Siirry sisältöön

Kun hammas lohkeaa…

30.6.2022

Hampaan lohkeamalla tarkoitetaan tilannetta, jossa ehjä hammas murtuu tai siinä jo valmiina ollut paikka irtoaa joko yksin tai vie samalla mukanaan myös omaa hammasta.

Hampaan lohkeama tyypillisesti johtuu liian suuresta tai epätyypillisestä purentapaineesta tietylle osalla hammasta. Niin käy esimerkiksi, kun puree jotain erityisen kovaa, mikä vääntää hammasta sivulle ja hammas ei sitä kestä. Joskus myös vanha paikka on tullut tiensä päähän ja sen liimaukset pettävät. Myös karies aiheuttaa lohkeamia, sillä heikentynyt hammas ei kestä normaalia purentakuormaa pehmeän sisuksen vuoksi. Jos paikka tuntuu irtonaiselta hampaita pestessä tai langatessa se on todennäköisesti jo liimauksiltaan irti ja on vain kiilautunut paikoilleen. Tällöin se päästää saumoista sisään ja bakteereja ja alkaa reikiintyä. Tällaiset paikat pitää uusia mahdollisimman nopeasti ennen kuin karies alkaa tehdä isompia vaurioita hampaan sisällä.

Lohkeamille altistavat useat ja laajat paikat hampaistossa. Paikkaamaton hammas on aina korjattua kestävämpi sillä onhan hammaskiille elimistön kovin kudos. Paikkamateriaalit ovat kehittyneet valtavasti viime vuosina ja vanhat täytteet ovat usein heikompia kuin uusilla aineilla tehdyt. Myös epätasapainoinen purenta altistaa lohkeamille, sillä voimat eivät jakaannu suussa tasaisesti tai väärä hammas ottaa kiinni sivuliikkeissä. Lohkeamien tuloa voidaankin ehkäistä käymällä hammaslääkärissä säännöllisesti, jolloin mahdolliset paikkaukset jäävät pieniksi kun karies saadaan paikattua jo alkuvaiheessa.

Uusia paikkoja tehdessä tulee kiinnittää huomiota siihen, että purenta pysyy tasapainoisena. Joskus purenta voi vaatia tarkempaakin tarkastelua ja korjauksia, jotta kierre saadaan katkaistua. Voimakas hampaan pureminen ja yönarskuttelu altistaa myös lohkeamille. Tätä voidaan ehkäistä yöksi laitettavalla purentakiskolla joka suojaa hampaita ja jakaa purentavoimat tasaisesti.

Samalla se myös rentouttaa lihaksia ja auttaa kasvojen alueen sekä puremalihasten kiputiloihin.
Jos hammas lohkeaa, on syytä hakeutua hammaslääkärille mahdollisimman nopeasti. Jo lohjennut hammas on herkempi murtumaan lisää, jolloin joudutaan tekemään laajempia korjauksia. Ensiavuksi voi hakea apteekista väliaikaista paikka-ainetta (Cavit) ja laittaa sitä itse lohkeamaan. Se on kuitenkin vain nopea tilapäisratkaisu, jolla voi lievittää mahdollisia oireita ja suojata hammasta laajemmilta lohkeamisilta.

Vaikka tavoitteena on aina säilyttää oma hammas, kun se on potilaan terveyden kannalta paras vaihtoehto, joskus hammas lohkeaa niin pahasti, ettei sitä voida pelastaa. Tällöin lohkeama ulottuu syvälle ienrajan alle tai koko juuri on haljennut leukaluun sisältä. Toisinaan lohkeama ulottuu hammasytimeen asti, jolloin hammas tarvitsee juurihoidon.

Vaikeitakin lohkeamia voidaan tietyissä rajoissa korjata, mutta tilanne pitää aina arvioida tapauskohtaisesti. Nykyajan tekniikat mahdollistavat isotkin korjaukset ja koko hampaan näkyvä voidaan korvata esimerkiksi keraamisella kruunulla.

Kirjoittaja on hammaslääkäri Henri Kiviaho. Teksti on julkaistu aiemmin Suur-Jyväskylän lehdessä.

Vieritä ylös