Mietityttääkö uniapnea?
13.3.2019Uniapnea on viime aikoina ollut otsikoissa. Aiheesta on uutisoinut muun muassa sanomalehti Keskisuomalainen.
Uniapneasta eli unenaikaisista hengitystiekatkoksista kärsii satoja tuhansia suomalaisia. Kuten Keskisuomalainenkin kirjoitti, moni kärsii uniapneasta tietämättään.
Tauti on merkittävä riskitekijä mm. verenkiertoelimistön toiminnalle. Hoitamaton uniapnea nostaa verenpainetta ja on yksi tekijä aivohalvausten taustalla ja selkeä riskitekijä esim. diabeteksen puhkeamiselle.
Uniapneassa nukkuessa ylähengitysteiden lihakset rentoutuvat ja painavat keuhkoputken tukkoon. Hengitys pysähtyy hetkeksi. Tämä tiedostamaton havahtuminen lisää lihasten jäntevyyttä ja uni voi jatkua uuteen kohtaukseen saakka. Useimmiten hengityskatkoksiin liittyy kuorsausta. Kuorsaus keskeytyy hengityskatkoksiin ja katkoksen jälkeen alkaa jälleen uudestaan. Melko usein uniapneasta kärsivä ei itse ole tietoinen heikosta unenlaadustaan eikä ymmärrä päiväaikaisen vireystilansa olevan heikentynyt.
Voimakas kuorsaus yhdistyy usein uniapneaan, mutta kaikki uniapneasta kärsivät eivät kuorsaa – eivätkä kaikki kuorsaajat kärsi uniapneasta. Muita oireita ovat muun muassa yöhikoilu, heräily vessakäynneille ja aamupäänsärky.
Keskivaikeassa tai vaikeassa uniapneassa hoito on yleensä Keskisuomalaisenkin jutussa käsitelty ylipainehappihoito eli CPAP-laite. Laitteen käyttö saattaa alkuun tuntua hankalalta, mutta sen tuoma hyöty voittaa haitat yleensä moninkertaisesti.
Lievemmässä tai keskivaikeassa uniapneassa tai pelkkään kuorsaukseen hoidoksi riittää usein uniapneakisko, jota voi käyttää myös vuorotellen CPAP-laitten kanssa. ResMedin Narval-kisko on kokemuksemme mukaan markkinoiden siroin ja mukavin käytössä. Kokonsa vuoksi se on kätevä säilyttää ja kulkee pienessä rasiassa helposti mukaan myös matkoille. Kiskon rakenne mahdollistaa sen, että suuta pystyy aukaisemaan ja leuka on nukkuessa edessä jolloin hengitystiet aukeavat. Näin myös henki kulkee ilman esteitä. Edellytyksenä kiskon käytölle on, että hampaiden tulee olla kunnossa.
Jos epäilet kärsiväsi uniapneasta, ota rohkeasti yhteyttä hoitavaan lääkäriisi tai hammaslääkäriisi. Hammassirkussa uniapnean hoitopolku alkaa suuhygienistillä, joka antaa opastuksen kotona tehtävään unipolygrafiatutkimukseen. Se on helpoin ja mutkattomin keino selvittää asia, ja pääset hoitoon nopeasti.