Kauanko hammaskoru pysyy?
17.3.2025
Mikä vaikuttaa hammaskorun pysyvyyteen?
Hammaskorun pysyvyys on yksilöllistä. Pysyvyyteen voivat vaikuttaa useat tekijät, esimerkiksi suuhygienian taso ja korun kiinnitykseen käytetty materiaali. Koru kiinnitys kannattaa antaa hammashoidon ammattilaisen hoidettavaksi. Ammattilainen varmistaa, että koru kiinnittyy turvallisesti ja kestävästi hampaan pintaan. Tämä vaatii tarkkuutta ja oikeanlaisten välineiden käyttöä, jotta koru pysyisi paikallaan mahdollisimman pitkään.
Hyvä suun terveys on perusedellytys hammaskorun kiinnitykselle. Hampaan pinnan tulee olla puhdas plakista ja hammaskivestä ennen korun kiinnitystä. Huolellisesti hampaiden puhdistuksesta tulee huolehtia myös korun kiinnityksen jälkeen. Korun ympärille saattaa helposti kertyä plakkia ja hammaskiveä, jotka paitsi heikentävät suun terveyttä, myös heikentävät korun pysymistä.
Meillä Hammassirkussa koru kiinnitetään hampaiden paikkaukseen käytetyllä valokovetteisella ”liimalla”. Hammashoitoon tarkoitettu kiinnitysaine on paitsi suulle turvallinen, myös kestävä. Hammaskorun pysyvyyden kannalta on myös tärkeää, että valittu koru on tarkoitettu hammaskoruksi.
Joskus koru saattaa irrota mekaanisen ärsykkeen vaikutuksesta, esimerkiksi kovaa ruokaa purressa.
Kuinka kauan hammaskoru yleensä pysyy?
Hammaskorun pysyvyys on yksilöllistä, mutta yleensä hammaskoru pysyy kiinni muutamia kuukausia, tai jopa vuosia. Tarvittaessa koru voidaan poistaa helposti suuhygienistin vastaanotolla.
Miten hammaskorun kiinnitys tapahtuu?
Hammaskorun kiinnitys alkaa suuhygienistin konsultaatiosta. Ennen kiinnitystä hampaan pinta puhdistetaan huolellisesti kaikesta plakista ja hammaskivestä.
Itse kiinnitys tapahtuu käyttämällä hammashoitoon tarkoitettua paikka-ainetta, joka on suun terveydelle turvallinen. Suuhygienisti asettaa korun tarkasti haluttuun kohtaan hampaassa ja varmistaa sen kiinnityksen. Saat kiinnityksen jälkeen ohjeet siitä, kuinka hammaskorua tulee hoitaa, jotta se pysyisi mahdollisimman pitkään.
Voiko hammaskorun kiinnitystä pidentää?
Hammaskorun kestävyyttä voi parantaa huolehtimalla hyvästä suuhygieniasta. Hampaat tulee harjata kahdesti päivässä käyttäen fluorihammastahnaa, ja puhdistaa myös hammasvälit päivittäin. Puhdista korun ympäristö huolellisesti, kuitenkin välttäen turhaa voimankäyttöä.
Säännölliset käynnit hammastarkastuksessa ja hammaskiven poistossa auttavat pitämään koko suun kunnossa.
Mitä tehdä, jos hammaskoru irtoaa?
Jos hammaskoru irtoaa, ei hätää. Varaa aika suuhygienistin vastaanotolle soittamalla 014 211 665. Hampaan pinta on hyvä tarkistuttaa ammattilaisella ja poistaa siihen mahdollisesti jääneet kiinnitysaineen jäämät.
Jos koru on irronnut siististi, voidaan se joskus kiinnittää uudelleen. Usein koru kannattaa kuitenkin uusia.
Varaa aika hammaskorun kiinnitykseen soittamalla 014 211 665 tai suoraan verkosta. Ota vastaanotolle mukaan oma hammaskorusi. Saat hammaskorun kiinnityksen kaikilta Hammassirkun vastaanotoilta, paikkakunnilla Jyväskylä, Palokka, Saarijärvi, Äänekoski, Jämsä ja Jämsänkoski. Lämpimästi tervetuloa hoitoon!
Lue lisää: Hammaskorun kiinnitys