Hammastekniikka on kiinteä osa hammashoidon ketjua
14.7.2021Hammaslaboratorio on usein asiakkaille näkymätön, mutta oleellinen osa hammashoidon ketjua. Asiakas ei aina tiedä, että hänen proteettiseen työhönsä on hammaslääkärin ja hammashoitajan lisäksi osallistunut myös hammastekniikan asiantuntijoita.
Hammaslaboratorio on moderni käsityöpaja jossa valmistetaan muun muassa erilaisia hammasproteeseja, purentakiskoja, oikomiskojeita, implanttihampaita ja hammaskruunuja – toisin sanottuna hammasteknisiä töitä. Hammaslaboratorioissa työskentelevät hammaslaborantit, -teknikot ja erikoishammasteknikot hallitsevat laajan skaalan erilaisia tekniikoita aina 3D-suunnittelusta vahan muotoiluun ja akryylimuovin valmistukseen.
Alana hammastekniikka on erikoislaatuinen ja aika harvinainen. Hammastekniikka on hienomotoriikkaa vaativaa tarkkaa työtä, jossa vaaditaan hyvää värisilmää, materiaalien muotoilutaitoa ja teknistä ajattelukykyä.
Perustutkinto alalle on hammaslaborantti, ammattikorkeakoulussa opiskellaan hammasteknikoksi. Viiden vuoden työkokemuksen jälkeen teknikko voi suorittaa erikoishammasteknikon täydennyskoulutuksen.
Erikoishammasteknikolla on kliininen koulutus, joka oikeuttaa työskentelemään potilaiden kanssa. Erikoishammasteknikko voi valmistaa itsenäisesti tekohampaat asiakkaalle jolla ei ole hampaita, tai esimerkiksi hammassuojat urheilijalle.
Pääsääntöisesti hammaslaboratorioiden asiakkaita ovat hammaslääkärit.
Hammastekniikka astuu mukaan hoitopolkuun siinä vaiheessa kun hammaslääkäri kartoittaa potilaan hoidon tarpeen ja mahdollisen proteettisten töiden tarpeen. Yhdessä potilaan kanssa hammaslääkäri päättää millainen proteettinen ratkaisu on paras ja toimiva. Tässä vaiheessa voidaan myös keskustella hammastekniikan ammattilaisten kanssa eri vaihtoehdoista.
Kun on päätetty millainen työ halutaan teettää, hammaslääkäri ottaa potilaan suusta jäljennöksen joko jäljennösaineilla tai digitaalisesti suukameralla. Nämä jäljennökset siirtyvät laboratorioon työlähetteen kera. Tämän jälkeen työ valmistetaan hammaslääkärin ohjeiden mukaan ja lähetetään takaisin tilaajalle. Hammaslääkäri sovittaa työn potilaan suuhun ja varmistaa että työ on hyvin istuva ja toimiva.
Koska hammasproteesin tekijä ei välttämättä tapaa proteesin käyttäjää ovat hyvät työohjeet ja tiivis yhteistyö hammaslääkärin kanssa avainasemassa onnistuneen työn valmistuksessa.
Erityistä estetiikkaa vaativissa posliinihampaissa asiakas usein käy hammaslaboratoriossa värinmäärityksessä eli näyttämässä hampaidensa väriä hammasteknikolle, joka vertaa niitä tarkkaan värikarttaan. Värinmäärityksellä varmistetaan hammaskruunun yhteensopivuus omien hampaiden kanssa. Itse kruunu valmistetaan käyttäen muun muassa erilaisia keraamisia posliineja ja keramiavärejä.
Hammaslaboratoriosta saa yleensä myös nopean avun jos hammasproteesit rikkoutuvat. Tekniset asiantuntijat tekevät näppärästi korjauksen ja muoviset tekohampaat saadaan taas takaisin suuhun.
Hammastekniikka toteutettuna yhdessä hammaslääkärin kanssa auttaa potilaita saamaan purentaelimen toimintakyvyn ennalleen, jotta ruokaa pystyisi hienontamaan ja näin ollen hyödyntämään elimistössä. Kun kauniit ja toimivat hampaat ovat suussa, on helppo hymyillä.
Kirjoittaja: Erikoishammasteknikko Heli Voutilainen, PlusTerveys Hammassirkku / Hammaslaboratorio Mainio
Teksti on aiemmin julkaistu Suur-Jyväskylän lehdessä.