Siirry sisältöön

Miten huonot ruokailutottumukset vaikuttavat hampaisiin pitkällä aikavälillä?

7.4.2025

Miten sokeri vaikuttaa hampaiden terveyteen?

Nauttimiemme ruokien ja juomien sisältämät hiilihydraatit toimivat ravintona myös suumme bakteereille, joiden aineenvaihdunnan tuotoksena syntyvät hapot aiheuttavat kariesta eli hampaiden reikiintymistä. Hiilihydraateista erityisesti sokerit ovat bakteerien suosiossa. Tutkimusten mukaan sokerin määrän rajoittaminen ruokavaliossa voi vähentää hampaiden reikiintymistä. Erityisesti lasten sokerin saantia on hyvä rajoittaa. (Käypä hoito – Sokerin saanti ja hampaiden reikiintyminen)

Happamien ruokien vaikutus hammaskiilteeseen

Bakteerien tuottamien happojen lisäksi myös happamat ruoat ja juomat, kuten sitrushedelmät, marjat ja virvoitusjuomat, voivat aiheuttaa hammaskiilteen liukenemista eli eroosiota. Kiille toimii hampaiden suojana ja sen kuluminen voi johtaa herkkyyteen ja reikiintymiseen. Eroosiota voi aiheuttaa myös esimerkiksi oksentelun tai refluksitaudin myötä suuhun nousevat mahahapot.

Hampaiden harjausta kannattaa välttää heti happaman ravinnon nauttimisen jälkeen, sillä happohyökkäyksen pehmentämä kiille kuluu helpommin.

Kuitupitoisten ruokien merkitys hampaiden terveydelle

Kuitupitoinen ravinto, kuten täysjyväviljat, hedelmät ja kasvikset, edistää terveyttä monin tavoin. Runsaan kuidun saannin on todettu mm. vähentävän riskiä sairastua sepelvaltimotautiin tai 2. tyypin diabetekseen.

Kuitupitoinen ruoka vaatii pureskelua, joka lisää syljeneritystä. Sylki on tärkeä suun terveydelle. Se auttaa neutraloimaan suun happoja ja puhdistamaan hampaita luonnollisesti. Sylki auttaa myös kiillettä saostumaan uudelleen eli remineralisoitumaan happohyökkäyksen jälkeen. Lisäksi kuitupitoiset ruoat ovat yleensä vähäsokerisia, mikä auttaa vähentämään kariesta aiheuttavien bakteerien kasvua. Lisäämällä kuitupitoisia ruokia päivittäiseen ruokavalioosi, voit tukea paitsi yleis- myös suunterveyttäsi.

Miten epäsäännölliset ruokailuajat vaikuttavat hampaisiin?

Bakteerien aiheuttama happohyökkäys liuottaa kiillettä, mutta sylki ja fluorituotteet auttavat sitä taas kovettumaan. Tämä kovettuminen, eli remineralisaatio, vie aikansa, ja suun terveyden kannalta kannattaakin keskittää sokeriset herkut muun aterioinnin yhteyteen, pitää ruokarytmi säännöllisenä ja välttää jatkuvaa napostelua. Ksylitoltuotteiden, pähkinöiden tai kovan juuston nauttiminen aterioinnin päätteeksi voi auttaa katkaisemaan happohyökkäyksen.

Hammashoitorutiinit huonojen ruokailutottumusten yhteydessä

Hyvästä suuhygieniasta huolehtiminen on suunterveyden perusta. Säännöllinen ja huolellinen hampaiden harjaus sekä hammasvälien puhdistus auttaa pitämään suun kunnossa. Käytä fluorihammastahnaa, sillä se auttaa vahvistamaan hammaskiillettä ja suojaa hampaita happojen aiheuttamilta vaurioilta. Suosittelemme myös vaihtamaan perinteisen hammasharjan sähköhammasharjaan, sillä sen puhdistusteho on moninkertainen. Säännölliset käynnit hammastarkastuksissa ja hammaskiven poistoissa auttavat osaltaan pitämään suun kunnossa.

Tiivistettynä:

  • Vähennä sokerin kulutusta
  • keskitä sokeripitoisten herkkujen nauttiminen muun ruokailun yhteyteen
  • pidä ruokarytmi säännöllisenä ja vältä jatkuvaa napostelua
  • pese hampaat kaksi kertaa päivässä, kahden minuutin ajan kerrallaan käyttäen fluorihammastahnaa
  • käytä aterioinnin jälkeen ksylitoltuotteita.

Mietityttääkö jokin suun terveydessä?  Varaa aika hammastarkastukseen joustavasti verkosta tai soittamalla  014 211 665.

Saat hammastarkastuksen ja muut laajat ja laadukkaat hammashoidon palvelut kaikilta Hammassirkun vastaanotoilta, paikkakunnilla Jyväskylä, Palokka, Saarijärvi, Äänekoski, Jämsä ja Jämsänkoski. Lämpimästi tervetuloa hoitoon!

Vieritä ylös