Milloin on oikea aika aloittaa oikomishoito?
31.12.2024Mitä on oikomishoito?
Oikomishoito eli hampaiden oikominen tarkoittaa hammashoitoa, joka keskittyy hampaiden ja leukojen virheasentojen korjaamiseen. Oikomishoidon tavoitteena on saavuttaa tasapainoinen purenta ja esteettisesti miellyttävä hymy. Oikomishoitoon voi olla useita eri syitä, esimerkiksi hammasvälien ahtaus, purentavirhe tai esteettiset tekijät.
Oikomishoito voi kestää muutamasta kuukaudesta useisiin vuosiin riippuen potilaan tarpeista ja hoidon laajuudesta. Perinteisten kiinteiden oikomiskojeiden eli hammasrautojen lisäksi oikomishoito voidaan toteuttaa myös esimerkiksi läpinäkyvillä muovikalvoilla.
Milloin on oikea aika aloittaa oikomishoito?
Oikomishoito aloitetaan usein lapsuudessa tai nuoruudessa, tavallisimmin 9-12 vuoden iässä, ohjaamalla leukojen kasvua ja hampaita oikeaan asentoon. Ikä ei kuitenkaan ole este ja hampaat voidaan oikoa myös aikuisena.
Jos harkitset hoitoon hakeutumista, varaa ensin aika hammastarkastukseen soittamalla 014 211 665 tai suoraan verkosta.
Miten valmistautua oikomishoitoon?
Valmistautuminen oikomishoitoon alkaa perusteellisella suun terveydentilan tutkimuksella eli hammastarkastuksella. Ennen hoidon aloittamista suun tulee olla terve, ja esimerkiksi mahdolliset hampaiden reiät tulee olla paikattu ja hammaskivi poistettu. Joskus oikomishoitoa varten saatetaan myös joutua poistamaan hampaita. Hammaslääkärisi laatii sinulle yksilöllisen hoitosuunnitelman riippuen suusi tilanteesta ja oikomiseen valitusta hoitomenetelmästä.
Oikomishoidon hyödyt ja haitat
Oikomishoiton myötä esimerkiksi syöminen voi helpottua purennan parannuttua, hampaiden ja hammasvälien puhdistuminen helpottua ja hymyily käydä luontevammin. Suora hammasrivi voi myös parantaa itsetuntoa ja yleistä hyvinvointia. Lisäksi oikein kohdistetut hampaat vähentävät hammaskulumaa ja leukanivelen ongelmia.
Kuten kaikissa hoidoissa, myös oikomishoidossa on omat haasteensa. Oikomiskojeet voivat esimerkiksi tuntua suussa epämiellyttäviltä varsinkin hoidon alkuvaiheessa, ja hoidon aikana hampaiston puhdistus voi tuntua työläältä. On tärkeää keskustella näistä seikoista oikomishoidon asiantuntijan kanssa saavuttaaksesi parhaan mahdollisen lopputuloksen. Joskus voi olla myös tarpeen tihentää oikomishoidon aikana käyntiväliä suuhygienistin vastaanotolla hampaiden puhdistuksessa.
Mitä odottaa oikomishoidon jälkeen?
Oikomishoidon jälkeen on tärkeää ylläpitää saavutettua tulosta retention avulla. Retentio auttaa ylläpitämään saavutettua lopputulosta, ja se voidaan toteuttaa esimerkiksi kiinteällä, hampaisiin liimattavalla metallilangalla, irrotettavilla kalvoilla tai kojeilla, tai näiden yhdistelmillä. Ilman retentiota hampaat pyrkivät palautumaan alkuperäisiin asentoihinsa, ja oikomishoidon tulos saatetaan ajan myötä menettää kokonaan.
Hoidon jälkeenkin on tärkeää huolehtia hyvästä suuhygieniasta. Hampaat tulee harjata ja hammasvälit puhdistaa huolellisesti, jotta vältetään hampaiden reikiintyminen ja iensairaudet.
Oikomishoito on investointi, joka voi merkittävästi parantaa elämänlaatua. Jos harkitset oikomishoitoa, suosittelemme ottamaan asian puheeksi hammaslääkärisi kanssa. Hammassirkussa apunasi ovat myös oikomishoidon erikoishammaslääkärit.