Skip to content

Uniapnea

Uniapneasta eli unenaikaisista hengitystiekatkoksista kärsii noin 150 000 suomalaista. Tauti on merkittävä riskitekijä mm. verenkiertoelimistön toiminnalle.

Hoitamaton uniapnea nostaa verenpainetta ja on yksi tekijä aivohalvausten taustalla ja selkeä riskitekijä esim. diabeteksen puhkeamiselle.

Nukkuessa ylähengitysteiden lihakset rentoutuvat ja painavat keuhkoputken tukkoon. Hengitys pysähtyy hetkeksi. Tämä tiedostamaton havahtuminen lisää lihasten jäntevyyttä ja uni voi jatkua uuteen kohtaukseen saakka. Useimmiten hengityskatkoksiin liittyy kuorsausta. Kuorsaus keskeytyy hengityskatkoksiin ja katkoksen jälkeen alkaa jälleen uudestaan. Melko usein uniapneasta kärsivä ei itse ole tietoinen heikosta unenlaadustaan eikä ymmärrä päiväaikaisen vireystilansa olevan heikentynyt.

Tutkimus

Uniapneataudin olemassa olon ja taudin vaikeusasteen diagnosointi perustuu potilaan haastatteluun ja unenaikaisten hengityskatkosten esiintyvyyden mittaukseen. Vastaanotollamme suuhygienistimme antavat sinulle ohjeet yön ajan pidettävän mittauslaitteen käytöstä ja voit kotioloissa omassa sängyssä nukkuessasi suorittaa mittauksen. Kun palautat laitteen, erikoislääkäri Miikka Peltomaa tutkii rekisteröintitulokset eli unen laatusi. Tulet saamaan hyvin tarkan raportin unestasi ja hengityskatkosten määrästä. Mikäli mitään erityistä ei löytynyt, niin oikein hyvä. Toisaalta, jos sairastatkin tautia, niin vaikeusasteesta riippuu, mikä on kohdallasi suositeltavin hoitomuoto.

Hoito

Mikäli kuorsaat tai sairastat lievää keskivaikeaa obstruktiivista uniapneaa, suosittelemme sinulle uniapneakiskoa, jonka avulla alaleukasi pysyy nukkuessasi noin 0,5cm eteenpäin työnnettynä eikä näin tuki hengitysteitäsi. Voimme tehdä uniapneakiskon vastaanotollamme. Hampaat tulee olla kunnossa ennen kuin kisko tehdään.

Jos taas diagnoosisi on keskivaikea- tai vaikea obstruktiivinen uniapnea, teemme lähetteen Jyväskylän Keskussairaalan keuhkosairauksien poliklinikalle, jossa useimmiten hoidoksi tarjotaan ylipainehappihoitoa eli CPAP-laitteen käyttöä yön ajaksi.

Toisinaan konsultoimme korva-, nenä-ja kurkkutautien erikoishammaslääkäriä, mikäli nielun seutusi on kovin ahdas limakalvorakenteiden vuoksi. Mikäli taas alaleukasi on kovin takana ja näyttäisi olevan syynä hengityksesi salpaantumiseen pyydämme oikomishoidon- sekä suu- ja leukakirurgian erikoishammaslääkäreiltä arviota tilanteesta. Ehkäpä oikomishoidolla ja leuan kirurgisella eteenpäin siirrolla saisitkin pysyvän avun ongelmaasi.

Itsehoito on taudin hoidossa olennaisen tärkeätä. Mikäli sinulla on ylipainoa, suosittelemme painon pudotusta. Vastaanotollamme saat ravitsemusneuvontaa ja kannustusta tavoitteesi saavuttamiseksi. Toisaalta, jos saat apua nukkumiseen niin se nostaa vireystasoasi ja mahdollistaa painon pudotuksenkin paremmin.

Hoitoon hakeutuminen

Mikäli epäilet itselläsi tai läheiselläsi olevan uniapneaoireita, varaa aika ajanvarauksestamme yöpolygrafiatutkimukseen. Se on helpoin ja mutkattomin keino selvittää asia.

Ajanvarauksen numero: 014211665

Lisätietoa uniapneasta ja sen hoidosta: www.uniapnea.fi

Scroll To Top