Siirry sisältöön

Röntgenkuvaus ja KKTT-kuvaus

Vastaanotollamme on käytössä modernin teknologian mukaiset kuvantamismenetelmät.

Ortopantomografia (OPTG) eli koko leuan hammaskuvaus on yksi iso kaksiulotteinen röntgenkuva, jossa nähdään kaikki hampaat yhdessä ja samassa kuvassa. Kuva toimii hyvänä kokonaistilanteen yleiskartoituksena. Useimmiten kokonaishoidon aluksi otetaan OPTG-kuva, jotta tiedetään, mitä millekin hampaalle on ajan saatossa tehty. OPTG-kuvat lausuu vastaanotollamme aina röntgenologian erikoishammaslääkäri Tero Ellilä. Koko hampaiston kuvausta täydennetään tarvittaessa ns. tarkennuskuvilla hyväksi käyttäen joko suunsisäisiä kuvalevyjä tai kolmiulotteista KKTT-kuvausta. Hammaslääkärisi arvioi lisäkuvantamistarpeen yhdessä röntgenologin kanssa.

Kartiokeilatietokonetomografiakuvaus, 3D mikro TT (KKTT) mahdollistaa kolmiulotteisen näkymän kuvattavasta alueesta. Perinteisestä röntgenkuvasta on toisinaan vaikeaa arvioida hampaan juurenpään tulehdusta, halkeamaa tai puhkeamattoman hampaan suhdetta hermorakenteisiin. Tarkempi kuvaustekniikka parantaa merkittävästi diagnostiikkaa ja potilasturvallisuutta sekä nopeuttaa oikean hoitolinjan valintaa.

KKTT-kuvaus on vastaanotollamme osa implanttisuunnittelua. Otamme hampaistosta aluksi kolmiulotteisen KKTT-röntgenkuvan, jonka jälkeen videokuvaamme purennan erillisellä kuvausskannerilla. Tämän jälkeen implanttien paikka voidaan suunnitella tarkasti oikealle kohdalle huomioiden purennan lisäksi kaikki suunnitelmaan vaikuttavat anatomiset rakenteet, kuten poskiontelot, hermokanavat ja luupuutokset. Kun suunnitelma on valmis, tehdään implanttien kirurgista asemointia varten ns. leikkausohjuri, jonka avulla kokeneet suu- ja leukakirurgian erikoishammaslääkärimme Jari Kellokoski asentaa titaaniset keinojuuret eli implantit suunniteltuihin kohtiin leukaluuta. Hyvin suunniteltu työ on puoliksi tehty. Luotamme tähän ajatukseen ja teemmekin suunnitelmat yhteistyössä kirurgian ja protetiikan erikoishammaslääkäreiden kanssa. Vankka osaamisemme ja kokemuksemme yhdessä huolellisen suunnittelun ja KKTT-kuvauksen kanssa takaavat annetun implanttihoidon laadun ja yksilöllisen suunnittelun.

KKTT-kuvausta hyödynnetään lisäksi nenän sivuonteloiden kuvantamisessa. Korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkärin lähetteellä otetaan kuva poskionteloalueelta. Kuvasta nähdään hyvin limakalvoturvotukset ja rakenteelliset poikkeavuudet.

OPTG- ja KKTT-kuvaukset saadaan järjestettyä joustavasti nopeallakin aikataululla myös Hammassirkun vastaanoton ulkopuolelta tuleville potilaille. Lähete kuvauksiin löytyy Hammassirkun etusivun yläreunasta.

 

 

 

Vieritä ylös