Siirry sisältöön

Mikroskooppi on juurihoidon nykypäivää

17.9.2020

Hammashoidon tekniikka kehittyy jatkuvasti. Paremmilla apuvälineillä varmistetaan potilaalle paras mahdollinen hoito, ja mikroskooppi tuo etenkin juurihoitoihin kaivattua tarkkuutta.

Anu Lampinen,
kariologian ja endodontian eli paikkaushoidon ja juurihoidon erikoishammaslääkäri

Mikroskoopin suurennus- ja valoteho auttavat juurihoidossa havaitsemaan pienet ja ohuet juurikanavat ja paljaalle silmälle piiloon jäävät halkeamat.

”Kun työskentelyalueesta saadaan tarpeeksi tarkka kuva, turha hoito jää pois,” sanoo kariologian ja endodontian eli paikkaushoidon ja juurihoidon erikoishammaslääkäri Wajih Husain Jinnah. ”Erityisesti ikääntyvillä juurikanavat ovat usein ahtautuneet, jolloin hoito vaikeutuu.”

Mikroskoopin avulla hoito voidaan kohdistaa pikkutarkasti juuri oikealle alueelle.

”Kun hoito on tarkkaan kohdennettu, kipu ja turvotus hoidon jälkeen jää vähäisemmäksi,” Wajih Husain Jinnah sanoo. ”Hoidon laatu paranee, kun nähdään paremmin.”

Ei pelkästään endodontin työkalu

Mikroskooppi toimii apuvälineenä myös muilla hammashoidon osa-alueilla. ”Esimerkiksi paikkauksessa tai hampaan poistossa siitä on paljon hyötyä,” Wajih Husain Jinnah sanoo, ”Jos täytyy poistaa esimerkiksi hampaan siru, on aina eduksi mitä paremmin tilanteen näkee.”

Mikroskooppia on mahdollista hyödyntää myös muun muassa protetiikassa, kirurgiassa ja karieksen hoidossa.

”Mikroskooppi kulkee apuna läpi hoidon,” Wajih Husain Jinnah sanoo.

Wajih Husain Jinnah, kariologian ja endodontian eli paikkaushoidon ja juurihoidon erikoishammaslääkäri

Artikkeli on julkaistu aiemmin Sirkkulaisessa 1/2020

Vieritä ylös