Näkyykö nuuskan käyttö hammaslääkärissä?
25.2.2025
Miten nuuskan käyttö vaikuttaa suun terveyteen?
Nuuskan käyttö vaikuttaa merkittävästi suun terveyteen ja voi johtaa monenlaisiin ongelmiin: suun limakalvomuutoksiin, ienten vetäytymiseen, hampaiden värjäytymiseen, hampaiden reikiintymiseen ja pahan hajuiseen hengitykseen. Suun limakalvomuutoksiin liittyy syöpäriski.
Tupakointiin verrattuna nuuskan käytön vaikutukset suussa ovat usein paikalliset. Kun nuuskaa pidetään suussa usein samassa kohdassa, saattaa limakalvo siinä paksuuntua ”norsunnahaksi”. Alue saattaa käytön jatkuessa muuttua haavaiseksi, mikä voi kieliä alkavasta syövästä. Paikallinen nuuskan aiheuttama ärsytys aiheuttaa myös ikenien vetäytymistä. Ienvetäytymien paljastamat juuret ovat kiilteen suojaamaa hammaskruunua herkemmät reikiintymään. Ienten vetäytyessä myös hampaan kiinnitys heikkenee, mikä saattaa johtaa hampaan irtoamiseen.
Voiko hammaslääkäri tunnistaa nuuskan käytön?
Hammaslääkäri voi tunnistaa suusta nuuskan käytön, usein siihen riittää jo nopea vilkaisu ylähuulen alle. Nuuskan säännöllinen käyttö jättää suuhun selkeät jäljet.
Mitkä ovat nuuskan käytön pitkäaikaiset vaikutukset suunterveyteen?
Nuuskan käytön pitkäaikaiset vaikutukset voivat olla vakavia ja pysyviä.
Ienten vetäytyminen voi johtaa hampaiden kiinnityksen heikkenemiseen, mikä puolestaan voi aiheuttaa hampaiden irtoamisen ajan myötä. Ienvetäytymät eivät enää palaudu ja niitä on vaikea tai jopa mahdoton korjata.
Ienvetäytymien myötä paljastunut hampaan juuri on altis reikiintymiselle.
Suun limakalvojen muutokset, kuten norsunnahka, voivat ajan mittaan lisätä suusyövän riskiä.
Miten vähentää nuuskan käytön haittoja suun terveydelle?
Paras keino vähentää nuuskaamisen aiheuttamia haittoja suun terveydelle on lopettaa sen käyttö kokonaan. Kaipaatko apua nuuskan tai muiden nikotiinituotteiden käytön lopettamiseen? Ota asia puheeksi hammaslääkärisi tai suuhygienistisi kanssa.
Hyvästä suuhygieniasta huolehtiminen on erityisen tärkeää nuuskan käyttäjille. Hampaat tulisi harjata kahdesti päivässä fluorihammastahnalla vähintään kahden minuutin ajan kerrallaan, ja puhdistaa myös hammasvälit päivittäin.
Säännölliset käynnit hammastarkastuksissa auttavat saamaan suun terveyden muutokset kiinni, ennen kuin ne etenevät isommiksi ongelmiksi. Saat meiltä Hammassirkusta laajat ja laadukkaat palvelut tukemaan suusi terveyttä.
Mitä muita terveysriskejä nuuskan käyttöön liittyy?
Nuuskan käyttö ei vaikuta ainoastaan suun terveyteen, vaan siihen liittyy myös muita terveysriskejä. Se voi edistää sydän- ja verisuonisairauksia sekä 2. tyypin diabetesta ja nostaa verenpainetta. Nuuska sisältää usein moninkertaisen määrän nikotiinia tupakkaan verrattuna ja nuuskan käyttäjille kehittyy usein tupakoitsijoita voimakkaampi nikotiiniriippuvuus.
Nuuskan käyttö lisää riskiä sairastua suu- ruokatorvi- ja mahasyöpään. Nuuska sisältää yli 2500 kemikaalia, joista lähes 30 on syöpää aiheuttavia (Tupakkatuotteet, nuuska ja vesipiippu | Terveyskirjasto).
Mietityttääkö nuuskan käyttö tai muu suusi terveydessä? Varaa aika hammastarkastukseen joustavasti verkosta tai soittamalla 014 211 665.