Kuluneen purennan kuntoutus
21.9.2022![](https://hammassirkku.fi/wp-content/uploads/2022/09/purenta-netti.jpg)
Kuluneen purennan kuntoutus voidaan suunnitella digitaalisesti.
Kuluneessa purennassa etuhampaat ovat lyhentyneet ja takahampaat madaltuneet selvästi. Hampaat voivat pahimmillaan ilman hoitoa kulua jopa ikenen tasalle saakka. Kuluminen voi ilmetä myös niin, että hampaat ovat ohentuneet suun sisäpuolelta kovertuneiden pintojen vuoksi. Muutokset hampaiden muodoissa tapahtuvat useimmiten hitaasti vuosien saatossa, jonka vuoksi niitä voi olla hankala havaita. Toisinaan kulumiseen voi havahduttaa hampaiden vihlominen tai ohentuneiden hampaiden toistuva lohkeaminen ja paikkojen irtoilu.
Tavallisimmat syyt hampaiden kulumiselle ovat eroosio tai attritio tai näiden yhdistelmä. Eroosiossa toistuvat suunsisäiset happoaltistukset vähitellen pehmentävät ja liuottavat kiillettä hampaan pinnasta pois. Lopulta kiilteen alta paljastuu hampaan hauraampi kerros dentiini, joka kuluu vielä nopeammin. Happo voi tulla suuhun ravinnon tai juomien kautta ja usein myös vatsahappojen noustessa ruuansulatuskanavasta ylös suuhun nesteenä tai röyhtäilyinä. Attritiossa taas voimakas yöllinen hampaiden narskuttelu ja yhteen pureminen, bruksismi, on tavallisin syy kuulumiselle.
Kuluneen purennan hoito
Hoidon alussa määritetään hampaiden kuluneisuusaste, vaikutukset purentaan, purentalihaksiin, leukaniveliin, hammasharjanteiden muotoon ja ikenien näkyvyyteen. Hammaslääkärin tekemässä alkutarkastuksessa otetaan hampaista röntgenkuvat, jäljennökset ja valokuvat. Jokaista hammasta tutkitaan omana erillisenä yksikkönään, kartoitetaan kuluneisuudet, reikiintymiset ja ienkiinnitykset sekä juuren kunto. Tämän jälkeen tutkitaan purentaa ja mahdollista purennan korotustarvetta. Tavoitteena on palauttaa hampaiden muodot niin, että ne muistuttaisivat lähtötilannetta ennen kulumisprosessin alkua. Suunnittelu perustuu kliiniseen tutkimukseen, potilaan odotusten kartoitukseen ja taloudellisten seikkojen huomioimiseen. Hoidot ovat laajoja, koska usein hampaat ovat kuluneet tasaisesti kauttaaltaan koko suussa ja korjaava hoito saattaa koskettaa kaikkien hampaiden muodon muutosta.
Jokainen purenta on yksilöllinen ja vaatii syvällistä pohdintaa edellä mainitut seikat huomioiden. Usein kuluneissa hampaistoissa myös esiintyy hammaspuutoksia ja on mietittävä, kuinka ne korvataan. Vaihtoehtoina ovat hammassillat, osaproteesit sekä implantit. Implanttihoitojen avulla voimme kuntouttaa purennan hyvinkin luonnolliseksi. Implanttihampaat tuntuvat suussa lähes samalta kuin omatkin hampaat.
Hoidon eteneminen ja materiaalit
Hampaista otetun jäljennöksen avulla saadaan hammaslääkärille niin sanotut työmallit. Näille työmalleille suunnitellaan hampaiden uudet muodot ja uusi purentakorkeus. Työ tehdään joko perinteisten kipsimallien tai digitaalisen 3D-suunnittelun avulla yhteistyössä hammasteknikon kanssa. Suunnitelma käydään läpi potilaan kanssa ja tehdään päätökset materiaalivalinnoista sekä hoidon aikataulutuksesta ja eri vaihtoehtojen kustannuksista.
Purennan kokonaisvaltaisessa kuntoutuksessa käytetään materiaaleina joko keramiaa tai yhdistelmämuovia. Tavallisimmin käytetty keramia on litiumdisilikaattia, joka kestää erinomaisesti purentavoimia ja on esteettisesti kaunis materiaali. Yhdistelmämuovilla toteutettu purennan kuntoutus on keramiaan verrattuna edullisempi ratkaisu ja mikäli purentavoimat eivät ole kovin suuret on sekin varsin pitkäikäinen vaihtoehto, tai suunnitellusti pidemmän aikajänteen siirtymävaihe keraamisiin täytteisiin. Materiaalivalintaan vaikuttaa myös hampaiden kuluneisuusaste yhdistettynä mini-invasiiviseen ajatteluun, jossa pyrkimys on aina valita se hoitolinja, jossa kaikkein vähiten kajotaan ehjänä olevaan hammaspintaan.
Materiaalivalinnan jälkeen hoito aloitetaan purennan väliaikaisella korotuksella, jotta potilas voi totutella uuteen purentakorkeuteen. Mikäli uusi purenta ei tuota ongelmia leukanivelissä tai purentalihaksissa, voidaan edetä vähitellen hammas hampaalta lopullisten rakenteiden valmistukseen. Yksittäinen hammas muotoillaan materiaalivalinnan edellyttämällä tekniikalla, jonka jälkeen jäljellä olevaan hammaspintaan kiinnitetään uusi hammasrakenne. Toisinaan kuluneisuus on edennyt sen verran pitkälle, että kiinnityspintaa täytyy saada lisää. Näissä tilanteissa melko usein voidaan tehdä ns. kruununpidennysleikkaus, jossa oman hampaan juurta otetaan esille kirurgisesti leukaluun sisältä ja näin saadaan riittävä tuki uudelle keraamiselle hampaalle.
Miksi kulunut purenta kannattaa hoitaa?
Tutkimusten mukaan infektiovapaa ja terve suu sekä riittävän hyvä purenta vaikuttavat kokonaisuudessaan ihmisten yleisterveyteen. Osa vaikutuksista syntyy sisäisesti verenkiertoelimistön, immunologisten mekanismien ja mahdollisesti myös endotoksiinien kautta. Kunnossa oleva purenta mahdollistaa monipuolisen ruokavalion, jonka vaikutukset yleisterveyteen ovat kiistattomat. Purennan tiedetään myös aktivoivan muistitoimintoja ennaltaehkäisten muistisairauksia. Hampaan mallisia hampaita on lisäksi ilo hoitaa päivittäin, hammasvälit ovat selkeitä ja niihin pääsee hammaslangalla ja väliharjoilla. Keraamiset hammaspinnat eivät värjäydy ja toimivat esteettisesti vuodesta toiseen. Potilaat usein kertovat voivansa hymyillä vapautuneemmin hampaiden kuntoon laiton jälkeen, kun purennan korjauksen yhteydessä myös etuhampaat saavat uuden ilmeen.
Laajoja purennan kuntoutuksia tekevät etupäässä protetiikan erikoishammaslääkärit. Toisinaan hoitoja voi tehdä myös yleishammaslääkärit erikoishammaslääkäreitä konsultoiden. Kysy hoitomahdollisuuksista hoitavalta hammaslääkäriltäsi tai varaa suoraan aika erikoishammaslääkärin konsultaatioon.
Kirjoittaja on Hammassirkun vastaanoton johtaja, protetiikan ja purentafysiologian erikoishammaslääkäri Sirkku Meriläinen. Teksti on julkaistu lyhennettynä Suur-Jyväskylän Lehdessä 21.9.2022.