Miten ehkäistä ientulehdusta?
6.2.2025Mikä aiheuttaa ientulehdusta?
Ientulehdus, eli gingiviitti, on yleinen suun terveysongelma, joka syntyy tavallisimmin plakin ja hammaskiven kertyessä hampaan pinnalle ienrajaan. Hammasplakki eli biofilmi on bakteerien hampaan pinnalle muodostama kerros. Jos plakkia ei puhdisteta säännöllisesti, se saattaa kovettua hampaan pinnalle hammaskiveksi, jonka poistaminen ei enää onnistu kotikonstein.
Pitkittyessään ientulehdus saattaa johtaa hampaiden kiinnityskudossairauden eli parodontiitin syntyyn. Hoitamattomana parodontiitti voi johtaa jopa hampaiden menetykseen.
Ientulehdus saattaa joskus syntyä myös ilman merkittävää plakkimäärää. Yleisin syy tähän on raskausgingiviitti, joka saattaa puhjeta raskauden aikaisten hormonimuutosten myötä, erityisesti silloin kun suuhygienia on puutteellista.
Oikea suuhygienia ientulehduksen ehkäisemiseksi
Säännöllinen hampaiden puhdistus on avainasemassa ientulehduksen ehkäisyssä. Hampaat tulisi harjata vähintään kahdesti päivässä fluorihammastahnalla kahden minuutin ajan kerrallaan sekä puhdistaa hammasvälit päivittäin.
Hammasharjaksi kannattaa valita sähköhammasharja, sillä niiden puhdistusteho on moninkertainen perinteiseen hammasharjaan verrattuna. Harjaspään kannattaa olla pehmeä ja harjatessa on tärkeä välttää turhaa voimankäyttöä. Jos kaipaat omahoitoon tukea, suuhygienistimme auttavat löytämään suullesi sopivat välineet ja opastavat oikean harjaustekniikan opettelussa.
Ruokavalion merkitys ientulehduksen ehkäisyssä
Ruokavaliolla on merkittävä rooli suun terveydelle. Suun bakteerit muodostavat nauttimastamme ravinnosta aineenvaihduntansa kautta happoja, jotka liuottavat hampaan kiillettä. Bakteerit pitävät erityisesti sokerista. Happohyökkäyksen lyhentämiseksi, sokeristen herkkujen nauttiminen kannattaa yhdistää muuhun ruokailuun, ja välttää ylimääräistä napostelua.
Ksylitolia sisältävät purukumit tai pastillit ruokailun jälkeen auttavat lyhentämään happohyökkäystä. Lisäksi riittävä veden juonti on tärkeää, sillä se auttaa huuhtomaan suusta ruoan jäänteitä ja bakteereja.
Säännölliset hammaslääkärikäynnit ja niiden tärkeys
Säännölliset hammastarkastukset ennaltaehkäisevät isoja ongelmia. Tarkastusten yhteydessä kontrolloidaan myös omahoidon tasoa, joten päivittäiset puhdistusrutiinitkin saavat samalla rakentavaa palautetta. Suun terveydentila heijastuu koko elimistöön, minkä vuoksi tarkastuksessa on hyvä käydä säännöllisesti, vaikkei oireita olisikaan. Suun terveydessä ennaltaehkäisy on parasta hoitoa.
Hammastarkastusten lisäksi on suositeltavaa käydä myös säännöllisissä hammaskiven poistossa.
Elämäntapamuutokset suunterveyden parantamiseksi
Yksinkertaisilla elämäntapamuutoksilla voi olla suuri merkitys suun terveydelle. Suun omahoito on merkittävässä asemassa. Myös ruokailutottumuksiin kannattaa kiinnittää huomiota – pidä kiinni säännöllisestä ruokarytmistä, syö monipuolisesti ja myös pureskeltavaa ruokaa, ja yhdistä sokeriset herkut muun ruokailun yhteyteen. Mikäli tupakoit, kannattaa se lopettaa. Tupakointi on merkittävä riskitekijä sekä suun- että yleisterveydelle. Myös alkoholin käyttöä kannattaa rajoittaa.
Milloin ientulehduksen vuoksi kannattaa hakeutua hammaslääkäriin?
Mikäli ientulehduksen oireet kestävät yli viikon, eivätkä helpotu tehostetusta omahoidosta huolimatta, kannattaa hakeutua hammaslääkärin vastaanotolle. Ientulehduksen oireita ovat punoitus ja turvotus ikenissä sekä verenvuoto hampaita ja hammasvälejä puhdistettaessa. Myös hengitys saattaa alkaa haista. Varaa aika hammastarkastukseen joustavasti verkosta tai soittamalla 014 211 665.