Siirry sisältöön

Protetiikka ja purentafysiologia

Proteettisella hoidolla tarkoitetaan menetettyjen hampaiden tai hammaskudoksen korvaamista keinomateriaalein. Jos olet menettänyt yhden, useamman tai vaikka kaikki hampaasi, voimme protetiikan avulla kuntouttaa purentasi uudelleen. Tavanomaista protetiikkaa tekevät kaikki yleishammaslääkärimme.

Proteettisia hoitomuotoja ovat hampaiden kruunutukset, implanttikruunut ja –sillat, hammaskantoiset siltarakenteet, esteettiset hoidot hammaskuorikoiden eli –laminaattien avulla, yhdistelmäprotetiikka, osa- tai kokoproteesit sekä peittoprotetiikka.

Hoitomuotoa valittaessa keskustellaan eri vaihtoehdoista, tehdään pitkän aikavälin hoitotosuunnitelmia ja annetaan arvioita eri hoitovaihtoehtojen kustannuksista. Hoito toteutetaan yhteistyössä hammasteknikon kanssa. Usein proteettiset hoidot edellyttävät myös yhteistyötä suukirurgian ja iensairauksien erikoishammaslääkärien kanssa. Protetiikkaa päästään toteuttamaan, kun "perusasiat" ovat kunnossa.

Bruksaus eli hampaiden narskuttelu

Yöllinen hampaiden narskuttelu (=bruksaus) saattaa aiheuttaa purentalihaksiin jännitystiloja, jotka puolestaan ovat yhteydessä niska-, hartia- ja päänalueen kiputiloihin. Lisäksi kova hampaiden yhteenpureminen yöaikaan voi aiheuttaa hammaspaikkojen lohkeamisia ja hammaspintojen liiallista kulumista. Myös leukanivelvaivojen ja toistuvien päänsärkyjen taustalta löytyy hyvin usein eri asteista bruksaamista.

Mistä apu purentaongelmiin?

Yksinkertainen apuväline on purentakisko. Valmistamme hampaiden jäljennösten perusteella purentakiskon, joka suojaa hampaita ja rentouttaa puremalihaksia. Purentakisko tehdään yhteistyössä hammasteknikon kanssa.

Uniapneakisko

Uniapnean yhtenä ja usein varsin toimivana hoitona käytetään uniapneakiskoa. Uniapneakisko vähentää nukkumista häiritseviä hengityskatkoksia. Elimistön hapensaanti paranee ja vaikutukset yleisterveyteen ovat merkittäviä. Kiskohoito toteutetaan yhtiestyössä keuhkolääkärin kanssa.

Mikäli olet kiinnostunut uniapneakiskosta, ota asia puheeksi hammaslääkäreidemme kanssa. Hampaat tulee olla hyvässä kunnossa ennen kiskohoidon toteutusta.

Protetiikan ja purentafysiologian erikoishammaslääkärit

Protetiikan- ja purentafysiologian erikoishammaslääkärit vastaavat vaativan protetiikan suunnittelusta ja toteutuksesta. Tällaista hoitoa tarvitaan esim. silloin, kun koko hampaisto on päässyt huonoon kuntoon, purenta on madaltunut ja tavanomaiset hoitokeinot eivät riitä tilannetta korjaamaan. Vaativaa protetiikkaa ovat myös koko leuan implanttisillat ja useat muut proteettiset tilanteet. Protetiikalla voidaan myös korjata purennan epäsuhteita tietyin rajoituksin. Joskus proteettinen hoito on toteutettava yhdessä oikomishoidon erikoishammaslääkärin kanssa.

Vaativista proteettisista- ja purentafysiologisista hoidoista vastaanotollamme vastaavat protetiikan ja purentafysiologian erikoishammaslääkärimme Piia Saalasti, Sirkku Meriläinen ja Olli Saloheimo. Laajat hoidot voidaan tarvittaessa toteuttaa nukutuksessa.

Purentavaivat voivat myös joskus olla niin hankalia, ettei tavanomaisilla hoidoilla saada toivottua hoitovastetta aikaiseksi. Tällöin yleishammaslääkärimme lähettävät sinut purentafysiologian erikoishammaslääkärin tutkittavaksi ja hoidettavaksi.

Lähetepotilaat

Protetiikan- ja purentafysiologian erikoishammaslääkärimme ottavat vastaan lähetepotilaita myös Hammassirkun ulkopuolisilta hammaslääkäreiltä. Toteutuneen hoidon jälkeen lähettävälle hammaslääkärille toimitetaan yhteenveto tehdystä hoidosta ja ylläpitohoito jatkuu oman hammaslääkärin luona.

Hammaslääkäri, löydät lähetelomakkeen täältä.

Ajanvaraus

Varaa aika protetiikan ja purentafysiologian erikoishammaslääkäreiden vastaanotolle soittamalla 014 211 665. Voit varata konsultaatioajan myös verkosta, mutta huomaathan, että kaikki erikoishammaslääkäreidemme vastaanottoajat eivät välttämättä näy internetajanvarauksessa.

Vieritä ylös