Skip to content

Röntgenkuvaus ja KKTT-kuvaus

Vastaanotollamme on käytössä modernin teknologian mukaiset kuvantamismenetelmät.

Ortopantomografia (OPTG) eli koko leuan hammaskuvaus on yksi iso kaksiulotteinen röntgenkuva, jossa nähdään kaikki hampaat yhdessä ja samassa kuvassa. Kuva toimii hyvänä kokonaistilanteen yleiskartoituksena. Useimmiten kokonaishoidon alkajaisiksi otetaan optg, jotta tiedetään mitä millekin hampaalle on aikojen saatossa tehty. OPTG-kuvat lausuu vastaanotollamme aina röntgenologian erikoishammaslääkäri Tero Ellilä. Koko hampaiston kuvausta täydennetään tarvittaessa ns. tarkennuskuvilla hyväksi käyttäen joko suunsisäisiä kuvalevyjä tai kolmiulotteista kktt-kuvausta. Hammaslääkärisi arvioi lisäkuvantamistarpeen yhdessä röntgenologin kanssa.

Kartiokeilatietokonetomografiakuvaus, 3D mikro TT (KKTT) mahdollistaa kolmiulotteisen näkymän kuvattavasta alueesta. Perinteisestä röntgenkuvasta voi olla joskus vaikea arvioida hampaan juurenpään tulehdusta, halkeamaa tai puhkeamattoman hampaan suhdetta hermorakenteisiin. Tarkempi kuvaustekniikka parantaa merkittävästi diagnostiikkaa ja potilasturvallisuutta sekä nopeuttaa oikean hoitolinjan valintaa.

KKTT-kuvaus on vastaanotollamme osa implanttisuunnittelua. Otamme hampaistosta aluksi kolmiulotteisen KKTT-röntgenkuvan, jonka jälkeen videokuvaamme purennan erillisellä kuvausskannerilla. Tämän jälkeen implanttien paikka voidaan suunnitella tarkasti oikealle kohdalle huomioiden purennan lisäksi kaikki suunnitelmaan vaikuttavat anatomiset rakenteet, kuten poskiontelot, hermokanavat ja luupuutokset. Kun suunnitelma on valmis, tehdään implanttien kirurgista asemointia varten ns. leikkausohjuri, jonka avulla kokeneet suu- ja leukakirurgian erikoishammaslääkärimme Anssi Uiskamo ja Jari Kellokoski asentavat titaaniset keinojuuret eli implantit suunniteltuihin kohtiin leukaluuta. Hyvin suunniteltu työ on puoliksi tehty. Luotamme tähän ajatukseen ja teemmekin suunnitelmat yhteistyössä kirurgian- ja protetiikan erikoishammaslääkäreiden kanssa. Vankka osaamisemme ja kokemuksemme yhdessä huolellisen suunnittelun ja kktt-kuvauksen kanssa takaavat annetun implanttihoidon olevan laadukasta ja yksilöllisesti suunniteltua.

KKTT-kuvausta hyödynnetään lisäksi nenän sivuonteloiden kuvantamisessa. Korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkärin lähetteellä otetaan kuva poskionteloalueelta. Kuvasta nähdään hyvin limakalvoturvotukset ja rakenteelliset poikkeavuudet.

OPTG- ja KKTT-kuvaukset saadaan järjestettyä joustavasti nopellakin aikataululla myös Hammassirkun vastaanoton ulkopuolelta tuleville potilaille. Lähete kuvauksiin löytyy Hammassirkun etusivun yläreunasta.

Mikäli lisäkysyttävää ilmenee kuvauksiin liittyen, voit olla yhteydessä Hammassirkkuun numeroon 014211665.

 

 

 

Scroll To Top