Hampaan poisto
Hampaita joudutaan poistamaan erinäisistä syistä. Yleisimmin hampaan poistoon johtaa hampaan ytimeen syvän karieksen seurauksena aiheutunut tulehdus.
Hampaan poiston syynä saattavat olla myös tukikudosten ongelmista johtuvat tulehdukset, hampaiden halkeamiset, tilanpuute suussa esimerkiksi oikomishoidossa, epäonnistunut juurihoito, syvä karies, maitohampaan poisto pysyvän hampaan tieltä. Viisauden hampaat saatetaan poistaa ennakoivasti tulevien ongelmien ehkäisemiseksi.
Tulehtunut hammas on syytä poistaa, mikäli hammasta ei pystytä enää juurihoitamaan ja paikkaamaan asianmukaisesti. Tällaisia tilanteita ovat esimerkiksi syvälle ienrajalle tai ienrajan alapuolelle lohjenneet tai reikiintyneet hampaat.
Sattuuko hampaan poisto?
Hampaan poisto on tavallisesti kivuton ja rutiininomainen toimenpide. Mikäli poiston aikana tuntuu kipua, kannattaa hammaslääkäriltä pyytää lisää puudutusta. Huomaathan, että puudutus ei kuitenkaan poista tuntoaistia, ja esimerkiksi instrumenttien liikuttelu suussa ja hampaan irrottamisen aiheuttama paine tuntuu.
Mikäli hampaan poisto jännittää on aina mahdollista saada esilääkitys. Tällöin on kuitenkin oltava mukana saattaja, joka huolehtii potilaasta kunnes lääkkeen vaikutus on hävinnyt. Halutessaan huoneeseen saa myös ottaa mukaan tukihenkilön. Hampaita voidaan poistaa myös nukutuksessa, mikäli toimenpide pelottaa huomattavasti.
Kuinka hampaan poistoon tulee varautua?
Hampaan poiston jälkeen tulee olla syömättä vähintään kolmen tunnin ajan, joten ennen hampaan poistoa on hyvä käydä syömässä.
Ennen poistoa hammaslääkärin on tiedettävä kaikista potilaan terveyteen vaikuttavista seikoista. Hampaan poistoihin voivat vaikuttaa erilaiset lääkitykset ja yleissairaudet. Esimerkiksi veren hyytymistä estävät lääkitykset voivat lisätä verenvuotoa suuresti toimenpiteen aikana ja sen jälkeen. Osteoporoosilääkitykset vaativat erityistä huomiota hampaan poistoja suunniteltaessa. Immunosuppressiiviset reuma- ja syöpälääkitykset voivat laskea immuunipuolustuksen tasoa, jonka seurauksena potilaan infektioherkkyys lisääntyy ja vakavien infektioiden todennäköisyys kasvaa.
Voiko hampaan poistolle olla esteitä?
Eräät lääkitykset tai sairaudet, tai esimerkiksi raskaus tietyissä tapauksissa, saattavat vaikuttaa hampaan poiston turvalliseen onnistumiseen. Muistathan siis kertoa terveydentilasi muutoksista ja käyttämistäsi lääkityksistä hammaslääkärillesi. Hoitoosi liittyvät mahdolliset riskitekijät käydään läpi ennen toimenpidettä.
Kuinka hampaan poisto etenee?
Hampaan poisto alkaa yleensä desinfioivan suuhuuhteen purskuttelulla ja puudutuksella. Puudutuksen voimakkuus tarkastetaan alussa limakalvosta. Mikäli limakalvo ei tunne enää terävän instrumentin normaalisti aiheuttamaa kipua on puudutus kunnossa. Varsinainen poisto alkaa hampaan ympärillä olevien ikeneen kiinnittyneiden säikeiden katkaisulla koko hampaan ympäriltä. Tämän jälkeen hampaaseen aletaan hakemaan liikkuvuutta erilaisin instrumentein käyttäen painetta. Poiston aikana leukaluun ja hampaan juuren välinen tila levenee, jonka takia hammas alkaa liikkua. Kun hammas on tarpeeksi irti luusta voidaan se kammeta ylös tai nostaa pihdeillä.
Tavanomaisesti hampaan poistot tehdään ilman leikkausta. Leikkausta saatetaan tarvita jos hammas on pahasti lohjennut tai reikiintynyt, juurihoidettu- tai luutunut. Luun tai limakalvon alla olevat viisaudenhampaat on leikattava. Leikkaus tässä tapauksessa tarkoittaa limakalvon nostamista pois tieltä, luun paljastamista ja luun poistamista hampaan ympäriltä poraamalla.
Kuinka pitkään hampaan poisto kestää?
Poiston kesto riippuu hampaasta, hampaan kunnosta ja ympäröivän tukikudoksen tilasta. Isommat poskihampaat vaativat yleensä enemmän aikaa sen takia, että ne ovat tiukemmin luussa kiinni monen juuren ansiosta. Pahasti reikiintynyt tai lohjennut hammas voi aiheuttaa ongelmia, koska hampaasta on enää niin vähän omaa hammasta jäljellä, jolloin hampaaseen on vaikea saada liikkuvuutta ja otetta. Juurihoidetut hampaat ovat myös yleensä hauraampia kuin elävät hampaat. Tuolloin ongelmaksi voi muodostua pienten palasten lohkeilu poiston yhteydessä, joka taas johtaa samaan tilanteeseen kun pahasti reikiintyneen hampaan kanssa. Poiston pituus voi vaihdella 30min-1h. Yleensä tuntia pidempään hampaan poistossa ei mene.
Tarvitseeko hampaan poiston jälkeen antibioottikuuria?
Hampaan poiston jälkeen ei tarvita tavanomaisesti antibioottia, mikäli alue ei ole ollut todella tulehtunut eikä luuhun ole jouduttu kajoamaan. Yleisimmin antibiootteja käytetään ennaltaehkäisevästi (profylaksia). Antibioottiprofylaksiaa käytetään mikäli potilas kuuluu infektioriskiryhmään, alue on todella infektoitunut tai tiedetään, että hampaan poistossa joudutaan kajoamaan luuhun.
Ajanvaraus
Hampaiden poistot edellyttävät aina ensin hammaslääkärin tekemää kliinistä ja röntgenologista tutkimusta. Tutkimuksen perusteella yleishammaslääkäri suunnittelee hoidon toteutuksen. Tarvittaessa sinut ohjataan suu- ja leukakirurgin vastaanotolle.
Kun diagnoosi on vielä saamatta
Varaa ensin aika hammastarkastukseen soittamalla 014 211 665 tai suoraan verkkoajanvarauksestamme.
Kun diagnoosi on jo saatu
Varaa aika soittamalla 014 211 665.
Hampaan poiston jälkeen
Poiston jälkeisinä päivinä tulee huolehtia hyvästä suuhygieniasta ja noudattaa hammaslääkärin antamia ohjeita.
Syömistä ja juomista tulee välttää 3 tunnin ajan poiston jälkeen, samoin tupakointia, sylkemistä, imeskelyä, poistoalueen koskettamista, raskasta liikuntaa ja raskaiden esineiden nostelua. Poistopäivänä on syötävä vain kylmää tai haaleaa, hienojakoista ruokaa. Yleensä suositellaan jäätelöä hammaslääkärin määräyksellä.
Mikäli poisto on ollut tavanomainen, poiston jälkeisinä päivänä ei pitäisi esiintyä pahempaa kipua. Asiaan kuuluu, että alueella tuntuu pientä kipua parin päivän ajan, koska tuolloin suussa on haava. Parin päivän – viimeistään 2 viikon päästä kivun pitäisi olla miltei kokonaan kadonnut ja poistoalueen sulkeutunut.
Yleisin poiston jälkeinen ongelma on verihyytymän irtoaminen poistokuopasta. Tuolloin poistokuoppa tulee todella kipeäksi ja vaatii hammaslääkärin hoitoa.
Ota yhteyttä ajanvaraukseemme 014 211 665, mikäli
-
- verenvuoto ei lopu poistokuopasta
- ilmaantuu yleisoireita (kuumetta, hengitys- tai syömisvaikeuksia)
- turvotusta poistokuopan läheisyyteen
- kipu poistokuopassa alkaa selkeästi voimistua noin kolme päivää poiston jälkeen.
Ajanvarauksemme aukioloaikojen (ma-pe 7-21, la 10-17) ulkopuolella ota yhteys Keski-Suomen hyvinvointialueen päivystysapuun, puh. 116117.