Tuleeko viisaudenhampaat kaikille?
15.4.2025
Viisaudenhampaat ovat takimmaiset, kolmannet poskihampaat, jotka puhkeavat useimmiten noin 19-20 vuoden iässä. Tavanomaisesti viisaudenhampaita kasvaa neljä, kaksi ylä- ja kaksi alaleukaan. Viisaudenhampaiden lukumäärä kuitenkin vaihtelee, ja noin 2%:lla väestöstä viisaudenhampaat puuttuvat kokonaan.
Tuleeko viisaudenhampaat kaikille?
Osalla väestöstä viisaudenhampaat jäävät puuttumaan osittain ja noin 2%:lla ne puuttuvat kokonaan. Viisaudenhampaiden puuttuminen ei ole terveyshaitta, vaan voi
Yleisempää kuitenkin on, että viisaudenhammas kehittyy suuhun, mutta jää osittain tai kokonaan piiloon. Syynä tähän on tavallisesti hammaskaaren ahtaus. Nykyihmisen ravinto on paljon pehmeämpää, ja vähemmän pureskelua vaativaa kuin esi-vanhempiemme, eikä leukaluu enää kehity tarpeeksi suureksi kolmansille poskihampaille.
Milloin viisaudenhampaat puhkeavat?
Viisaudenhampaat puhkeavat tyypillisesti 19-20 vuoden iässä. Nimitys viisaudenhammas liittyykin ikään – puhkeaminen tapahtuu usein aikuisuuden kynnyksellä, jolloin ihmisen on ajateltu jo viisastuneen. Yksilölliset erot puhkeamisen ajankohdassa ovat kuitenkin suuria, ja vaikka suurimmalla osalla viisaudenhampaiden puhkeaminen ei enää etene 25 ikävuoden jälkeen, saattaa toisilla kasvu jatkua vielä 30 vuotiaana. Viisaudenhampaat ovat tavallisesti viimeiset pysyvät hampaat, jotka suuhun puhkeavat.
Leukaluun kasvutila määrittää pitkälti sen, puhkeavatko hampaat normaalisti vai jäävätkö ne osittain tai kokonaan puhkeamatta leukaluun sisään.
Mitkä ovat viisaudenhampaiden puhkeamisen oireet?
Viisaudenhampaiden puhkeamiseen liittyy usein epämiellyttäviä oireita. Yleisimpiä näistä ovat kipu ja särky puhkeamisalueella, ikenien turvotus sekä punoitus. Joillakin saattaa esiintyä myös päänsärkyä, korvakipua, nielemisvaikeuksia ja jopa kuumetta.
Osittain puhjenneen viisaudenhampaan ympärille voi kehittyä tulehdus (perikoroniitti), kun ruokaa ja bakteereja pääsee kertymään ikenen alle. Tällöin oireet voivat olla voimakkaita: kova kipu, turvotus, märkävuoto ja pahanhajuinen hengitys.
Lieviä oireita voi helpottaa kotona kipulääkkeillä, mutta viisaudenhampaan tilanne kannattaa tarkistuttaa hammaslääkärillä. Jos oireet ovat voimakkaat, jatkuvat pitkään tai niihin liittyy kuumetta tai voimakasta turvotusta, on syytä hakeutua hoitoon viipyilemättä.
Miksi viisaudenhampaat poistetaan?
Viisaudenhampaiden poistoon on useita lääketieteellisiä syitä. Yleisimpiä näistä ovat hampaiden virheasento tai ahtaus leukaluussa. Koska nykyihmisen leuka on usein liian pieni neljälle viisaudenhampaalle, ne voivat jäädä puhkeamatta kokonaan tai puhjeta vinoon.
Osittain puhjenneen viisaudenhampaan päälle jää ikenestä taskumainen tila, johon bakteerit ja ruoantähteet pääsevät helposti kertymään. Puhkeavaa viisaudenhammasta ympäröivä kudos tulehtuu helposti, eli siihen muodostuu perikoroniitti. Viisaudenhammas voi myös painaa viereisiä hampaita niitä vahingoittaen, ja on usein hankalasti puhdistettavissa, mikä voi johtaa sen reikiintymiseen.
Oireita aiheuttavan viisaudenhampaan hoitona on pääsääntöisesti poisto, mutta kaikki viisaudenhampaat eivät kuitenkaan vaadi poistoa. Jos hammas puhkeaa normaalisti, sille on riittävästi tilaa ja se ei aiheuta oireita, se voidaan jättää paikoilleen. Oireettomankin viisaudenhampaan tilannetta kannattaa seurata.
Miten viisaudenhampaiden poisto tapahtuu?
Viisaudenhampaiden poisto on tavanomainen hammashoidon toimenpide, joka tehdään yhdellä hoitokäynnillä paikallispuudutuksessa.
Toimenpiteessä hammaslääkäri tai suu- ja leukakirurgi ensin puuduttaa poistettavan hampaan alueen huolellisesti. Puudutus pitää kivuntunteen poissa, mutta poisto saattaa aiheuttaa paineentuntua suussa.
Jos hammas on jo puhjennut kokonaan, poistetaan se usein tavallisena hampaanpoistona. Jos hammas on osittain tai kokonaan leukaluun sisällä, se poistetaan kirurgisesti. Toisinaan hammas joudutaan leikkaamaan osiin poiston helpottamiseksi.
Meillä Hammassirkussa viisaudenhampaan poisto voidaan potilaan toiveesta tehdä myös rauhoittavan esilääkityksen avulla tai nukutuksessa, mikäli voimakas hammashoitopelko estää muutoin toimenpiteen tai jos hoidontarve on laaja.
Viisaudenhampaiden hoito Hammassirkussa
Meillä Hammassirkussa viisaudenhampaan poistoon valmistautuminen alkaa yleishammaslääkärin tekemällä huolellisella suun terveydentilan tutkimuksella. Tutkimuksen perusteella yleishammaslääkäri suunnittelee hoidon toteutuksen. Tarvittaessa sinut ohjataan suu- ja leukakirurgin vastaanotolle Jyväskylään, Äänekoskelle tai Jämsänkoskelle.
Käytössämme ovat modernit kuvantamismenetelmät, joiden avulla näemme hampaiden tarkan sijainnin ja asennon, jolloin hoito voidaan toteuttaa minimoiden riskit. Toimenpiteet suunnitellaan aina yksilöllisesti jokaisen potilaan tarpeiden mukaan. Huolehdimme tehokkaasta kivunlievityksestä, ja hammashoitopelkoisille potilaillemme tarjoamme tarvittaessa myös mahdollisuuden rauhoittavaan lääkitykseen tai nukutushammashoitoon.
Mietityttääkö viisaudenhampaidesi tilanne tai jokin muu suun terveydessä? Varaa aika hammastarkastukseen joustavasti verkosta tai soittamalla 014 211 665.
Saat hammastarkastuksen ja muun Hammassirkun laajat ja laadukkaat hammashoidon palvelut paikkakunnilla Jyväskylä, Palokka, Saarijärvi, Äänekoski, Jämsä ja Jämsänkoski. Lämpimästi tervetuloa hoitoon!