Siirry sisältöön

Oikomishoito / Hampaiden oikominen

Hampaiden oikominen eli oikomishoito tarkoittaa hammashoitoa, jolla korjataan hampaiden tai leukojen virheasentoja. Oikomishoitoon voidaan ryhtyä myös esteettisistä syistä.

Oikomishoitoa toteutetaan vaihtelevista syistä: Joskus syöminen on hankalaa purennan ollessa epätasapainossa tai leukanivelet kipeytyvät samasta syystä. Toisinaan ahtautuneet hampaat hankaloittavat hammasvälien puhdistusta ja/tai ovat selvä esteettinen haitta potilaalle.

Oikomishoidolla voidaankin parantaa merkittävästi elämänlaatua. Hampaiston toiminnallisuuden parantuessa myös hymyily käy helpommin!

Oikomishoito lapsena

Lapsella tai nuorella voidaan vielä vaikuttaa purennanohjaimien avulla hampaiston tai leukasuhteiden asennon kehittymiseen, siksi hoidon ajoitus/aloitus on tärkeä lopputulosta ajatellen. Hammassirkussa lasten oikomishoitoa tekevät oikomishoidon erikoishammaslääkärimme.

Oikomishoito aikuisena

Voiko hampaat oikoa vielä aikuisenakin?

Aikuisilla ei enää voida vaikuttaa kasvuun, mutta aikuisten oikomishoito voidaan tehdä oikomiskojeiden avulla aivan kuten nuoremmillakin. Mikäli leukojen asentosuhteisiin halutaan vaikuttaa aikuisiällä, on tämäkin mahdollista kirurgisia hoitoja hyväksikäyttäen. Ikärajaa oikomishoidolla ei siis ole.

Lue lisää: Oikomishoito aikuisena

Onko hammasraudoille vaihtoehtoja?

Perinteisesti hampaiden oikominen on toteutettu metallisilla, hampaisiin kiinnitettävillä oikomiskojeilla, ns. hammasraudoilla. Nykyään hammasraudoille löytyy kuitenkin useita eri vaihtoehtoja.

Invisalign-oikomishoidon avulla hampaiden oikominen onnistuu läpinäkyvillä kalvoilla. Kalvot istuvat tiukasti omilla hampaille ja ne ohjaavat vähitellen hampaita uuteen haluttuun asentoon. Kalvot voi itse ottaa pois esimerkiksi ruokaillessa. Invisalign-oikomishoidolla voidaan korjata pieniä etuhampaiden asentovirheitä ja laajoja koko hampaistoa käsittäviä purennan korjauksia.

Hampaiden oikominen voidaan toteuttaa myös piilottamalla oikomiskojeet hampaiden sisäpinnoille, jolloin hampaat oikenevat ”näkymättömästi”, tämän tekniikan nimi on Incognito ja se toteutetaan yhteistyössä saksalaisen hammaslaboratorion kanssa. Olemme ylpeitä voidessamme tarjota tämänkin huipputekniikan mahdollistaman hoidon asiakkaillemme.

Perinteisinkiin oikomiskojeisiin voi halutessaan yhdistää hampaan värisiä keraamisia tai vaikkapa vastavuoroisesti värikkäitä kiinnikkeitä, mikäli toivoo metallin värille vaihtelua.

Kuka oikomishoitoa tekee?

Oikomishoidon erikoishammaslääkärit

Hammassirkussa toimivat oikomishoidon erikoishammaslääkärit Kati Pietilä ja Susanna Kanerva. Oikomishoidon erikoishammaslääkärin vastaanotolle tullaan pääsääntöisesti yleishammaslääkärin konsultaation kautta.

Yleishammaslääkärit

Yleishammaslääkäreistämme Kirsi Koivukoski, Anne Liuska, Essi Pellikka ja Miki Hyvärinen ovat perehtyneet Invisalign-oikomishoitoon.

Kuinka hoito etenee?

Hoitopolku oikomishoitoon alkaa yleishammaslääkärin tekemästä suun terveydentilan tutkimuksesta eli hammastarkastuksesta. Yleishammaslääkäri ohjaa sinut tarvittaessa eteenpäin ja ottaa hoidon suunnitteluun tarvittavat jäljennökset ja röntgenkuvat hampaistostasi.

Hoidon suunnittelukäynnillä selvitämme sinulle soveltuvat eri hoitovaihtoehdot sekä teemme kustannusarvion.

Ennen hoidon aloitusta suun tulee olla terve ja mahdolliset ongelmakohdat hoidettu kuntoon. Joskus oikomishoitoa varten saatetaan joutua poistamaan hampaita, jotta leukoihin saadaan tilaa liikuttaa hampaisto haluttuun asentoon.

Itse hoidon eteneminen riippuu valitusta hoitomenetelmästä. Saat lisätietoa hoitopolustasi omalta hammaslääkäriltäsi.

Oikomishoidon jälkeen saavutettu lopputulos säilytetään retentiolla. Retentioon on eri vaihtoehtoja, muun muassa oikomiskalvoja muistuttava muovinen retentiokalvo, hampaisiin kiinnitettävä metallilanka, näiden yhdistelmä tai retentiolevy.

Oikomishoito vaatii motivaatiota ja pitkäjänteisyyttä. Hammashoitohenkilökuntamme on tukenasi, jotta saat hymysi ja purentasi hyvin toimivaksi ja kauniiksi.

Sattuuko oikomishoito?

Oikomishoito voi tuntua epämukavalta, ja aiheuttaa pientä kipua varsinkin hoidon alkuvaiheessa hampaiden alkaessa siirtymään uusiin asentoihin. Oikomiskojeisiin tottuu kuitenkin nopeasti hoidon edetessä. Mikäli oikomishoito aiheuttaa voimakasta, häiritsevää kipua, otathan asian puheeksi hoitavan hammaslääkärisi kanssa.

Kuinka paljon hampaiden oikominen maksaa?

Oikomishoidon kustannukset vaihtelevat hoidon laajuuden ja hoitomuodon mukaan. Tyypillisesti kustannukset alkavat noin 3000 eurosta leukaa kohden. Saat yksilöllisen kustannusarvion hammaslääkäriltäsi.

Hammashoidon rahoitus Svea-erämaksulla

Hammashoidon kustannukset on mahdollista jakaa pienempiin kuukausieriin Svean tarjoamalla rahoituksella. Kiinteä korko ja joustava maksuaika mahdollistavat juuri sinulle sopivan kuukausierän. Pyydäthän hammaslääkäriltäsi ensin hoitosuunnitelman ja kustannusarvion ennen rahoituksen hakemista. Lue lisää: Hammashoidon rahoitus

Ajanvaraus oikomishoitoon

Varaa aika kalvo-oikomishoidon arviokäynnille soittamalla 014 211 665
Onko edellisestä hammastarkastuksesta jo aikaa? Varaa aika soittamalla 014 211 665 ja kerro aikaa varatessasi kiinnostuksestasi kalvo-oikomishoitoon.

Lue lisää oikomishoidon tekniikoista (englanniksi):

Vieritä ylös