Voiko viisaudenhammas jäädä puhkeamatta?
27.2.2025
Miksi viisaudenhammas ei puhkea?
Viisaudenhampaat ovat takimmaiset poskihampaat, jotka yleensä puhkeavat suuhun noin 19-20 vuotiaana. Puhkeaminen pysähtyy yleensä noin 25 vuoden ikään mennessä.
Viisaudenhampaat eivät useinkaan puhkea kokonaan ja saattavat jäädä myös kokonaan piiloon. Usein syynä on tilanpuute hammaskaarella. Jos viisaudenhammas ei mahdu suoraan puhkeamaan, se saattaa jäädä osittain tai kokonaan ikenen alle, tai kasvaa vinoon.
Harvoissa tapauksissa viisaudenhampaat saattavat puuttua synnynnäisesti kokonaan.
Milloin viisaudenhammas kannattaa poistaa?
Viisaudenhampaan poisto tehdään esimerkiksi jos hammas aiheuttaa oireita, reikiintyy tai vinoon kasvaessaan vahingoittaa muita hampaita. Mahdollisia oireita ovat esimerkiksi kipu, turvotus, pahanhajuinen hengitys ja paha maku suussa. Viisaudenhammas voi aiheuttaa myös yleisoireita kuten kuumetta, ja vaikeuksia avata suuta tai niellä.
Nykysuositusten mukaisesti oireettomia viisaudenhampaita ei pääsääntöisesti poisteta ennakoivasti, ellei niistä katsota aiheutuvan todennäköisesti myöhemmin haittaa esimerkiksi vinon asennon vuoksi. Hammaslääkäri arvioi viisaudenhampaan poiston tarpeen aina yksilöllisesti käyttäen apuna röntgenkuvantamista.
Miten viisaudenhampaan puhkeamattomuus vaikuttaa suun terveyteen?
Puhkeamaton viisaudenhammas saattaa oireilla kasvojen ja korvien alueen epämääräisenä kipuiluna. Se saattaa myös aiheuttaa ympäröivään kudokseen ja leukaluuhun tulehduksen.
Osittain puhjennut viisaudenhammas on usein hankala puhdistaa. Kruunua ympäröivä ien tulehtuu helposti, sillä sen alle kertyy helposti bakteereja ja ruokaa. Tätä tulehdusta kutsutaan perikoroniitiksi. Perikoroniitin oireita ovat kipu, erityisesti yhteen purtaessa, turvotus, pahanhajuinen hengitys, märkävuoto viisaudenhampaan ientaskusta ja vakavammissa tapauksissa märkäpaiseen muodostus, suun avaamisvaikeudet ja kuume. (Terveyskirjasto | Perikoroniitti (viisaudenhampaisiin liittyvä ientulehdus))
Mitä odottaa viisaudenhampaan poistoleikkaukselta?
Viisaudenhampaan poistoleikkaus on tavanomainen hammashoidon toimenpide, joka suoritetaan tyypillisesti paikallispuudutuksessa. Leikkaus on yleensä nopeahko toimenpide, kestoltaan noin 30-60 minuuttia. Siitä toipuminen vaihtelee yksilöllisesti, riippuen muun muassa toimenpiteen laajuudesta.
Leikkauksen jälkeen tuntuu kipua, ja poistoalue saattaa turvota. Saat hammaslääkäriltäsi lääkitysohjeistuksen kivun hallintaan ja haava-alueen hoitoon leikkauksen jälkeen.
Yleensä kipu katoaa muutamassa päivässä tai viimeistään muutamassa viikossa, kuitenkin niin, että se asteittain vähenee ajan kuluessa. Joskus kipu saattaa alkaa voimistua noin kolme päivää hampaan poiston jälkeen. Syynä on tavallisesti poistokuopan tulehdus eli alveoliitti. Se syntyy, kun poistokuoppaa suojaava verihyytymä pääsee katoamaan. Poistokuopan kiputila vaatii hammaslääkärin hoitoa. Alveoliittiin ei käytetä hoitona antibiootteja. Hammaslääkäri verestää poistokuopan uudestaan, jolloin parantuminen alkaa alusta ja tulehdus rauhoittuu.
Jännittääkö viisaudenhampaan poisto? Lue hammashoitopelon hallinnasta: Pelkopotilaat ja kivuton hammashoito
Mietityttääkö viisaudenhampaidesi tilanne tai jokin muu suun terveydessä? Varaa aika hammastarkastukseen joustavasti verkosta tai soittamalla 014 211 665.
Saat hammastarkastuksen ja muun Hammassirkun laajat ja laadukkaat hammashoidon palvelut paikkakunnilla Jyväskylä, Palokka, Saarijärvi, Äänekoski, Jämsä ja Jämsänkoski. Lämpimästi tervetuloa hoitoon!