Siirry sisältöön

Purentalihasten hieronta

TMD (temporomandibular disorders) on yleisnimitys leukanivelten, purentalihasten, hampaiston ja niihin läheisesti liittyvien kudosten sairaus- ja kiputiloloille sekä toimintahäiriöille.

Nämä vaivat ovat melko yleisiä ja ne voidaan jaotella oireiden mukaan nivelperäisiin, lihasperäisiin sekä näiden yhdistelmiin. Oireet voivat olla hyvin monenlaisia, esim. leukanivelääniä tai kipua leukanivelissä, suun avautuminen voi olla rajoittunutta tai kipu voi tuntua puremalihaksissa.

Yleisesti kipu voi olla tylppää, jomottavaa kipua, joka on voimakkainta aamuisin. Kivun voi laukaista mm. hampaiden pureskelu öisin eli bruksaus, kylmyys tai veto.

TMD:n diagnosoinnin ja hoitosuunnitelman tekee hammaslääkäri ja/tai purentafysiologiaan erikoistunut hammaslääkäri.

Hoitomuotona on useimmiten purentakisko. Lisäksi lihasjännitystä voidaan hoitaa purentalihasten hieronnan avulla. Vastaanotollamme on kolme hierontaan kouluttautunutta suuhygienistiä. He toimivat Väinönkadun, Jyväskeskuksen, Äänekosken ja Saarijärven vastaanotoilla.

Hieronnan ja passiivisen venyttelyn tarkoituksena on parantaa lihaksiston verenkiertoa ja aineenvaihduntaa sekä lievittää lihaskireyksiä.

Hieronta tehdään vastaanotolla ja samalla asiakkaalle neuvotaan pieniä, yksinkertaisia venytyksiä, joita hän voi omatoimisesti tehdä kotona. Tarvittaessa vastaanotolla tehtävän käsittelyn voi uusia muutaman kerran. Tärkeää on myös oppia erottamaan milloin lihas on rento ja missä tilanteissa tulee ”kiristeltyä hampaita” ilman syytä.

Hieronnan esteenä ovat infektiot ihossa tai tuoreet vammat kasvojen alueella, pahanlaatuiset kasvaimet käsiteltävällä alueella, suurentuneet imurauhaset, verenvuotosairaudet tai mahdollisesti verenohennuslääkitys.

Vieritä ylös