Siirry sisältöön

Mitä vampyyri saa hampaansa? SFX Toradentin Niina Markkanen tuo hammastekniikan teatteriin

6.10.2021

Oletko tullut ajatelleeksi mistä valkokankaan verenimijät saavat terävät kulmahampaansa?

SFX Toradentin Niina Markkasella on harvinainen työ.

Hammasteknikko Niina Markkasen työ on harvinainen – hänen käsissään syntyvät maskeeraus- ja erikoistehostehampaat esimerkiksi teatterikäyttöön. ”Suomessa ei lisäkseni ole muita tekijöitä,” Markkanen sanoo.

Erikoistehostehampailla tarkoitetaan suuhun omien hampaiden päälle asetettavia lisäkappaleita, joilla saadaan aikaan esimerkiksi vampyyrin tai hirviön hurja purukalusto. Hampailla maskeeraus saa viimeisen silauksen.
”Hampaista näkee historian,” Markkanen sanoo. ”Niillä voi tuoda hahmoon paljon lisää syvyyttä.”

Idea erikoistehostehampaista kypsyi opintojen aikana Metropoliassa. ”Aloin miettiä, kuinka vampyyrihampaat voitaisiin toteuttaa,” Markkanen kertoo, ja sanoo halunneensa tuoda teatteritaustansa mukaan hammasteknikon työhön. ”Olen tehnyt teatterissa kaikkea puvustuksesta ohjaukseen,” Markkanen sanoo.

Maskeeraus erikoistehostehampailla. Kuva: Niina Markkanen.

Teatteri- ja elokuvatuotannon lisäksi vampyyrihampaita syntyy myös yksityishenkilöille, esimerkiksi cosplay- tai larp-harrastajille.

”Harrastuskäyttöön teen vain vampyyrihampaita,” Markkanen painottaa, ja muistuttaa, että erikoistehostehampaat ovat kosmeettinen lisä. ”Niitä ei ole tarkoitettu pitkäaikaiseen käyttöön, vaan kannattaa ajatella niitä enemmän koruna. Esimerkiksi syödä ei saa ne suussa.”

Kyse ei kuitenkaan ole kertakäyttökoristeista. Markkanen pyrkii tekemään hampaista mahdollisimman pitkäikäiset. ”Oikeanlainen säilytys ja huolellinen puhdistus on tärkeää,” Markkanen sanoo.

Aivan kaikille hampaita ei voi tehdä.

”Alle 17-vuotialle en tee erikoistehostehampaita,” Markkanen kertoo. ”Sitä nuoremmilla suun tilanne voi elää vielä voimakkaasti, eivätkä tehdyt hampaat välttämättä sovi enää vuoden päästä. Lisäksi suun tulee olla terve eli siellä ei saisi olla pitkään jatkunutta turvotusta tai verenvuotoa, parodontiittia tai muuta hoitoa vaativaa.”

Esteettisen ilmeen lisäksi erikoistehostehampaiden turvallisuus ja käyttömukavuus on Markkaselle tärkeää. ”Hampaat eivät saa painaa suussa,” Markkanen sanoo. ”Ennen kuin luovutan hampaat käyttäjälle, ne on hyvä käydä sovittamassa, että viime viilaukset voidaan vielä tehdä.”

Käyttäjien opastuksen lisäksi Markkanen kouluttaa esimerkiksi maskeeraajia erikoistehostehampaiden käyttöön. ”Kurssilla pääsee tekemään hampaat omaan suuhun, ja näkee itse, mikä toimii ja mitä on mahdollista tehdä. Käyn myös luennoimassa aiheesta teattereissa.”

Teatterilava tuo hampaisiin omat haasteensa. ”Jos vampyyrin hampaiden pitää näkyä aivan teatterin takariville asti saattaa näyttelijän puhuminen käydä hankalaksi,” Markkanen nauraa. Hampaiden käyttöä onkin hyvä harjoitella hyvissä ajoin ennen ensi-iltaa.

Vieritä ylös