Siirry sisältöön

Hammaskiven poisto

Hammaskiven poisto on tärkeä osa suunterveyden ylläpitoa. Hammaskiven kertyminen hampaan pinnoille aiheuttaa ientulehdusta, mikä voi edetessään muodostaa riskin yleisterveydelle. Oireita voivat olla ienten verenvuoto, pahanhajuinen hengitys tai jopa hampaiden liikkuminen.

Hampaille muodostuu jatkuvasti plakkia; suun bakteereista koostuvaa pehmeää, vaalean väristä massaa. Tämän massan kovettuessa syljen sisältämien mineraalien vaikutuksesta hampaille muodostuu hammaskiveä. Hammaskivi siis on kovettunutta bakteerimassaa. Ohutta bakteeripeitettä hampaiden pinnalla kutsutaan biofilmiksi ja hammaskiven poistosta voidaan puhua myös biofilmin häirintänä. Hammaskiveä yleensä muodostuu ienrajaan sekä ikenen alle ientaskuun, joka on hampaan ja ikenen välinen tila. Hammaskiveä voi muodostua myös hampaiden näkyville pinnoille.

Mikäli hammaskiveä ei puhdisteta säännöllisesti, sitä muodostuu hampaistoon ajan saatossa aina lisää. Hammaskiven muodostuessa ienrajoihin sekä ientaskuihin se tarjoaa helpon alustan bakteereille tarttua ja alkaa lisääntyä. Bakteerimäärän kasvu voi johtaa ientulehdukseen, joka pitkään jatkuessaan voi äityä hampaan kiinnityskudostulehdukseksi eli parodontiitiksi.

Kuinka usein hammaskiven poistossa tulisi käydä?

Hammaskiven muodostuminen on hyvin yksilöllistä riippuen useista suun mikrobiologisista tekijöistä, syljen koostumuksesta sekä suuhygienian toteutumisesta. Hoitoväli vaihtelee tarpeen mukaan muutamasta kuukaudesta 1-3 vuoteen. Suullesi sopiva käyntiväli määritellään yhdessä hoitavan hammaslääkärisi ja suuhygienistisi kanssa, toiveitasi kuunnellen.

Kuka hammaskiven poiston tekee?

Hammaskiven poisto kuuluu suuhygienistien perustyönkuvaan, mutta sitä tekevät myös hammaslääkärit tarvittaessa. Suuhygienisti on laillistettu ammattikorkeakoulututkinnon suorittanut suun terveydenhoidon ammattilainen, joka on erikoistunut hampaiden puhdistukseen ja ennaltaehkäisevään hoitoon.

Voiko hammaskiveä poistaa itse?

Hammaskivi on kovaksi kalkkeutunutta bakteeripeitettä, jota on lähes mahdoton saada poistettua tarkasti ja niin turvallisesti, ettei vahingoita samalla hampaan pintaa. Epätarkasti puhdistettu karhea pinta kerää uutta bakteeripeitettä herkästi.

Tarvitseeko hammaskiven poistoon hammaslääkärin lähetteen?

Hammaslääkärin lähetteellä hammaskiven poistosta on mahdollista saada kela-korvaus, mutta meillä hoitoon pääsee myös ilman lähetettä.

Voiko hammaskiven muodostumista estää?

Hammaskiven muodostumista voi estää hampaiden huolellisella puhdistamisella. Kun plakkia ei pääse muodostumaan ja jäämään hampaistoon, ei myöskään hammaskiveä muodostu niin nopeasti hampaille. Huolellinen puhdistaminen kotona pitää sisällään hampaiden harjauksen aamuin illoin sähköhammasharjalla ja fluorihammastahnalla, harjatessa on suotavaa kiinnittää huomiota myös ienrajojen huolelliseen puhdistamiseen. Hammaskivi muodostuu helposti hammasväleihin, mikäli niitä ei puhdista säännöllisesti. Suositellaankin, että hammasvälit puhdistetaan päivittäin. Hammasvälien puhdistamiseen voi käyttää esimerkiksi hammaslankaa tai hammaslankainta, silikonisia tikkuja tai hammasväliharjoja.

Sattuuko hammaskiven poisto?

Kivun kokeminen on yksilöllistä. Mikäli toimenpide tuntuu kivuliaalta, voimme lievittää kipua puudutuksella. Pääsääntöisesti hammaskiven poiston ei pitäisi tuntua kivuliaalta, korkeintaan ajoittain epämukavalta.

Kuinka paljon hammaskiven poisto maksaa?

Hammaskiven poiston hinta muodostuu toimenpiteen keston mukaan. Suuhygienistin vastaanotolla hammaskiven poisto maksaa 98-156€, josta voidaan vähentää mahdollinen kela-korvaus. Huomaathan, että hintaan lisätään myös palvelumaksu 19,90€.

Meillä Hammassirkussa saat hammaskivenpoiston yhteydessä myös hampaiston sooda- eli jauhepuhdistuksen veloituksetta, mikäli se on mahdollista toteuttaa.

Saako hammaskiven poistosta kela-korvauksen?

Suuhygienistin tekemästä hammaskiven poistosta on mahdollista saada kela-korvaus, kun tulet hoitoon hammaslääkärin lähetteellä. Saat hammaslääkärin lähetteen hammastarkastuksen yhteydessä.

Varaa aika hammaskiven poistoon

Varaa aika soittamalla 014 211 665 tai verkosta:

Vieritä ylös