Siirry sisältöön

Lääkityksen vaikutus suun terveyteen

20.12.2022

Miksi hammaslääkäri tai suuhygienisti kysyy lääkityksestäsi?

Useat lääkeaineet saattavat aiheuttaa haittavaikutuksia suussa. Vaikutus voi tulla suoraan lääkeaineen joutuessa kosketuksiin suun limakalvon kanssa, tai epäsuorasti lääkeaineen imeytyessä verenkiertoon. Ongelmien ja muutosten ilmetessä on niiden juurisyy tärkeä selvittää, jotta hoito voidaan kohdistaa oikein.

Suussa voi tuntua kipua. Makuaisti voi muuttua. Limakalvoilla voi näkyä punoitusta, arkuutta, kirvelyä, haavaumia, sieni-infektioita ja erilaisia valkoisia verkkomaisia juosteita.
Monet lääkeaineet aiheuttavat suun kuivuutta. Mitä useampi lääkeaine on käytössä, sitä todennäköisemmin syljeneritys laskee niiden yhteisvaikutuksena. Suun kuivuutta aiheuttavat esimerkiksi astman, diabeteksen, nivelreuman, syövän ja sydän- ja verisuonitautien hoitoon käytetyt lääkkeet. Myös psyykenlääkkeet aiheuttavat usein suun kuivumista.

Ruoan sulatus alkaa jo suussa ja syljen puuttuminen vaikuttaa ruoka-aineiden pilkkomiseen. Syljellä on keskeinen tehtävä suun terveyden ylläpitäjänä. Sylki voitelee ja suojaa limakalvoja, sekä korjaa hampaan pinnan pieniä vaurioita, auttaen näin osaltaan hampaita pysymään ehjänä. Jos sylkeä ei erity tarpeeksi, puhuminen ja nieleminen hankaloituvat, huulet rohtuvat ja proteesien pysyvyys heikkenee. Suun kuivuus saattaa myös häiritä yöunta.

Muutokset suun limakalvoilla kuuluvat myös lääkkeiden tyypillisiin haittavaikutuksiin. Limakalvomuutoksia voivat aiheuttaa esimerkiksi solunsalpaajat, tulehduskipulääkkeet kuten ibuprofeiini, diabeteslääkkeet ja Crohnin taudin lääkkeet.

Lääkityksen aiheuttamat muutokset suun limakalvoilla saattavat näkyä myös ikenien liikakasvuna, jota voivat aiheuttaa epilepsian, reuman ja sydän- ja verisuonitautien hoitoon käytettävät lääkkeet. Ikenien liikakasvu voi vaikeuttaa hampaiden puhdistusta, ylläpitää ientulehdusta ja aiheuttaa esteettistä haittaa.

Pitkäaikainen ja/tai laajakirjoinen antibioottihoito voi näkyä suun sieni-infektiona, kun antibiootti tuhoaa myös hyödyllisiä mikrobeja. Sieni-infektio on mahdollinen sivuvaikutus myös esimerkiksi reuman ja MS-taudin hoitoon käytettävissä lääkkeissä.

Hammashoidossa on toimenpiteitä, esimerkiksi hammaskiven poisto, joissa syntyy hetkellisesti verenvuotoa. Ennen verenvuotoa aiheuttavia toimenpiteitä on tärkeä tietää, onko potilaalla käytössä veren hyytymiseen tai elimistön puolustusjärjestelmään vaikuttava lääkitys.

Ajantasainen lääkelista on hyvä pitää mukana hammashoitoon hakeuduttaessa. Sivuvaikutuksista huolimatta lääkitys on usein välttämätön, varsinkin puhuttaessa vakavammista sairauksista. Haittavaikutusten aiheuttamat riskin suun terveydelle voidaan minimoida huolellisella omahoidolla, sekä säännöllisillä käynneillä hammaslääkärin ja suuhygienistin vastaanotoilla, sairauden hoidon sen salliessa.

Kirjoittaja on suuhygienisti Tarja Kuula.
Teksti on julkaistu aiemmin Suur-Jyväskylän Lehdessä 16.11.2022.

Vieritä ylös