Siirry sisältöön

10 kysymystä Invisalign -kalvo-oikomishoidosta

4.9.2018

Hammaslääkärillämme Kirsi Koivukoskella on vuosien kokemus Invisalign-oikomishoidoista. Kysyimme häneltä muutamia yleisimpiä kysymyksiä aiheesta.

1. Kuinka kalvo-oikomishoito eroaa perinteisistä raudoista?

-Eron näkee jo ulkonäöstä. Kaikki tietävät miltä perinteiset raudat näyttävät suussa. Invisalign-oikomishoidossa suuhun tulevat ohuet, läpinäkyvät kalvot, joita tuskin huomaa.

2. Voiko kalvo-oikomishoidot aloittaa myös aikuisena?

-Kyllä voi. Kalvo-oikomishoidot soveltuvat erityisesti aikuisen suulle, ja lapsille niitä ei Suomessa toistaiseksi tehdä lainkaan.

3. Kuinka paljon hoito maksaa?

-Hoidon kustannukset riippuvat hoidontarpeen laajuudesta, 2500 eurosta ylöspäin.

4. Kuinka hoito etenee?

-Hoito aloitetaan tutkimalla, mikä purennassa on ongelmana. Hampaat skannataan. Hoito suunnitellaan kuvien perusteella, ja Invisalignin suunnittelutyökaluilla on mahdollista nähdä, miltä lopputulos tulee näyttämään ennen kuin hoito on edes aloitettu.
Kun hoitosuunnitelma on tehty, tilataan oikomiskalvot. Kalvojen lukumäärä riippuu hoidon tarpeesta, ja voi olla, että niiden määrää joudutaan tarkistamaan hoidon edetessä. Kalvojen asennusta varten potilaan hampaisiin kiinnitetään hampaan värisestä muovista valmistetut otepinnat. Niiden avulla kalvot saavat otteen hampaista.
Aloituskäynnillä potilaalle annetaan mukaan 3-4 kalvoa, joita potilaan tulee vaihtaa itsenäisesti seuraavaan käyntiin mennessä.
Hoidon edetessä uudet kalvot saa mukaansa säännöllisillä kontrollikäynneillä, yleensä noin kerran kuukaudessa. Kontrollikäynneillä seurataan eteneekö hoito odotetusti, ja tarvittaessa muutetaan suunnitelmaa.

5. Miten ja mistä kalvot tehdään?

-Invisalign-oikomiskalvot valmistetaan Invisalignin omasta SmartTrack-materiaalista, yksilöllisesti hampaista otettujen digitaalisten kuvien perusteella. Materiaali on läpinäkyvää ja suussa lähes huomaamatonta.

6. Kuinka pysyvä lopputulos on?

-Yhtä pysyvä kuin perinteisillä menetelmillä toteutetussa oikomishoidossa. Lopputulosta on ylläpidettävä retentiolla, sillä hampaat pyrkivät luonnostaan alkuperäiseen asentoonsa. Retentioon löytyy useita eri vaihtoehtoja, joista voi valita omaan suuhun parhaiten sopivan.

7. Mitä ennakkovaatimuksia hoidoille on?

-Hoidon lähtökohtana tulee olla hoidettu, terve suu. Suomessa kalvo-oikomishoitoja ei tehdä lapsille, sillä hampaiden on hyvä olla jo asettuneet paikoilleen ja leukojen kasvu päättynyt. Ikärajana voidaan pitää viittätoista vuotta.

8. Voiko hampaita oikoa, jos niitä puuttuu?

Kyllä voi. Tapauskohtaisesti hampaiden välisiä aukkoja voi myös sulkea oikomishoidolla.

9. Kuinka hampaat puhdistetaan kalvojen kanssa?

-Aivan normaalisti. Toisin kuin perinteiset raudat, oikomiskalvot voi poistaa suusta puhdistuksen ja ruokailun ajaksi.

10. Miksi juuri Invisalign?

-Invisalign on merkkinä luotettava, ja sillä on pitkä kokemus kalvo-oikomishoidoista. Invisalign tarjoaa myös hoitoja toteuttaville hammaslääkäreille laajan tuen, ja runsaasti koulutuksia, sekä lisensoinnin laadun varmistamiseksi. Myös Invisalignin käyttämä materiaali on korkealaatuista. Invisalign-hoitoja on tehty maailmalla yli 5 miljoonaa.

Vieritä ylös