Kuinka ikääntyminen näkyy suussa?
10.10.2019Ikääntyminen tuo omat haasteensa suun hoitoon. Hienomotoriikan heikentyessä hampaiden puhdistus voi käydä työlääksi, ja heikentyvä näkökyky tuo mukanaan omat haasteensa. Ikääntynyt hampaisto on usein paljon hoidettu ja tehdyt toimenpiteet näkyvät suun kunnossa. Myös suun kuivuus lisääntyy suun ikääntyessä.
”Suun kuivuus on suuri hampaiston terveyttä rasittava tekijä,” hammaslääkäri Anna Salmela kertoo. Suun kuivuus altistaa hampaiden reikiintymiselle ja limakalvo-oireille, ja saattaa heikentää proteesien kiinnittyvyyttä. Vaikutus saattaa olla myös välillinen – kuivaa suuta hoitaa helposti juomalla lisää, mutta jos janojuomaksi valitsee sokeripitoisen mehun tai virvoitusjuoman, riski hampaiden reikiintymiselle kasvaa.
Suu saattaa kuivua myös lääkityksen sivuvaikutuksena ja esimerkiksi antibiootit saattavat muuttaa suun normaalia, tervettä bakteeriflooraa ja altistaa sieni-infektioille.
”Bakteeri-sanalla on huono maine, mutta terveessä suussa bakteerit auttavat pitämään haitalliset mikrobit kurissa,” Salmela sanoo.
Suun ja hampaiden kunto on yhteydessä yleisterveyteen. Erityisesti sydän- ja verisuonitautia tai diabetesta sairastavalle voi koitua lisäongelmia suun tulehduksista, jotka ovat usein oireettomia, ja pitkittyneen keuhkokuumeen tai tulehduskierteen takana saattaa olla hoitamaton suun tulehdus.
”Suu toimii ikään kuin bakteerivarastona,” Salmela sanoo, ”Jos vointi ei ala kohentua, suun tilanne on tarkistettava.”
Hoitoon hyvissä ajoin
”Suun kunnosta kannattaa huolehtia ennakoiden, samoin kuin muustakin terveydestä,” Salmela sanoo, ”Monet suun tulehduksista ovat oireettomia, mutta aiheuttavat kuitenkin ikäviä seurauksia.” Suun kunto kannattaa tarkastuttaa säännöllisesti. Ammattilaisen tekemä ylläpitohoito varmistaa, ettei yllätyksiä pääse tulemaan. Säännöllisellä hammashoidolla ennaltaehkäistään hampaiden reikiintymistä, ienongelmia sekä mahdollisia limakalvosairauksia. Myös hyvin istuvat hammasproteesit edistävät suun terveyttä ja elämänlaatua.
”Ennakoiva hoito on tehokkaampaa niin terveyden kuin kustannustenkin kannalta,” Salmela vinkkaa. ”Hammastarkastuksessa on hyvä käydä vuosittain ja suuhygienistin vastaanotolla suun tilanteesta riippuen vähintään kerran vuodessa.”
Suuhygienistit ovat ennakoivan hammashoidon osaajia – hammaskivenpoiston lisäksi suuhygienistit neuvovat oikeiden tuotteiden ja apuvälineiden valinnassa. Vinkkejä annetaan tarpeen mukaan myös omaishoitajille tai omaisille, jotka muutenkin toimivat arjen askareissa ikääntyneen tukena.
”Toisen suun puhdistaminen eroaa aina oman suun puhdistuksesta, mutta ammattilainen osaa opastaa oikeat tekniikat,” Salmela sanoo.
Hoivasirkku tuo hoidon luokse
Hammassirkun uusi palvelu, Hoivasirkku tuo hammashoidon palvelut seniori- ja palvelutaloihin. Hoitotiimi koostuu hammashoitoalan ammattilaisista – hammaslääkärin, suuhygienistin sekä hammashoitajan lisäksi Hoivasirkusta saa erikoishammasteknikon palvelut.
Lue lisää Hoivasirkusta täältä.