä. Tiesitkö että hampaiden kuuluisi olla erossa toisistaan aina kun et tarvitse purukalustoasi ruuan hienontamiseen?

Uninarskuttelelija tuntee usein narskuttelunsa seurauksen ohimoilla jomottavana päänsärkynä etenkin aamuisin. Joskus uninarskuttelijan asuinkumppani saattaa huomauttaa häiritsevästä yöllä tapahtuvasta kirskuttelusta. Yleisesti narskuttelija kärsii usein päänsärystä, erilaisista niska- ja hartiaseudun vaivoista ja kireystiloista, suun limakalvojen haavaumista, korvakivuista ja tinnituksesta. Voimakas ja usein ilmenevä narskuttelu voi vaurioittaa hampaita ja hampaiden kiillettä. Narskuttelijan hampaat saattavat olla kuluneet tai herkkiä lohkeamaan. Leukanivelissä saattaa tuntua kipua, kuulua rahinaa tai omituisia lonksahduksia ruokaa hienontaessa.

Syitä narskuttelulle on monia ja ne ovat osaksi tuntemattomia. Narskuttelun syinä voivat olla erilaiset häiriöt purennassa, stressi ja perinnöllinen alttius. Runsaan tupakoinnin ja alkoholin käytön on huomattu lisäävän narskuttelua, etenkin unen aikana.

Milloin narskuttelu vaatii hoitoa?

Jos narskuttelua ilmenee jatkuvasti tai se on voimakasta, on syytä hakeutua hammaslääkärin vastaanotolle. Hammaslääkärin vastaanotolla narskutteliijalta tutkitaan puremalihakset eli leuan ja pään alueen lihaksisto (sen mahdolliset kireydet ja jännitykset), leukojen liikkeet (maksimaalinen avaus, sivuliikkeet ja liikkeet eteenpäin), leukanivelet (mahdolliset niveläänet, rahinat, lonksumiset, kiputilat) sekä epätyypilliset ienvetäymät jotka myöskin saattavat olla pitkään jatkuneen narskuttelun seurausta.

Narskuttelua hoidetaan usein yön aikana käytettävällä akryylista valmistetulla purentakiskolla. Purentakiskon valmistaa hammasteknikko, hammaslääkärin ottamien jäljennösten perusteella. Purentakiskon valmistukseen, jäljennösten ottoon, kiskon sovittamiseen ja kontrolliin varataan yhteensä 2-3 hoitokertaa. Joskus purenta vaatii lisäksi korjaamista hionnalla, tai mahdollisesti purennan korotusta erilaisin paikkausmenetelmin tai kruunutuksin. Oireita voidaan tarvittaessa hoitaa myös tulehduskipulääkkeillä ja lihasjännitystä vähentävillä lääkkeillä. Purennan rakenteellisia häiriötekijöitä korjaamalla saadaan narskuttelu usein lakkaamaan tai sen aiheuttamat haitalliset oireet vähenemään.

Vaikea-asteisesta narskuttelusta kärsivälle voidaan hoitomuotona suositella myös botuliinitoksiini-pistoksia, kansankielisesti ”Botox” alkuperäisvalmisteen nimen mukaan.

Vieritä ylös