Siirry sisältöön

Ikääntyneiden hammashoito

”Sitten kun olen eläkkeellä”, on varmasti tuttuakin tutumpi ajatus monelle meistä. Työpaineiden helpottaessa jää vihdoinkin enemmän aikaa ja voimia ihmissuhteiden ylläpitoon, harrastamiseen ja omasta terveydestä huolehtimiseen. Me Hammassirkussa haluamme auttaa ikääntyviä asiakkaitamme pitämään suun kunnossa myös eläkepäivillä.

Ikääntyminen aiheuttaa muutoksia elimistöön, myös suuhun ja hampaistoon. Samalla myös suun sairauksien syntyyn vaikuttavat riskitekijät lisääntyvät. Hoitamattomat suun alueen tulehdukset heikentävät diabeteksen hoitotasapainoa sekä lisäävät esimerkiksi sydäninfarktien riskiä.

Käsien hienomotoriikan iän myötä heikentyessä omasta suusta huolehtiminen saattaa vaikeutua. Muutokset tapahtuvat hitaasti eikä puhdistuksen tason alenemista välttämättä itse havaitse.

Hampaiden kiinnityskudossairauksilla on viime aikoina löydetty yhteys Alzheimerin tautiin ja purentakyvyn heikentyminen vaikuttaa heikentävästi muistiin. Suun alueen tulehdusten myötä suun kipeytyminen johtaa usein ruokahalun vähenemiseen syömisen vaikeuduttua ja pitkään jatkuessa yleiskunnon heikentymiseen. Iän myötä myös sairaudet kerääntyvät ja hoitotoimenpiteet itsessään voivat olla riskejä.

Iäkkäillä on suuremmat riskit altistua suun sairauksiin; hampaiston kuluminen ja vuosien varrella tehdyt paikkaukset ja proteettiset hampaiden korvaamiset hankaloittavat hampaiden puhdistamista ja vaativat myös ajoittain korjaamista ja uusimista.  Hammasluussa ja kiilteessä tapahtuu iän myötä muutoksia, jotka vaikuttavat muun muassa paikka-aineiden pysyvyyteen.  Myös ikenet voivat reagoida herkemmin ja iensairaudet puhkeavat nopeammin. Sylki puhdistaa hampaiden pintoja ja tasaa suun happamuuden vaihteluita. Syljen eritys vähentyy iän myötä luonnostaan ja suun kuivuutta lisäävät myös iso osa lääkkeistä. Tämä altista reikiintymiselle ja myös limakalvojen oireilulle.

Pelkkä ikä ei ole este hammasimplanteille tai edes oikomishoidolle. Ikä ei ole syy jättää suuta hoitamatta, päinvastoin. Ikä on syy hoitaa omaa suuta ja pitää huolta myös läheisten suun terveydestä.

Kuinka varaat ajan hoitoon?

Mikäli edellisestä hammaslääkärikäynnistä on jo aikaa, varaa ensin aika suun terveydentilan tutkimukseen eli hammastarkastukseen.
Kun varaat aikaa itsellesi, voit varata ajan puhelimitse 014 211 665 tai suoraan verkosta:

Kun asioit toisen puolesta

Ota yhteys palvelevaan ajanvaraukseemme, ja neuvomme eteenpäin:

014 211 665

Vieritä ylös