Miten elintavat vaikuttavat hampaiden terveyteen?
1.4.2025
Ravitsemuksen vaikutus hampaiden terveyteen
Monipuolinen, myös pureskeltavia ruokia sisältävä ruokavalio tukee sekä yleis- että suunterveyttä.
Sokeripitoiset ruoat ja juomat ovat tunnetusti haitallisia hampaille, sillä ne tarjoavat ravintoa hampaiden reikiintymistä aiheuttaville bakteereille. Myös happamat ruoat ja juomat voivat kuluttaa hampaita. Sokeriset ja happamat ruoat ja juomat kannattaakin keskittää muun ruokailun yhteyteen. Säännöllinen ruokarytmi on myös tärkeä osa suun terveydestä huolehtimista. Jatkuva napostelu ylläpitää suussa happohyökkäystä, joka voi johtaa hampaiden reikiintymiseen.
Sylki auttaa hampaiden kiillettä palautumaan happohyökkäyksistä, kun ruokailuvälit pysyvät sopivina. Kuitupitoinen ravinto lisää syljen eritystä ja auttaa siten suojaamaan hampaita. Kalsiumia, fosfaattia ja fluoria sisältävät ruoat tukevat myös kiilteen korjautumista eli remineralisaatiota. Ksylitoltuotteiden käyttö ruokailun jälkeen auttaa katkaisemaan happohyökkäyksen. Ksylitolin tapaan toimivat myös kovat juustot ja maustamattomat pähkinät.
Tupakoinnin ja alkoholin vaikutukset
Tupakointi ja alkoholin käyttö ovat merkittäviä riskitekijöitä myös suunterveydelle. Tupakka aiheuttaa lievimmillään esteettistä haittaa ja saattaa vakavimmillaan johtaa kuolemaan. Esteettisenä haittana tupakointi aiheuttaa hampaiden värjäytymistä. Se saa hengityksen haisemaan ja heikentää makuaistia.
Tupakointi on merkittävä riskitekijä parodontiitin puhkeamisessa. Hoitamaton parodontiitti saattaa johtaa hampaiden menetykseen, ja se etenee tupakoitsijoilla usein oireettomana vakavaksi. Tupakointi lisää myös suusyövän riskiä. Tupakoinnin lopettaminen voikin parantaa sekä suun terveyttä ja yleistä hyvinvointia huomattavasti. Lopettamisen vaikutukset näkyvät suussa usein nopeasti makuaistin parantuessa ja ikenien ja limakalvojen verenkierron virkistyessä.
Alkoholi puolestaan voi kuivattaa suun limakalvoja ja aiheuttaa syljen erityksen vähenemistä. Syljen suojaavan vaikutuksen heikkeneminen altistaa hampaiden reikiintymiselle ja suun infektioille. Alkoholijuomat ovat usein myös sokeripitoisia ja happamia. Alkoholi voi aiheuttaa suussa myös limakalvomuutoksia, ja se on tupakoinnin tapaan suusyövän riskitekijä. Tupakointi ja alkoholin käyttö yhdessä nostaa riskiä entisestään.
Liikunnan merkitys suun terveydelle
Vaikka liikunta ei suoranaisesti vaikuta hampaisiin, se edistää yleistä terveyttä, joka heijastuu myös suun terveyteen. Säännöllinen liikunta parantaa verenkiertoa ja tukee immuunijärjestelmää, vähentäen näin myös suun tulehduksia. Liikunta voi myös auttaa stressin hallinnassa, mikä puolestaan vaikuttaa positiivisesti suunterveyteen esimerkiksi narskuttelun vähentymisenä.
Liikunnan ja terveellisten elämäntapojen omaksuminen voi tarjota pitkäkestoisia etuja suunterveydelle. Esimerkiksi juoksu tai pyöräily ulkoilmassa voi lisätä energisyyttä ja parantaa mielialaa, mikä voi vähentää epäterveellisten elintapojen houkutusta.
Urheilulla voi kuitenkin olla myös negatiivisia vaikutuksia suun terveydelle. Esimerkiksi kontaktilajit voivat nostaa riskiä hammastapaturmiin. Urheilijan nauttima korkeahiilihydraattinen ruokavalio ja ravintolisät voivat myös nostaa riskiä hampaiden reikiintymiseen.
Stressin ja unen rooli hampaiden terveydessä
Stressi ja unen puute voivat vaikuttaa merkittävästi suunterveyteen. Korkea stressitaso voi johtaa hampaiden narskutteluun, mikä voi kuluttaa hampaiden pintaa ja aiheuttaa kipua.
Riittävä uni ja tehokkaat stressinhallintakeinot auttavat pitämään myös suun kunnossa. Rentoutumistekniikoiden, kuten meditaation tai syvähengityksen, käyttö voi auttaa vähentämään stressiä. Jos huomaat kärsiväsi pitkittyneestä stressistä tai univaikeuksista, voi olla hyödyllistä keskustella asiasta ammattilaisen kanssa.
Suuhygienia ja päivittäiset rutiinit
Hyvä suuhygienia on tärkeä osa suun terveyden ylläpitämistä. Päivittäiset rutiinit, kuten hampaiden harjaus kahdesti päivässä fluorihammastahnalla ja hammasvälien puhdistus päivittäin, ovat tärkeitä suunterveyden kannalta. Päivittäisellä hampaiden puhdistuksella saadaan pidettyä hampaat puhtaana ientulehdusta ja hampaiden reikiintymistä aiheuttavasta plakista. Säännölliset hammaskiven poistot suuhygienistin vastaanotolla ovat oleellinen osa ennaltaehkäisevää hammashoitoa.
On myös tärkeää käydä säännöllisesti hammastarkastuksissa, jotta mahdolliset suun ongelmat voidaan havaita ajoissa. Mitä varhaisemmassa vaiheessa suun terveydentilan muutokset saadaan kiinni, sitä helpommin ja edullisemmin niiden hoito onnistuu.
Varaa aika hammastarkastukseen joustavasti verkosta tai soittamalla 014 211 665.
Saat hammastarkastuksen ja muut laajat ja laadukkaat hammashoidon palvelut kaikilta Hammassirkun vastaanotoilta, paikkakunnilla Jyväskylä, Palokka, Saarijärvi, Äänekoski, Jämsä ja Jämsänkoski. Lämpimästi tervetuloa hoitoon!