Siirry sisältöön

Purentaelimistön vaikutus terveyteen

21.5.2021

Purentaelimistöllä tarkoitetaan ylä- ja alaleuan, puremalihaksiston sekä leukanivelten muodostamaa kokonaisuutta, jonka merkittävimpinä tehtävinä on ruuan hienontaminen ja puheen tuottaminen.

Purentaelimistön toimintahäiriöitä voidaan hoitaa myös hieronnalla esimerkiksi hierontaan koulutetun suuhygienistin toimesta. Kuvassa suuhygienisti Liisa-Päivikki Hovinen suuhygienisti Aija Tukian hierottavana.

Purentaelimistön toimintahäiriöt (TMD) aiheuttavat usein pään, kasvojen ja niskan alueen särkyjä, kipua pureskelun aikana, ruokailuvaikeuksia.

Purentaperäiset päänsäryt ovat yleinen sairaslomapäivien ja työkyvyttömyyksien syy. Puhetyöläisten, kuten opettajien, laulajien ja myyjien, ongelmana voi olla lihaksiston kuormittuminen työpäivän aikana jopa niin pahoin, että puhuminen aiheuttaa voimakasta kipua ja väsymyksen tunnetta työpäivän aikana. Mikäli pureminen puolestaan aiheuttaa kipua, voi ruokavalio muuttua pehmeämmäksi, mikä haittaa ravinnosta saatavien ravinto- ja hivenaineiden saantia.

TMD-potilaiden hoidon perustana on yleisimmin purentakisko, joka on hammasteknisen laboratorion valmistama akryylinen rakenne, jota käytetään öisin nukkuessa. Purentakiskohoitoon kuuluu olennaisesti kiskopurennan tasapainon säännöllinen kontrollointi. Valitettavan usein kiskon kontrollointi unohtuu, jolloin kiskon hoidollinen teho heikkenee. Purentakiskohoidon lisäksi lihaskipupotilaiden hoitoon liittyy usein myös puremalihaksiston hieronta joko asiaan perehtyneen hierojan, voice massage – terapeutin tai puremalihasten hierontaan koulutetun suuhygienistin toimesta. Lievimmissä tapauksissa pelkkä hieronta voi olla riittävä apu. Kuitenkin vaikeammissa kiputiloissa tarvitaan kiskohoidon lisäksi kroonisen kivun lääkkeitä ja/tai botuliinitoksiini-injektioita puremalihaksistoon. Uniapnean poissulkeminen yöpolygrafialla on myös tärkeää näissä tilanteissa. Myös varsinaisen purennan kuntouttaminen kuuluu joissakin tapauksissa TMD-potilaan hoitoon joko purennan tasapainotushionnan, protetiikan ja/tai oikomishoidon muodossa. Mikäli TMD-kipu johtuu leukanivelestä tai kipujen syy jää epäselväksi, kuuluu potilas erikoishammaslääkärin hoitoon.

Purentakiskohoidon voi toteuttaa kuka tahansa hammaslääkäri, joka on perehtynyt kiskojen valmistukseen. Mikäli potilaan oirekuva ei helpota purentakiskon ja hierontojen avulla riittävästi, niin potilas voi hakeutua alan erikoishammaslääkärille, joka jatkaa hoitoa. Tärkeintä sekä nivel- että lihasperäisten kipujen hoidossa on turhan päiväsaikaisen kuormituksen poistaminen. Hampaiden yhteen puristaminen keskityttäessä tarkkuutta vaativiin tehtäviin, kynsien ja kynien pureskeleminen sekä jatkuva purukumin pureskeleminen ovat sellaisia turhaan purentaelimistöä kuormittavia tapoja, joiden karsimisen potilas voi aloittaa omatoimisesti jo ennen hoidon aloittamista. Pääsääntöisesti voidaan sanoa, että puremalihaksiston kipujen hoidossa pätee samat lainalaisuudet kuin kaikkien muiden lihaskipujen hoidossa.

Piia Saalasti
Hammaslääketieteen tohtori
Erikoishammaslääkäri (protetiikka, purentafysiologia)
Kivunhoitolääketieteen erityispätevyys

Teksti on julkaistu Suur-Jyväskylän lehdessä 19.5.2021

Vieritä ylös