Siirry sisältöön

Miksi hampaat reikiintyvät?

25.1.2023

Hampaat reikiintyvät suussa asustelevien bakteerien erittäessä syövyttävää happoa hampaiden pinnalle. Happoa syntyy bakteerien aineenvaihdunnan myötä niiden hyödyntäessä syömiämme sokereita ravintonaan. Tätä kutsutaan demineralisaatioksi.

Demineralisaatiota ja tämän vastakohtaa eli remineralisaatiota tapahtuu hampaistossamme päivittäin. Remineralisaatio tarkoittaa jo syntyneen vaurion korjaantumista. Remineralisaatiota saa aikaan sylki ja fluori. Syljen omat kalsium- ja fosfaatti-ionit sekä hammastahnan sisältämä fluori korjaavat jo syntyneitä vaurioita hampaissa.

Mikäli hampaita ei puhdisteta, demineralisaatio etenee tehden pienestä vauriosta suuremman eli reiän. Reikä on ensimmäinen visuaalinen merkki sairaudesta. Reikä voi olla ns. ”alkava” tai ”paikattava”. Alkava reikä voi vielä pysähtyä parantuneella omahoidolla, jolloin vaurio remineralisoituu. Paikattava reikä sen sijaan ei enää pysähdy omahoidolla, sillä vaurio on liian suuri. Tällöin vaurio korjataan paikkaamalla, eli poistetaan pehmeä tuhoutunut hammaskudos ja täytetään reikä paikka-aineella.

Reikiintyminen on suurilta osin kiinni kariesbakteerien määrästä suussa, ruokailutottumuksista ja omahoidosta. Lisäksi monet yleissairaudet (esim. diabetes, reumasairaudet, astma, syöpä) voivat altistaa suuremmalle kariesriskille.

Streptococcus mutans on yksi kariesta aiheuttavista bakteereista. Mutans-miljonäärillä tarkoitetaan ihmistä, jonka suussa on todella runsaasti kyseistä bakteeria. Mutans-miljonääreillä kariesriski on suuri ja mikäli hampaiden hoito ei ole hyvällä tasolla, hampaat voivat reikiintyä todella nopeasti.

Jos reikiä ei hoideta ajoissa kuntoon, ne etenevät ja suurenevat. Lopulta reikä ulottuu hampaan ytimeen asti, jossa hampaan hermotus ja verenkierto sijaitsevat. Tästä seuraa tavanomaisesti särkyä ja hammas joudutaan juurihoitamaan tai poistamaan.

Myös reikiintyneet maitohampaat tulee hoitaa kuntoon. Jos reikiintyneet maitohampaat joudutaan paikkauksen sijaan poistamaan, pysyvät hampaat eivät välttämättä puhkea oikeille paikoille. Karies voi myös synnyttää tulehduksia, joiden seurauksena lapsi joutuu kärsimään kivusta. Pahimmassa tapauksessa tulehdus aiheuttaa vaurioita pysyviin hampaisiin.

Karies ja muut suun ja hampaiston sairaudet eivät välttämättä oireile ennen kuin on liian myöhäistä. Mitä aikaisemmin suussa olevat ongelmat paikannetaan, sitä helpommin ne pystytään hoitamaan. Potilaan suusta kuultua: ”Vanha hammaslääkäri armeijassa sanoi: Tule huomenna takaisin niin homma hoituu helposti, halvasti ja ilman kipua. En mennyt kuin vasta puolen vuoden päästä ja tuolloin hammaslääkäri tokaisi: Et sitten tullut seuraavana päivänä, nyt hoito ei ole halpaa, helppoa tai siitä selvitä ilman itkua.”

Liian usein työssäni kuulen vanhemmilta ihmisiltä, kuinka heitä harmittaa, ettei hampaita hoidettu kotona. Meillä on vain yhdet pysyvät hampaat ja niistä kannattaa pitää huolta. Hampaiden harjaus on paras ja ensisijainen keino reikien välttämiseksi ja muun suun terveyden ylläpitämiseksi.

Kirjoittanut hammaslääkäri Jyri Pale
Teksti on aiemmin julkaistu Suur-Jyväskylän Lehdessä 25.1.2023

Vieritä ylös