Siirry sisältöön

Voiko parodontiittia hoitaa?

11.4.2025

Mikä on parodontiitti ja miten se kehittyy?

Parodontiitti eli hampaan kiinnityskudossairaus on suun tulehdussairaus, joka kehittyy pitkittyneen ientulehduksen tuloksena. Ientulehdus, eli gingiviitti, syntyy plakin kertyessä hampaan pinnalle ienrajaan. Se ilmenee usein ensimmäisenä ienverenvuotona hampaita ja hammasvälejä puhdistettaessa. Ientulehdus voi oireilla myös ikenien punoituksena ja turpoamisena. Jos ientulehdus jätetään hoitamatta, se voi kehittyä parodontiitiksi.

Hoitamattomana parodontiitti voi johtaa hampaiden heilumiseen ja lopulta jopa irtoamiseen. Tupakoivalla tauti saattaa usein edetä huomaamattomana pitkäänkin. Tupakointi heikentää ikenien verenkiertoa, ja ientulehduksen ensioire, verenvuoto ikenistä saattaa jäädä kokonaan puuttumaan.

Riskitekijöitä parodontiitille ovat muun muassa huono suuhygienia, tupakointi, diabetes ja perinnöllinen alttius.

Miten parodontiittia voi ennaltaehkäistä?

Parodontiitin ennaltaehkäisyssä suuhygienialla on keskeinen rooli. Hampaiden harjaus kahdesti päivässä fluorihammastahnaa käyttäen ja hammasvälien puhdistaminen päivittäin auttavat pitämään hampaat puhtaana plakista ja estämään ientulehduksen kehittymistä parodontiitiksi. Säännölliset käynnit hammastarkastuksessa ja hammaskiven poistossa ovat myös oleellinen osa ennaltaehkäisevää suunterveydenhoitoa.

Lisäksi terveelliset elämäntavat, kuten tupakoinnin lopettaminen ja terveellinen ruokavalio, voivat vähentää parodontiitin riskiä.

Millaisia hoitomenetelmiä parodontiitin hoitoon on olemassa?

Parodontiitin hoito alkaa tavallisesti huolellisella hampaiden ja ientaskujen puhdistuksella plakista ja hammaskivestä. Pitkälle edennyt parodontiitti saattaa vaatia kirurgista hoitoa ientaskujen madaltamiseksi. Tarvittaessa käytetään myös mikrobilääkitystä.

Hoidon onnistuminen riippuu pitkälti potilaan sitoutumisesta suun omahoitoon. Potilaan on tärkeää noudattaa hammaslääkärin ohjeita ja ylläpitää hyvää suuhygieniaa myös hoitokäyntien välillä. Tupakoinnin lopettaminen on tärkeää hoidon onnistumisen ja hoitotuloksen säilyttämisen kannalta. Säännölliset kontrollikäynnit varmistavat, että suun terveys pysyy hyvänä. 

Milloin on syytä ottaa yhteyttä hammaslääkäriin?

Hoitoon kannattaa hakeutua jos ienverenvuoto ei lakkaa parantuneesta suuhygieniasta huolimatta viikon sisällä, suussa tuntuu pahaa makua ja hajua, tai ikenet ovat turvonneet ja punoittavat.

Parodontiitti etenee usein oireettomana, erityisesti tupakoitsijoilla. Joskus ensimmäinen näkyvä oire voi olla hampaiden heiluminen. Säännöllisillä hammastarkastuksilla suun terveydentilan muutokset saadaan kiinni ennen kuin ne etenevät ongelmiksi asti.

Parodontiitti on suun terveysongelma, joka voi vaikuttaa koko kehon terveyteen – sillä on todettu olevan yhteys esimerkiksi sydänsairauksiin ja diabeteksen komplikaatioihin. Säännöllinen suuhygieniasta huolehtiminen ja hammaslääkärikäynnit ovat parhaita keinoja sen ennaltaehkäisyyn ja hallintaan.

Mietityttääkö parodontiitti, tai jokin muu suun terveydessä? Varaa aika hammastarkastukseen joustavasti verkosta tai soittamalla  014 211 665.

Saat hammastarkastuksen ja muut laajat ja laadukkaat hammashoidon palvelut kaikilta Hammassirkun vastaanotoilta, paikkakunnilla JyväskyläPalokkaSaarijärviÄänekoskiJämsä ja Jämsänkoski. Lämpimästi tervetuloa hoitoon!

Vieritä ylös