Siirry sisältöön

15 kysymystä hampaiden valkaisusta

7.10.2021

Millaisia vaihtoehtoja hampaiden valkaisuun on? Milloin valkaisua ei suositella tehtäväksi? Suuhygienisti Katja Tarvainen vastaa näihin ja kolmeentoista muuhun kysymykseen.

1. Mikä valkaisuvaihtoehto sopii vihloville hampaille?

Laservalkaisussa valoa käytetään valkaisun tehosteena, jolloin aineen vaikutusaika on lyhyempi. Tämä osaltaan vähentää vihlonnan riskiä. Opalescence Boost -valkaisugeelissä on puolestaan kaliumnitraattia ja fluoria, jotka vähentävät sensitiivisyyttä.
Hampaiden herkkyys vihlonnalle on yksilöllistä. Joillakin saattaa esiintyä vihlontaa valkaisun aikana tai jälkeen, mutta se on tilapäistä ja häviää useimmiten 1-2 vuorokauden kuluttua valkaisusta. Hampaiden herkkyyttä voi ennaltaehkäistä käyttämällä sensitiivistä hammastahnaa kaksi viikkoa ennen lasertehosteista hampaiden valkaisua. Lisäksi valkaisun jälkeen levitetään fluoripitoinen viimeistelygeeli, joka vähentää vihlontaa.

2. Vahingoittaako valkaisu hampaita? Mitä haittoja siitä on?

Hampaiden valkaisu on turvallista, kun suu on terve ja valkaisuhoidon suorittaa laillistettu suun terveydenhoitotyön asiantuntija. Valkaisussa käytetään vain kliinisesti testattuja hampaille turvallisia terveydenhuollon aineita. Hampaissa olevat reiät on syytä paikata ennen valkaisua, hammaskivi tulee olla poistettu ja ikenen tulee olla terve. Hampaiden vihlonta on yksilöllistä ja sitä saattaa esiintyä tilapäisesti joko valkaisun aikana tai sen jälkeen.

3. Mitä vastaanotolla tehtävässä valkaisussa tapahtuu?

Valkaisuprosessin avulla hampaiden kiilteestä ja hammasluusta saadaan poistettua värjäytymiä ja tummentumia. Ennen valkaisua suuhygienisti määrittää hampaiden värin väriasteikon avulla. Ikenet ja limakalvot suojataan huolellisesti ja hampaiden pinnalle levitetään vetyperoksidipohjaista vaalennusainetta. Laservalkaisussa vetyperoksidin lisäksi tehosteaineena käytetään klorofylliä. Yhdellä 90 minuutin hoitokäynnillä tehtävä kolminkertainen lasertehosteinen valkaisukäsittely poistaa syvemmin hampaisiin kertynyttä värjäytymää. Valkaisutulos on yksilöllinen ja riippuu lähtötilanteesta. Lopputulos on kuitenkin luonnollinen, ei paperinvalkoinen. Valkaisun jälkeen hampaat käsitellään valkaisun jälkihoitoon tarkoitetulla fluoripitoisella geelillä, joka vähentää sensitiivisyyttä. Lopuksi määritetään uusi, vaalentunut väri.

4. Kuinka paljon hampaita voidaan valkaista?

Jos haluttua lopputulosta ei saavuteta yhdellä vastaanottovalkaisukerralla, voidaan valkaisua jatkaa kotona esimerkiksi yksilöllisillä valkaisulusikoilla tai Opalescence Go kertakäyttöisillä valkaisulusikoilla.

5. Miten valkaisun lopputulosta ylläpidetään?

Valkaisutulosta on tärkeä ylläpitää hyvällä suuhygienialla ja säännöllisellä hammaskivenpoistolla. Ylläpitovalkaisulla saadaan pidennettyä valkaisutulosta. Sen voi suorittaa esimerkiksi 3-12kk kuluttua, riippuen miten nopeasti sävy on lähtenyt palautumaan.

6. Missä tapauksessa valkaisua ei suositella?

Valkaisua ei suositella raskaana oleville tai imetyksen aikana. Ienvetäytymät, hampaiden kulumat, implantit, laminaattikuoret tai hampaiden oikomishoidon yhteydessä hampaiden sisäpuolelle asennetut retentiokaaret eivät estä hampaiden valkaisua.

7. Eikö hammastahna riitä valkaisemaan?

Niissä ei ole yleensä riittävästi valkaisevaa tehoa. Valkaisevat hammastahnat poistavat ainoastaan hampaiden pinnallisia värjäytymiä. Usein ne ovat koostumukseltaan hankaavampia kuin tavalliset tahnat ja naarmuttavat kiillettä, jonka jälkeen hampaat värjääntyvät helpommin. Hyvälaatuisella hammashoitoloissa tai apteekissa myytävällä hammastahnalla voidaan estää turvallisesti hampaiden tummumista ilman hankaavia ainesosia.

8. Minkä hintaista valkaisu on?

Laservalkaisun hinta on 327€, Opalescence Boost 240€, Kotivalkaisulusikat + geeli ovat yhteensä 290€ ja Opalescence Go kertakäyttölusikat 10 kpl 74€, 4 kpl 43 €.
Lokakuun 2021 ajan saat Hammassirkusta Opalescence Boost -valkaisun hintaan 195€.

Värinmääritys vastaanotolla.

9. Onko lopputulos kestävä?

Valkaisun pysyvyyteen vaikuttavat elintavat ja suunhoidon tottumukset. Valkaisutulosta on tärkeä ylläpitää hyvällä suuhygienialla ja säännöllisellä hammaskivenpoistolla. Ylläpitovalkaisulla saadaan pidennettyä valkaisutulosta.

10. Miten kauan toimenpide kestää?

Vastaanottovalkaisuun aikaa varataan 1,5h

11. Kuinka usein valkaisun voi tehdä tai se on tarve tehdä?

Hampaiden tummentuminen on yksilöllistä. Tarkemman arvion oman suusi valkaisuvälistä saat suuhygienistiltäsi.

12. Kuinka luonnolliselta lopputulos näyttää?

Aivan paperinvalkoiseen tulokseen ei yleensä yhdellä kerralla päästä, vaan lopputulos on luonnollisen valkoinen.

13. Pitääkö hampaille tehdä jotain ennen valkaisua?

Suun terveystarkastus olisi hyvä olla tehtynä lähiaikoina ja hammaskivi poistettu. Valkaisu tehdään terveeseen suuhun, joten mahdolliset reiät olisi hyvä olla paikattuna ennen valkaisua.

14. Onko operaatiossa toipumisaika vai voiko syödä ja juoda heti normaalisti?

Valkaisun jälkeen tulisi olla syömättä 2h, vettä voi juoda. Laservalkaisun jälkeen tulee välttää värjääviä ruoka-aineita saman päivän ajan, Opalescence Boost valkaisussa 2 vuorokautta.

15. Mitä eri valkaisuvaihtoehtoja on?

Vaihtoehtoina on vastaanotolla tapahtuva laservalkaisu jossa tehosteaineena on klorofylli, ilman valoa tehtävä Opalescence Boost sekä kotivalkaisu, joka tehdään itsenäisesti suuhygienistin ohjeiden mukaisesti yksilöllisillä muoteilla tai kertakäyttöisillä lusikoilla. Kotivalkaisua varten hampaista otetaan jäljennökset, joiden avulla valmistetaan yksilölliset valkaisumuotit. Muotit sovitetaan suuhun ja suuhygienisti opastaa muottien oikean käytön. Kotona muotteihin laitetaan valkaisuainegeeliä ja niitä pidetään suussa 4-6 tuntia päivässä. Kotivalkaisua voidaan jatkaa muutamasta päivästä yli viikkoon, kunnes haluttu vaaleusaste saavutetaan. Kotivalkaisun voi toistaa samoilla muoteilla myöhemmin uudelleen. Lisäksi vastaanotolla on myynnissä kotivalkaisuun Opalescence Go kertakäyttölusikoita, neljän ja kymmenen kappaleen paketeissa. Esitäytettyjä valkaisumuotteja pidetään suussa 60-90 minuuttia vuorokaudessa.

Hymyyn hohtoa kevääksi!

Saat Hammassirkusta nyt hymyn kirkkaaksi!

Hampaiden valkaisu tarjoushintaan 200 euroa (norm. 245€).
Hinta sisältää palvelumaksun ja tarvittaessa 15 minuutin valkaisukonsultaatiokäynnin.

Valkaisussa käytetään Opalescence Boost -menetelmää, jossa hampaat kirkastuvat turvallisesti vastaanotolla. Tarjous on voimassa maaliskuun loppuun mennessä varatuille ajoille.

Varaa aika 014 211 665

Vieritä ylös