Siirry sisältöön

Uniapnea

Uniapneasta eli unenaikaisista hengityskatkoksista kärsii noin 150 000 suomalaista. Tauti on merkittävä riskitekijä mm. verenkiertoelimistön toiminnalle.

Hoitamaton uniapnea nostaa verenpainetta ja on yksi tekijä aivohalvausten taustalla ja selkeä riskitekijä esimerkiksi diabeteksen puhkeamiselle.

Obstruktiivinen uniapnea tarkoittaa sitä, että unen aikana ylähengitysteiden lihakset rentoutuvat ja painavat keuhkoputkea tukkoon. Hengitys pysähtyy tällöin hetkeksi. Tiedostamaton havahtuminen lisää lihasten jäntevyyttä ja uni voi jatkua jälleen uuteen kohtaukseen saakka. Useimmiten hengityskatkoksiin liittyy kuorsausta. Kuorsaus keskeytyy hengityskatkoksiin ja katkoksen jälkeen alkaa jälleen uudestaan. Melko usein uniapneasta kärsivä ei itse ole tietoinen heikosta unenlaadustaan eikä välttämättä ymmärrä päiväaikaisen vireystilansa olevan heikentynyt.

Tutkimus

Uniapneataudin olemassaolon ja taudin vaikeusasteen diagnosointi perustuu potilaan haastatteluun ja unenaikaisten hengityskatkosten esiintyvyyden mittaukseen. Vastaanotollamme suuhygienistimme antavat sinulle ohjeet yön ajan pidettävän mittauslaitteen käyttöön ja voit kotioloissa omassa sängyssä nukkuessasi suorittaa mittauksen. Laitteen palautettuasi erikoislääkäri Miikka Peltomaa tutkii rekisteröintitulokset eli unenlaatusi. Saat tarkan raportin unestasi ja hengityskatkosten määrästä. On tietenkin hyvä asia, mikäli mittauksesta ei havaita mitään erityistä. Uniapneataudin ollessa kyseessä, voidaan mittauksella todeta taudin vaikeusaste, joka puolestaan vaikuttaa hoitomuodon valintaan.

Hoito

Mikäli kuorsaat tai sairastat lievää - keskivaikeaa obstruktiivista uniapneaa, suosittelemme sinulle uniapneakiskoa. Kyseisen kojeen avulla alaleukasi pysyy nukkuessasi noin 0,5 cm eteenpäin työnnettynä eikä näin tuki hengitysteitäsi. Voimme valmistaa uniapneakiskon vastaanotollamme. Hampaat tulee olla hoidettu kuntoon ennen kiskon valmistusta.

Jos diagnoosisi puolestaan on keskivaikea tai vaikea obstruktiivinen uniapnea, teemme Sinulle lähetteen Jyväskylän Keskussairaalan keuhkosairauksien poliklinikalle, jossa useimmiten hoidoksi tarjotaan ylipainehappihoitoa eli CPAP-laitteen käyttöä yön ajaksi.

Toisinaan konsultoimme korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoishammaslääkäriä, jos nielun seutusi on kovin ahdas limakalvorakenteiden vuoksi. Mikäli taas alaleukasi on kovin takana ja näyttäisi olevan syynä hengityksesi yölliseen salpaantumiseen, pyydämme oikomishoidon sekä suu- ja leukakirurgian erikoishammaslääkäreiltä arvion tilanteesta. Ehkäpä oikomishoidon ja leuan kirurgisen eteenpäin siirron avulla saattaisitkin saada pysyvän avun ongelmaasi.

Itsehoito on olennainen osa uniapnean hoitoa. Jos sinulla on ylipainoa, suosittelemme painonpudotusta. Vastaanotollamme saat myös ravitsemusneuvontaa ja kannustusta tavoitteesi saavuttamiseksi. Toisaalta jo parempi unenlaatu itsessään usein nostaa vireystasoa ja siten myös edistää painonpudotusta.

Hoitoon hakeutuminen

Mikäli epäilet itselläsi tai läheiselläsi uniapneaoireilua, varaa ajanvarausnumerostamme aika yöpolygrafiatutkimukseen. Se on helppo ja mutkaton keino selvittää asia.

Ajanvarauksen numero: 014211665

Lisätietoa uniapneasta ja sen hoidosta: www.uniapnea.fi

Vieritä ylös