Hampaiden puhdistuksen merkitys
15.2.2021Hampaiden huolellinen puhdistaminen päivittäin vie aikaa noin 5 minuuttia.
Kuten kaikki tiedämme, hampaita tulee harjata 2 kertaa päivässä 2 minuutin ajan. Lisäksi hammasvälit tulee puhdistaa kerran päivässä joko hammasväliharjalla, hammastikulla tai hammaslangalla. Etenkin illalla hampaiden huolellinen puhdistus on erittäin tärkeätä. Tällöin saadaan päivän aikana jäänyt ruoka ja bakteerimassa puhdistettua hampaiden pinnalta eikä plakkia jää yöksi muhimaan suuhun. Yöllä syljeneritys on vähäisempää ja näin ollen sylki huuhtelee hampaiden pintoja yön aikana huonommin kuin päivällä. Moni ihmetteleekin miksi hampaat tulee aamulla harjata ennen aamupalaa. Kehoitus perustuu ajatukseen, että fluorihammastahna muodostaa hampaiden pinnalle suojaavan kalvon, joka kykenee vastustamaan aamiaisen happohyökkäystä. Aamupalan ja yleensäkin syömisen jälkeen olisi hyvä odottaa vähintään 30 minuuttia ennen kuin hampaita pestään, jolloin sylki on ennättänyt neutraloida ruoka-aineiden aiheuttaman happamuuden
Jos hampaiden puhdistus on vaikeutunut tai syljeneritys vähentynyt esimerkiksi yleissairauden vuoksi, voi olla tarpeen käyttää erilaisia lisäfluorivalmisteita. Näitä voivat olla esimerkiksi suuvesi, fluoritabletit tai reseptillä myytävä korkeafluoripitoinen hammastahna. Suurimmalle osalle kuitenkin riittää hampaiden mekaaninen harjaus vähintään 1450 ppm -pitoisella fluorihammastahnalla riittävään fluorin saantiin.
Jos hampaita ei puhdisteta, johtaa heikentynyt suuhygienia pahaan hajuun ja makuun suussa, hampaiden reikiintymiseen ja iensairauksiin. Ientulehduksesta puhutaan silloin, kun ikenet vuotavat verta hampaita harjatessa. Ien voi myös punoittaa, turvottaa ja aristaa. Jos ientulehdusta ei hoideta, tilanne voi edetä hammasta ympäröiviin tukikudoksiin saakka ja tällöin aiheuttaa kiinnityskudossairauksen eli parodontiitin. Pitkälle edenneen parodontiitin seurauksena hampaan kiinnitys leukaluuhun voi heikentyä, mikä aiheuttaa hampaiden liikkumista ja johtaa lopulta hampaan irtoamiseen.
Kun hampaan pinta bakteereiden vaikutuksesta pehmenee ja lopulta rikkoutuu, puhutaan hampaiden reikiintymisestä. Alkavaa eli kiilteessä olevaa reikää hampaassa voidaan jäädä seuraamaan. Hyvällä hoidolla sen on mahdollista pysähtyä, jolloin säästytään hampaan paikkaamiselta. Hampaan ja paikkamateriaalin sauma on herkempi reikiintymään kuin ehjä hampaan pinta. Laaja reikä voi aiheuttaa hampaan näkyvän osan eli kruunun rikkoutumisen kokonaan. Pitkälle edennyt reikä voi puolestaan aiheuttaa hammasytimen tulehduksen, josta seuraa usein kova särky ja juurihoidon tarve. Joskus nämä tilanteet voivat syntyä hyvin huomaamatta ja ilman oireita. Hammasytimen tulehduksen seurauksena hammasydin voi mennä kuolioon ja aiheuttaa hampaan juuren kärjen ympärille tulehduksen. Hampaiston tulehdukset aiheuttavat matala-asteisen tulehdustilan elimistöön.
Hampaiston ja suun tulehduksilla on havaittu yhteys moniin yleissairauksiin, kuten diabetekseen, sydänsairauksiin ja aivoverenkierron häiriöihin. Diabeteksen huonoon hoitotasapainoon voi vaikuttaa hampaistossa oleva tulehdustila.
Jo pienenä opetellut hyvät hampaiden puhdistustavat ja -tottumukset, säilyvät yleensä läpi elämän. Hyvin puhdistetulla suulla on helppo hymyillä. Hampaiden huolellinen puhdistaminen päivittäin estää värjäytymien syntyä ja pitää hampaat luonnollisen vaaleina. Hyvin hoidettu suu luo myös itseluottamusta.
Meidän suunhoidon ammattilaisten tehtävä on kertoa parhaat keinot suun puhdistukseen, tarvittaessa hoitaa ja korjata syntyneet vauriot, sekä luoda suuhun sellaiset olosuhteet, että suu on helppo pitää kotona puhtaana.
Kirjoittaja hammaslääkäri Essi Pellikka, PlusTerveys Hammassirkku. Teksti on julkaistu alunperin Suur-Jyväskylän Lehdessä 10.2.2021.