Siirry sisältöön

Iensairauksien hoito

Ientulehduksen oireita ovat verenvuoto ikenistä hampaita harjatessa, kipu, paha maku ja haju suussa sekä liikkuvat hampaat. Usein ientulehdus ja kiinnityskudostuho voivat olla täysin oireettomia ja siten salakavalia. Tästä johtuen taudin varhainen diagnosointi on ensiarvoisen tärkeätä.

Hammaslääkärimme kaikilla vastaanotoillamme tekevät jokaiselle potilaalle ientaskumittaukset hampaiden tarkastusten yhteydessä. Ientaskumittausten tulokset kertovat taudin asteesta. Lievempää muotoa kutsutaan gingiviitiksi. Jos hampaiden kiinnitys leukaluuhun on jo heikentynyt puhutaan parodontiitista. Hoitamattomana parodontiitti johtaa hampaiden liikkuvuuteen ja irtoamiseen. Parodontiitti on myös keskeinen riskitekijä sydän- ja verisuonisairauksien taustalla.

Vastaanottomme hammaslääkärit hoitavat iensairauksia yhdessä suuhygienistiemme kanssa. Jos tautitila on edennyt hyvin pitkälle, voidaan vastaanotollamme hoitaa iensairauksia myös kirurgisin menetelmin.

Parodontologi eli iensairauksien erikoishammaslääkäri

Mikäli kohdallasi puhutaan jo parodontiitista, saatetaan hoidon suunnittelun ja toteutuksen avuksi tarvita iensairauksien erikoishammaslääkäriä eli parodontologia.

Parodontologi tutkii suusi tilanteen, suunnittelee hoidon toteutuksen ja ohjaa hammaslääkäreitä sekä suuhygienistejä tavoitteen saavuttamiseksi. Usein tarvitaan myös antimikrobisia hoitoja sekä ienleikkauksia hoitotavoitteiden saavuttamiseksi. Iensairauksien hoito on tiivistä yhteistyötä erikoishammaslääkärin, hammaslääkärin ja suuhygienistin välillä. Kaikkein tärkeintä on kuitenkin, että potilas itse on motivoitunut ja hoitaa hampaitaan annettujen ohjeiden mukaisesti. Yhteispelillä saavutamme parhaan lopputuloksen!

Lähetepotilaat

Parodontologit hoitavat myös lähetepotilaita eli potilaita, jotka ovat muiden kuin oman vastaanottomme hammaslääkäreiden lähettämiä. Lähetepotilaiden jatkohoito tapahtuu useimmiten lähettäneen hammaslääkärin toimesta. Toteutuneesta hoidosta vastaanotollamme toimitamme yhteenvedon lähettäneelle taholle.

Suuhygienisti

Suuhygienisti on laillistettu ammattikorkeakoulututkinnon suorittanut suun terveydenhoidon ammattilainen, joka on erikoistunut hampaiden puhdistukseen ja ennaltaehkäisevään hoitoon. Suuhygienisti työskentelee yhteistyössä hammaslääkärin kanssa.

Ennaltaehkäisevä hammashoito

Suuhygienisti opastaa sinua puhdistamaan hampaasi, jotta onnistut itse ylläpitämään suun terveyttä kotioloissa. Saat myös opastusta mm. ruokavalion, xylitolin ja fluorauksen vaikutuksista hampaistoosi.

Hampaiden puhdistus

Suuhygienisti puhdistaa hampaiden pinnat värjäytymistä ja hammaskivestä. Puhdistus tapahtuu ultraäänilaitteella tai käsi-instrumenteilla. Toivomustesi mukaan käytämme puudutusta.

Hammaskivi kannattaa poistattaa hammaslääkärin suositteleman, yksilöllisen aikataulutuksen mukaisesti. Näin ei hampaiden kiinnityskudoksiin synny vaurioita ja ylläpitohoito on helpompaa.

Hampaiden puhdistusvälineet

Voit ostaa meiltä mukaasi hampaiden puhdistusvälineet, joita sinulle on suositeltu:

  • hammasharjat
  • hammasväliharjat
  • hammastikut
  • hammaslangat
Vieritä ylös