Pitääkö reikä paikata heti?
25.3.2025
Mitä tapahtuu jos reikää ei paikata heti?
Reikä hampaassa kannattaa hoitaa nopeasti. Hoitamattomana reikiintyminen eli karies etenee yhä syvemmälle hampaaseen, ja lopulta hampaan ytimeen. Kun kariesvaurio etenee hampaan ytimeen, hammas joudutaan juurihoitamaan tai jopa poistamaan. Ytimeen edennyt karies voi myös aiheuttaa suussa yleisterveyttä uhkaavan tulehduksen. Mitä varhaisemmassa vaiheessa kariesvaurioon saadaan puututtua, sitä helpommin ja myös edullisemmin hoito onnistuu.
Mitkä ovat oireet, jotka viittaavat reikään hampaassa?
Reikä hampaassa saattaa kehittyä alkuun ilman oireita, mutta tyypillisiä oireita ovat hampaan vihlonta, erityisesti kun nauttii kylmiä, kuumia tai makeita ruokia ja juomia. Pitemmälle hampaan kudokseen edetessään karies voi aiheuttaa särkyä ja tuntua kielellä tunnustellessa hampaan pinnan rikkonaisuudelta.
Reikiintyminen saattaa myös näkyä läiskinä tai pisteinä hampaan pinnassa. Jos huomaat jotain epätavallista hampaissasi tai koet vihlontaa tai kipua, kannattaa varata aika hammaslääkäriin. Ammattilainen voi arvioida tilanteen ja antaa tarvittavat hoitosuositukset.
Miten reikä paikataan?
Hampaan paikkaus on tavanomainen hammashoidon toimenpide. Paikkaus aloitetaan poistamalla karieksen vaurioittama hammaskudos, käyttäen käsi-instrumentteja tai turbiiniporaa.
Paikkaukseen voidaan käyttää useita erilaisia materiaaleja, esimerkiksi keraamista materiaalia, kultaa tai yhdistelmämuovia. Aiemmin paikkaukseen käytetty amalgaami on jäänyt Suomessa käytännössä kokonaan pois, ja sen käyttö hammashoidossa on kielletty ilman erityisen painavaa syytä vuoden 2025 alusta lähtien.
Yhdistelmämuovia käytettäessä hampaan paikkaus voidaan toteuttaa yhdellä hoitokäynnillä. Suun ulkopuolella valmistettavat keraamiset paikat vaativat yleensä useampia hoitokäyntejä.
Varaa aika hammastarkastukseen joustavasti verkosta tai soittamalla 014 211 665.
Voiko reikä parantua itsekseen ilman hoitoa?
Saatat pohtia, voiko reikä parantua itsekseen ilman ammattimaista hoitoa? Vastaus on yleensä ei. Alkava, vain kiilteeseen ulottuva kariesvaurio voidaan vielä pysäyttää parantamalla suuhygieniaa, ruokailutottumuksia ja lisäämällä tarvittaessa fluoridin käyttöä, mutta kiilteen läpi hammasluuhun edennyt reikä vaatii ammattilaisen apua.
Ilman asianmukaista hoitoa reikä voi edetä syvemmälle hampaan kudoksiin ja aina ytimeen asti, johtaen lisäongelmiin, kuten juurihoidon tarpeeseen tai jopa hampaan menetykseen. Onkin tärkeää käydä säännöllisesti hammastarkastuksissa ja hoitaa mahdolliset ongelmat ajoissa.
Miten ehkäistä reikien syntyminen hampaissa?
Hampaiden reikiintymistä voi ehkäistä huolehtimalla hyvästä suuhygieniasta. Harjaa hampaat vähintään kahdesti päivässä fluorihammastahnalla kahden minuutin ajan kerrallaan, ja puhdista myös hammasvälit päivittäin. Tämä auttaa pitämään hampaiden pinnat ja välit puhtaana kariesta aiheuttavasta bakteerimassasta eli plakista.
Ruokavaliolla on myös roolinsa reikien ehkäisyssä. Rajoittamalla sokeripitoisten ruokien ja juomien kulutusta, sekä nauttimalla ksylitolituotteita voit vähentää reikiintymisen riskiä. Lisäksi säännölliset käynnit hammastarkastuksissa ovat avainasemassa, jotta mahdolliset ongelmat voidaan havaita ja hoitaa ajoissa.
Varaa aika hammastarkastukseen joustavasti verkosta tai soittamalla 014 211 665.
Saat hammastarkastuksen ja muut laajat ja laadukkaat hammashoidon palvelut kaikilta Hammassirkun vastaanotoilta, paikkakunnilla Jyväskylä, Palokka, Saarijärvi, Äänekoski, Jämsä ja Jämsänkoski. Lämpimästi tervetuloa hoitoon!