Oikomishoito aikuisena
23.2.2022Syitä hakeutua aikuisiällä oikomishoitoon voi olla useita. Saattaa esimerkiksi olla tarve saada hampaat paremmin samaan riviin, jolloin hymyileminen on helpompaa, tai pitkään vaivanneen purentavian paheneminen vaatii hoitoa.
Purentavirheet jaetaan hampaisto- ja luustoperäisiin. Luustoperäiset purentavirheet vaativat aikuisiällä usein sairaalatasoista kirurgiaa, jossa leukoja siirretään oikeisiin purentasuhteisiin. Hampaistoperäiset purentavirheet puolestaan eivät vaadi kirurgiaa ja ovat siten helpompia hoitaa.
Tavallisimmin oikomishoitoon ryhdytään joko esteettisistä tai toiminnallisista purennan korjaustarpeista.
Esteettisissä oikomishoidossa potilaan purenta voi olla toimiva, mutta ulkonäöllisesti potilasta häiritsevä. Yleensä potilasta häiritsevät pienet hampaiden ahtautumiset tai asentovirheet, mutta oikomishoidolla voidaan hoitaa myös uniapneaa ja leukanivelongelmia. Monesti oikomishoidon tavoitteena on toiminnallisemman purennan saavuttaminen.
Yksi tyypillisimmistä purennan ongelmista on hampaiden kuluminen, joka voi johtaa jatkuvaan lohkeavien hampaiden ja paikkauskäyntien kierteeseen. Oikomishoidolla voidaan saada purenta tasapainoiseksi ja hampaiden kuluminen hidastumaan.
Oikomishoidolla voidaan myös tehdä tilaa hampaistoon proteettisille ratkaisuille kuten hammasimplanteille. Samalla hampaiden puhdistaminen oikomishoidon jälkeen voi helpottua huomattavasti.
Oikomishoitoa on perinteisesti toteutettu metallisilla, hampaan pintaan kiinnitettävillä kiinteillä kojeilla eli hammasraudoilla. Nykyään on onneksi tarjolla monia muitakin vaihtoehtoja. Kiinteät oikomiskojeet on mahdollista saada osittain hampaan sävyisinä ja ne voidaan kiinnittää piiloon kielen puolelle hampaistoa. Oikomishoito voidaan myös toteuttaa muovista valmistettujen kalvojen avulla.
Kalvo-oikomisessa oikomiskojeita, eli kalvoja, pidetään suussa suurimman osan päivästä. Ne otetaan suusta vain syödessä ja hampaita pestessä. Tällöin hampaiden puhdistus on helpompaa kuin hampaisiin kiinnitettävien kojeiden kanssa. Kalvot ovat läpinäkyvät ja suussa hyvin huomaamattomat.
Nopeimmillaan oikomishoidosta saattaa selvitä kolmessa kuukaudessa, mutta tyypillisimmin hampaiden liikkuminen oikeaan asentoon kestää kuudesta kuukaudesta vuoteen.
Hoidon päätyttyä oiotuilla hampailla on voimakas taipumus palautua alkuperäiseen sijaintiinsa. Tämä estetään hoidon päättymisen jälkeen hampaisiin kiinnitettävillä tai irrotettavilla kojeilla.
Oikomishoito yleensä alkaa hampaiston tarkastuksella, jonka jälkeen hoito suunnitellaan joko perinteisesti kipsimalleja käyttäen tai digitaalisesti tietokoneella. Digitaalisesti suunnitellussa hoidossa potilaan on helppo nähdä hoidon eri vaiheet ja ennustettu lopputulos.
Ennen oikomishoidon aloitusta hampaiden kiinnityskudosten tulee olla kunnossa, mahdolliset reiät paikattu ja suun on oltava hammaskivestä vapaa. Yläikärajaa oikomishoidolla ei ole, hampaat voidaan mainiosti oikoa myös aikuisena. Jos oikomishoito kiinnostaa, ota se puheeksi hammaslääkärisi kanssa.
Kirjoittajat: Hammaslääkäri Miki Hyvärinen ja hammaslääkäri Essi Pellikka, Hammassirkku
Teksti on julkaistu aiemmin Suur-Jyväskylän lehdessä