Voiko alkavat reiät parantua?
28.3.2025
Mitä ovat alkavat reiät ja miten ne syntyvät?
Hampaistossa elävät bakteerit muodostavat ravintomme sisältämästä sokerista happoja, jotka voivat aiheuttaa reikiintymistä eli kariesta. Niin sanotulla alkavalla reiällä tarkoitetaan kariesvauriota, joka rajoittuu hampaan kiilteeseen.
Bakteerien tuottamat hapot liuottavat hampaan kiillettä. Tätä kutsutaan demineralisaatioksi. Demineralisaatiota ja tämän vastakohtaa eli remineralisaatiota tapahtuu hampaistossamme päivittäin. Remineralisaatio tarkoittaa jo syntyneen vaurion korjaantumista. Remineralisaatiota saavat aikaan sylki ja fluori. Syljen omat kalsium- ja fosfaatti-ionit sekä hammastahnan sisältämä fluori korjaavat jo syntyneitä vaurioita hampaissa.
Reikiintyminen on suurilta osin kiinni kariesbakteerien määrästä suussa, ruokailutottumuksista ja omahoidon tasosta. Lisäksi monet yleissairaudet (esim. diabetes, reumasairaudet, astma, syöpä) voivat altistaa suuremmalle kariesriskille.
Voiko alkavat reiät parantua itsestään?
Alkavat reiät voivat korjaantua, mikäli suun omahoito on hyvällä tasolla ja ruokailuvälit pidetään riittävinä, jotta remineralisaatio ehtii tapahtua.
Hampaiden harjaus fluorihammastahnalla vähintään kahdesti päivässä kahden minuutin ajan kerrallaan ja hammasvälien puhdistus päivittäin auttavat pitämään hampaiden pinnat puhtaana bakteerimassasta. Jatkuvaa napostelua kannattaa välttää, ja keskittää sokeristen herkkujen nauttimisen muun aterioinnin yhteyteen. Ksylitolituotteiden käyttö ruokailun jälkeen voi auttaa katkaisemaan happohyökkäyksen.
Miten fluorilla on merkitys alkavien reikien hoidossa?
Fluori on tehokas apu alkavien reikien hoidossa, sillä se sekä vähentää happohyökkäystä aiheuttavien bakteerien aineenvaihduntaa, että edistää kiilteen remineralisaatiota. Parhaimmillaan fluorihammastahna vähentää reikiintymisriskin puoleen (Terveyskirjasto – Fluori).
Käyttämällä fluoria päivittäin hampaiden hoidossa voimme merkittävästi vähentää hampaiden reikiintymisriskiä ja parantaa suun terveyttä.
Milloin on tarpeen hakeutua hammaslääkärin hoitoon?
Hammaslääkärin penkkiin kannattaa hakeutua jo ennen kuin oireita ilmenee, mutta erityisesti silloin jos hammas oireilee vihlomalla, säryllä, kylmän tai kuuman arkuutena.
Hammaslääkärin tekemät säännölliset suun terveydentilan tutkimukset eli hammastarkastukset ovat tärkeä osa suun terveydestä huolehtimista. Säännöllisillä tarkastuksilla alkavat kariesvauriot ja muut suun terveydentilan muutokset saadaan kiinni ennen kuin ne etenevät ongelmiksi asti.
Miten ehkäistä alkavia reikiä tulevaisuudessa?
Karieksen ehkäisyssä keskeistä on säännöllinen ja perusteellinen suuhygienia. Hampaiden harjaus fluorihammastahnalla kahdesti päivässä ja hammasvälien puhdistus päivittäin ovat tärkeitä keinoja plakin poistamiseksi ja kiilteen suojaamiseksi.
Ruokailutottumuksilla on myös merkitystä. Sokeripitoisten herkkujen nauttiminen kannattaa yhdistää muuhun ruokailuun ja välttää jatkuvaa napostelua. Ksylitolituotteiden käyttö aterioiden jälkeen auttaa tukemaan suunterveyttä. Lisäksi säännölliset käynnit hammaslääkärillä varmistavat, että mahdolliset ongelmat havaitaan ja hoidetaan ajoissa.
Onko edellisestä hammastarkastuksesta jo aikaa? Varaa aika joustavasti verkosta tai soittamalla 014 211 665.
Saat Hammassirkun laajat ja laadukkaat hammaslääkäripalvelut Keski-Suomessa paikkakunnilla Jyväskylä, Palokka, Saarijärvi, Äänekoski, Jämsä ja Jämsänkoski.