Siirry sisältöön

Mistä parodontiitti johtuu?

2.4.2025

Mikä aiheuttaa parodontiitin?

Parodontiitti eli hampaan kiinnityskudossairaus on tulehduksellinen sairaus, joka kehittyy pitkittyneen ientulehduksen seurauksena. Ientulehdus syntyy plakin kertyessä hampaan pinnalle ienrajaan. Plakki on bakteerien muodostama peite, joka kovettuu ajan myötä hammaskiveksi, jos sitä ei poisteta säännöllisesti. Bakteerimassa ärsyttää ikeniä, ja voi johtaa ientulehdukseen eli gingiviittiin ja lopulta parodontiittiin. 

Alttius parodontiitin kehittymiseen on yksilöllinen. Siihen voivat vaikuttaa perinnölliset tekijät, mutta myös elämäntavoilla voi olla merkitystä. Tupakointi on merkittävä riskitekijä, joka heikentää ikenien terveyttä ja hidastaa niiden paranemista. Huono suuhygienia, kuten hampaiden harjauksen ja hammasvälien puhdistuksen laiminlyöminen, edistää plakin ja hammaskiven kertymistä sekä ientulehdusten kehittymistä. Lisäksi stressi ja tietyt sairaudet, kuten diabetes, voivat lisätä parodontiitin riskiä. 

Miten parodontiitti diagnosoidaan?

Parodontiitin diagnosointi alkaa hammaslääkärin suorittamalla perusteellisella suun terveydentilan tutkimuksella eli hammastarkastuksella. Parodontiitin ensimmäisiä oireita ovat ikenien verenvuoto erityisesti hampaita harjatessa tai hammasvälejä puhdistaessa, punoitus ja turvotus. Tupakoivilla oireet saattavat olla lievemmät, ja esimerkiksi verenvuoto puuttua kokonaan. Parodontiitti saattaa edetä myös täysin oireetta pitkäänkin, ja joskus ensimmäinen oire voi olla hampaiden liikkuvuuden lisääntyminen.

Hammastarkastuksessa hammaslääkäri tutkii ikenien kunnon ja tarkastaa ientaskujen syvyyden ientaskumittarilla. Terveen, tai hyväksyttävän, ientaskun syvyys on 0,5 – 4,0 mm. Jos syventyneitä ientaskuja havaitaan, käytetään apuna röntgenkuvausta selvittämään mahdollinen luukato hammasta ympäröivässä leukaluussa.

Voiko parodontiittia ehkäistä?

Parodontiitin ehkäisy perustuu säännölliseen ja huolelliseen suuhygieniaan. Hampaiden harjaus vähintään kahdesti päivässä fluorihammastahnalla, kahden minuutin ajan kerrallaan, ja hammasvälien puhdistus päivittäin auttaa pitämään hampaiden pinnat puhtaana plakista. Hammasvälien puhdistus siihen tarkoitetuilla välineillä on erityisen tärkeää, sillä hammasharja ei niihin ulotu. Hammasvälien puhdistukseen löytyy useita eri vaihtoehtoja. Perinteisen hammaslangan lisäksi saatavilla on erilaisia hammasvälitikkuja, hammaslankaimia ja hammasväliharjoja.

Ammattilaisen tekemät hammaskiven poistot ovat oleellinen osa ennaltaehkäisyä. Terveelliset elämäntavat, kuten tupakoimattomuus ja monipuolinen ruokavalio, tukevat suun terveyttä ja auttavat vähentämään parodontiitin riskiä. Säännölliset hammaslääkärikäynnit auttavat havaitsemaan mahdolliset muutokset suun terveydessä, ennen kuin ne etenevät ongelmiksi asti. 

Miten parodontiittia hoidetaan?

Parodontiitin hoito alkaa tavallisesti huolellisella hampaiden ja ientaskujen puhdistuksella plakista ja hammaskivestä. Pitkälle edennyt parodontiitti saattaa vaatia kirurgista hoitoa ientaskujen madaltamiseksi. Tarvittaessa käytetään myös mikrobilääkitystä.

Hoidon onnistuminen riippuu pitkälti potilaan sitoutumisesta suun omahoitoon. Potilaan on tärkeää noudattaa hammaslääkärin ohjeita ja ylläpitää hyvää suuhygieniaa myös hoitokäyntien välillä. Tupakoinnin lopettaminen on tärkeää hoidon onnistumisen ja hoitotuloksen säilyttämisen kannalta. Säännölliset kontrollikäynnit varmistavat, että suun terveys pysyy hyvänä. 

Mitkä ovat parodontiitin seuraukset, jos sitä ei hoideta?

Hoitamaton parodontiitti voi johtaa vakaviin seurauksiin, kuten hampaiden menetykseen ja sen myötä purennan romahdukseen. Kun tukikudokset ja luu hampaiden ympäriltä heikkenevät, hampaat löystyvät ja saattavat lopulta irrota. Tämä voi vaikuttaa merkittävästi elämänlaatuun, sillä se vaikeuttaa syömistä ja puhumista. Etuhampaiden menetys voi aiheuttaa myös esteettistä haittaa, ja vaikuttaa itsetuntoon.

Lisäksi parodontiitti on yhdistetty yleisterveyden ongelmiin, kuten sydänsairauksiin, diabeteskomplikaatioihin ja hengitystieinfektioihin. Krooninen tulehdus suussa voi vaikuttaa koko kehon terveyteen, joten parodontiitin hoitaminen on tärkeää paitsi suun, myös yleisterveyden kannalta. 

Mietityttääkö parodontiitti, tai jokin muu suun terveydessä? Varaa aika hammastarkastukseen joustavasti verkosta tai soittamalla  014 211 665.

Saat hammastarkastuksen ja muut laajat ja laadukkaat hammashoidon palvelut kaikilta Hammassirkun vastaanotoilta, paikkakunnilla JyväskyläPalokkaSaarijärviÄänekoskiJämsä ja Jämsänkoski. Lämpimästi tervetuloa hoitoon!

Vieritä ylös