Skip to content

Nukutushammashoito

Kevytnukutus eli IV-sedaatio

Kevytnukutus eli iv-sedaatio tarkoittaa anestesiaerikoislääkärin antamaa verenkierronsisäistä lääkerentoutusta. Sedaation aikana potilas on hereillä, mutta rentoutuneessa mielentilassa. Ajantaju häviää sedaatiossa ja kivuntunne lievittyy. Sedaatio on nukutushoitoa kevyempi vaihtoehto ja siitä toipuminen on nopeampaa. Sedaatiohoidon jälkeen kotiin voi lähteä jo 1-2 tunnin kuluttua. Yleensä yhden sedaatiossa tehdyn hammashoidon pituus on 1-2 tuntia. Anestesiaerikoislääkäri toteuttaa sedaation ja on vierellä koko hoidon ajan.

Kenelle kevytnukutushammashoito sopii?

Kevytnukutus soveltuu esim. seuraavissa tapauksissa:

  • voimakas hammashoitopelko
  • suunniteltu isoja ja laajoja hammashoitotoimenpiteitä tehtäväksi samalla kertaa, esim. useampi implantointi kerralla
  • laajat proteettiset hionnat yhdellä käyntikerralla
  • hampaiston kokonaishoito vaatii useita paikkauksia. Iv-sedaatio mahdollistaa esim. 10 hampaan paikkaamisen yhden käyntikerran aikana
  • lapset tai nuoret, joille on kehittynyt hoitopelko

Nukutus eli anestesia

Nukutuksessa olet sananmukaisesti unten mailla. Anestesialääkäri ja -hoitaja valvovat, että nukut rauhallisesti hoidon ajan. Hammashoitotoimenpiteet sujuvat sinulta huomaamatta. Herättyäsi olosi on tokkurainen ja lepäilet vastaanotolla valvovan silmän alla ennen kotiinpääsyä.

Edellytykset nukutushammashoidolle käydään yhdessä hoitavan hammaslääkärin sekä anestesialääkärin kanssa läpi.

Mikäli toivot anestesiahammashoitoa, varaa aika yleishammaslääkärillemme tarkastukseen, niin siitä asia lähtee etenemään ja suusi terveys kohenemaan.

Anestesiatoiminnasta vastaanotoillamme vastaa valtakunnallinen Aiderix-nukutushammashoitoyritys. Lue lisää: nukutushammashoito.fi

 

Scroll To Top