Hammasimplantit
2.12.2021Hammasimplantti käsittää omaan leukaluuhun istutetun titaanisen keinojuuren ja siihen kiinnitetyn keraamisen kruunun eli posliinisen hammasosan. Hammasimplantilla korvataan puuttuva hammas tai puuttuvia hampaita, jotka purennan tai estetiikan kannalta ovat merkityksellisiä.
Implanttihoitojen yleisyys on kasvanut valtavasti viimeisen vuosikymmenen aikana ja samoin tekniikka, osaaminen ja ymmärrys asiantuntijoidenkin keskuudessa.
Aiemmin implantin paikan asemointi tehtiin leikkaustilanteessa ns. käsityönä. Nykyisin käytössä on kolmiulotteinen röntgenkuvaus, jonka avulla implantin asema voidaan määrittää tarkasti etukäteen siten, ettei vahingoiteta naapurihampaita tai aseteta implanttia liian lähelle hermoja tai muita tärkeitä rakenteita. Siten painopiste onkin siirtynyt leukaluun ja pehmytkudosten muokkailuun, jotta luuta ja oikeanlaista pehmytkudosta olisi riittävästi titaanisen keinojuuren ympärillä. Hyvin usein hampaiden menetyksen seurauksena leukaluu on kaventunut ja madaltunut ja luutilanne ei ole ideaali implantin asemointia ajatellen. Tällöin luuharjannetta muokataan joko keinoluulla, luukalvoilla tai omalla luusiirteellä. Leukaluun muotoa ja kokoa voidaan kasvattaa eri tekniikoista riippuen useita millimetrejä lisää. Työ vaatii kuitenkin aikaa ja kärsivällisyyttä sekä tekijältä laaja-alaista perehtyneisyyttä tai erikoistumista suu- ja leukakirurgiaan. Kun ns. pohjatyöt ovat tehtynä hyvin ja luuta sekä pehmytkudosta on riittävästi, on itse implantointi mutkatonta ja implantin pitkäaikaisennuste hyvä.
Nykyiset ohjurikäytänteet kartiokeilakuvauksineen ovat tehneet implantoinneista entistä ennustettavampia ja hyvin hallittuja toimenpiteinä. Tänä päivänä suu- ja leukakirurgiassa hoidetaankin selkeästi vaikeampia luupuutosalueita kuin aikaisemmin. Uusi teknologia 3D suunnitteluineen on osaltaan tuonut suuren avun suunnittelupuolelle.
Valmiit implanttihampaat tuntuvat suussa hyvin luonnollisilta ja näyttävät erehdyttävästi omilta luonnonhampailta. Niihin on helppo tottua ja niillä on mukava hymyillä sekä pureskella ruokapaloja.
Suussa hampaana näkyvä kruunuosa valmistetaan posliinista CNC-jyrsimen tapaisella jyrsimellä kolmiulotteisen suunnittelutyön tuloksena. Kruunuosa kiinnitetään titaaniseen keinojuureen sen jälkeen kun keinojuuri on hyvin luutunut osaksi leukaluuta.
Implanttihoidon toteutuksen edellytyksenä on hoidettu, infektiovapaa suu ja hyvä suuhygienia sekä säännölliset hammaskontrollit. Implanttihampaita täytyy puhdistaa yhtä hyvin ja huolella kuin luonnonhampaitakin.
Jos implantointi kiinnostaa, varaa aika implanttikonsultaatioon hammaslääkärille. Konsultaatiossa kartoitetaan, onko implantointi mahdollista toteuttaa ja mitä hoito tulee kustantamaan.
Hyvin hoidettu suu tukee yleisterveyttä. Toimiva purenta mahdollistaa monipuolisen ruokavalion ja lisäksi aktivoi muistikeskusta aivoissa, joten vaikutukset koko keholle ja mielelle ovat varsin selkeät.
Kirjoittajat: Protetiikan ja purentafysiologian erikoishammaslääkäri Sirkku Meriläinen ja suu- ja leukakirurgian erikoishammaslääkäri Jari Kellokoski, PlusTerveys Hammassirkku
Teksti on julkaistu aiemmin Suur-Jyväskylän lehdessä.