Siirry sisältöön

Onko juurihoito kivuliasta?

20.3.2025

Miten juurihoito suoritetaan?

Juurihoito on hammashoidon toimenpide, joka tehdään jos hampaan ydin on tulehtunut tai kuollut. Yleisin syy hampaan ytimen tulehdukseen on pitkälle edennyt hampaan reikiintyminen, mutta hampaan ydin saattaa vaurioitua myös tapaturmaisesti, esimerkiksi suuhun tulleen iskun myötä, tai kulumisen myötä. Juurihoidolla pyritään säilyttämään oma hammas.

Juurihoito on monivaiheinen toimenpide, joka aloitetaan hampaan huolellisella tutkimisella, käyttäen apuna röntgenkuvantamista. Sen jälkeen hampaan ytimen tulehtunut kudos poistetaan, juurikanavat desinfioidaan ja hoidetaan tarvittaessa paikallisella lääkeaineella. Hoidon lopuksi juurikanava täytetään ja hammas paikataan tai kruunutetaan. Juurihoito voidaan joskus toteuttaa yhdellä hoitokäynnillä, mutta tavallisimmin se vaatii 2-3 käyntiä.

Miten kivunhallinta tehdään juurihoidossa?

Juurihoito toteutetaan yleensä paikallispuudutuksessa, mikäli hampaan ydin ei ole kokonaan kuollut ja siten tunnoton. Nykyaikaiset puudutusaineet taltuttavat kivun nopeasti ja tehokkaasti.

Jos juurihoito jännittää kovasti, voidaan apuna käyttää rauhoittavaa esilääkitystä tai tarpeen vaatiessa toteuttaa hoito nukutuksessa.

Kuinka kauan juurihoidosta toipuminen kestää?

Juurihoidon jälkeen hoidettu alue voi olla muutaman päivän hellä tai arka. Saat hammaslääkäriltäsi ohjeet, kuinka toimia hoidon jälkeen.

Hoidon jälkeen tilannetta seurataan kontrollikäynneillä. Juurihoidetun hampaan ennuste on yleensä hyvä ja hammas voi kestää suussa yhtä kauan kuin hammasimplantti.

Oletko saanut jo diagnoosin juurihoidon tarpeesta tai lähetteen juurihoidon erikoishammaslääkärin vastaanotolle? Varaa aika soittamalla  014 211 665

Mikäli epäilet suussasi olevan juurihoidon tarvetta, mutta diagnoosi on vielä saamatta, varaa ensin aika hammastarkastukseen soittamalla 014 211 665 tai suoraan verkosta.

Vieritä ylös