Siirry sisältöön

Asiakkaan tarina: hampaat suoriksi puolessa vuodessa?

28.1.2021

Onnistuuko oikomishoito aikuisena? Jos olet miettinyt hampaiden oikomista, lue tästä asiakkaamme, 37-vuotiaan Päivin tarina!

Oikomishoito toteutettiin ClearCorrect-oikomiskalvoilla.

Hampaiden oikominen oli ehtinyt mietityttää jo muutaman vuoden, kun vihdoin otin sen puheeksi hammaslääkärini kanssa. Suurin ongelmakohta löytyi alaleuasta – ikävästi rivistä sisään puskeva etuhammas tuli kielen tielle puhuessa, ja teki erityisesti s-äänteistä hankalia. Myös välit olivat olleet ikävän ahtaat, ja vinksallaan olevat hampaat tekivät hampaiden puhdistuksesta haastavaa.

Hammaslääkäri Kirsi Koivukoski teki oikomisarvion hammastarkastuksen ohella. Suussa oli kaikki kunnossa, ja oikominen voitaisiin toteuttaa!

Menetelmäksi valittiin Straumannin uusi ClearCorrect – kalvo-oikomishoito. Kalvo-oikomishoidossa hampaat suoristuvat pikkuhiljaa kirkkaiden muovikalvojen avulla. Toisin kuin perinteiset raudat, ne eivät erotu hymystä juuri lainkaan.

Kun oikomisarvio oli tehty, hampaistani tehtiin digitaalinen jäljennös suukameralla. Hammaslääkäri toteutti oikomissuunnitelman jäljennöksen pohjalta, Clear Correctin ohjelmiston avulla. Kalvopareja – aina yksi kumpaankin leukaan – suunnitelmaani tuli 10. Kalvoja tuli suunnitelmani mukaan pitää suussa aina kaksi viikkoa kerrallaan ennen uuteen pariin vaihtoa, eli parhaimmillaan hoito olisi ohi alle puolessa vuodessa!

Koronakevät toi mutkia matkaan

Korona toi muutoksia meidän kaikkien elämään. Omalta kohdaltani se viivästytti oikomishoidon aloitusta. Vaikka kalvot olivat tulleet Straumannilta jo helmikuussa, sain ne lopulta suuhun vasta toukokuussa. Pitkä odotus toi alkuun omat haasteensa. Hampaat liikkuvat suussa vähitellen, ja alkuvuodesta kuvattu tilanne oli ehtinyt jo muuttua niin, että alkuun kalvot olivat tukalan tiukat.

Tilanne helpottui kuitenkin nopeasti. Kalvot tekivät työnsä jo ensimmäisen yön aikana niin, että aamulla niiden käsittely onnistui jo vaivatta.

Kalvoja ei juuri suusta erottanut.

Kalvoihin totuttelu vei oman aikansa. Kalvot tulee poistaa vain ruokailun ajaksi, ja niitä on pidettävä suussa jopa 22 tuntia päivässä. Vaikka kalvoja ei ulkopuolinen suusta erota ilman tiivistä tiirailua lähietäisyydeltä, huomaa ne omassa suussa kyllä. Suu kuitenkin tottuu kalvoihin nopeasti, ja vaikka ne tuntuvat varsinkin puhuessa, eivät ne juuri häiritse käytössä.
Likaiseen suuhun kalvoja ei voi laittaa, vaan hampaat on puhdistettava välejä myöten huolellisesti aina ennen kalvojen asettamista hampaille. Myös kalvot on hyvä puhdistaa huolella – se onnistuu kätevästi käsitiskiaineella, käyttäen hammasharjaa tiskiharjana.

Kävin oikomishoidon alkuun vielä suuhygienistin vastaanotolla putsauttamassa hampaista hammaskivet. Straumannin Clear Correct -kalvot tulevat melko pitkälle ikenen päälle, mikä varmistaa lujan otteen hampaista, mutta tuo oman haasteensa suun puhdistukseen. Suuhygienistin tekemä hampaiden puhdistus mahdollisti hoidon aloituksen varmasti puhtailla hampailla, ja helpotti hampaiden hoitoa kotona.

Nyt kelpaa hymyillä!

Oikomishoito eteni osaltani suunnitelman mukaan ja aivan aikataulussa. Jo syyskuussa, vain viisi kuukautta aloituksesta, hoito oli retentiota vaille valmis.

Lopputulokseen voi todellakin olla tyytyväinen! Alaleuan rivikarkuri saatiin kuriin, ja muutkin hampaat suoristuivat kauniisti riviin. Myös hampaiden puhdistus helpottui huomattavasti. Verratessa nykytilannetta hoitoa edeltäneeseen tilanteeseen, eron todellakin huomaa – ehdottomasti parempaan päin. Nyt kelpaa hymyillä!

Ero alku- ja lopputuloksen välillä on huomattava.

Kiinnostuitko kalvo-oikomishoidosta? Varaa nyt aika 17.9.2021 järjestettävään maksuttomaan konsultaatioon https://hammassirkku.fi/ajankohtaista/hammassirkku-tarjoaa-maksuton-invisalign-arvio-17-9-2021/

Termit tutuksi:

Kalvo-oikominen

Kalvo-oikominen on oikomishoitomenetelmä, jossa hampaat suoristuvat läpinäkyvien kalvojen avulla. Kalvot pakottavat hampaat pikkuhiljaa uuteen asentoon, tarvittaessa hampaisiin asetettavien kiinnikkeiden avulla. Verrattuna perinteisiin oikomiskojeisiin kalvo-oikomisen etuna on huomaamattomuus. Kalvot voi myös poistaa, mikä tekee hampaiden puhdistamisesta helpompaa kuin kiinteiden oikomiskojeiden kanssa.

Retentio

Retentiolla ylläpidetään hampaiden saavutettu asento. Ilman retentiota, hampaat palautuvat ajan myötä alkuperäisille paikoilleen. Retentio voidaan toteuttaa kiinnittämällä hampaisiin metallinen lanka tai muovisella retentiokalvolla.

Vieritä ylös