Hammashoito nukutuksessa
5.8.2020Hammashoidon voi toteuttaa myös nukutuksessa. Nukutus eli yleisanestesia on lääkkeillä aikaansaatu tila, jossa potilas ei tunne, reagoi tai muista toimenpiteestä johtuvaa kipua eikä tiedosta nukutuksen aikaisia tapahtumia.
Yleisanestesia koostuu unesta ja kivuttomuudesta sekä isommissa leikkauksissa myös lihastoiminnan lamaannuttamisesta. Hammasanestesiat eivät vaadi relaksointia, joten pelko hereilläolosta anestesian aikana on turha.
Hammasnukutuksessa potilas nukkuu joko yleisanestesiassa tai ”torkkuu” sedaatiossa. Suosimme yleisanestesiaa aina, kun se on mahdollista potilaan terveydentila huomioiden, sillä hammastoimenpiteet sujuvat tällöin nopeammin.
Sedaatiota käytetään potilaan toiveesta tai jos hänen terveydentilansa ei salli yleisanestesiaa. Anestesialääkärimme arvioi jokaisen potilaan anestesiakelpoisuuden ennen toimenpidettä ja keskustelee potilaan kanssa lääkityksistä ja ohjeistuksista anestesiaan valmistautumiseen liittyen.
Kumpikin anestesiamuoto tuottaa miellyttävän unen ja vie tietoisuuden höyhensaarille. Kun potilas nukkuu, suuretkin hoitokokonaisuudet sujuvat nopeasti ja kivutta.
Nukutuksen aikaiset valvontamenetelmät ja kokenut henkilökunta tekevät nukutuksesta turvallisen. Monitorimme ja laitteistomme ovat sairaalatasoisia, turvallisia laitteita, joiden avulla voimme tarkkailla potilaan vointia luotettavasti toimenpiteen ajan.
Nukutuksen aikana anestesialääkäri ja anestesiasairaanhoitaja seuraavat potilaan hengitystä, erilaisten kaasujen (happi, ilokaasu, anestesiakaasu, hiilidioksidi) vaihtoa, verenkiertoa ja sydämen toimintaa. Hoitaja ja lääkäri huolehtivat, että potilas nukkuu varmasti koko hoidon ajan.
Nukutuksen tavallisempia haittavaikutuksia ovat pahoinvointi, kurkkukipu, äänenkäheys ja väsymys. Nämä ovat vaarattomia ja ohimeneviä oireita. Pahoinvointia voidaan tehokkaasti hoitaa lääkityksellä, joka annetaan rutiinisti ennen toimenpidettä. Jos tiedät olevasi herkkä pahoinvoinnille tai se on vaivannut sinua aiemmissa anestesioissa, muista ilmoittaa siitä hoitohenkilökunnalle.
Jokaisen potilaan terveydentila arvioidaan ja anestesia suunnitellaan yksilöllisesti turvallisuus edellä. Tiimimme on työskennellyt yhdessä useiden vuosien ajan ja se näkyy erityisesti turvallisuutta lisäävänä tekijänä. Toimintaamme ohjaa oma laatuohjelma, jota päivitetään jatkuvasti.
Nukutus Hammassirkussa maksaa 400 euroa /h. Minimiveloitus asiakasta kohden on 1,5h eli 600e. Anestesian kokonaiskustannuksesta Kela korvaa noin 100e. Hammassirkusssa emme laskuta erikseen lääkkeistä, heräämöajasta eikä anestesiasta muodostu erillistä laitosmaksua. Hammastoimenpiteiden Kela-korvauksen saa heti toimenpiteen jälkeen.
Kun hammashoito toteutetaan nukutuksessa on tärkeää tavata hammaslääkäri, kartoittaa hoidon tarve ja tehtävät toimenpiteet ja sopia ajankohdasta. Tämän jälkeen saat arvion kustannuksista ja hoitopäivä voidaan varata.
Hammasanestesiat sairaalan ulkopuolella on rajattu 3 vuotta täyttäneisiin yli 15 kg painaviin lapsiin. Yläikärajaa ei ole. Hoidamme paljon iäkkäitä, muistisairaita potilaita, joiden hammashoito ei onnistu ilman anestesiaa.
Yleisanestesian estäviä tekijöitä ovat mm. epästabiili verenpainetauti, sydänsairaus, hengityselinsairaus ja merkittävä ylipaino (BMI yli 38). Tällöin voimme tehdä toimenpiteen turvallisesti sedaatiossa.
Nukutushammashoito on mahdollinen vaihtoehto suurten hoitokokonaisuuksien suorittamiseksi kerralla. Syynä nukutukseen hakeutumiselle voi olla hammaslääkäripelon lisäksi herkkä nielu, hankala selkäkipu tai mikä tahansa muu syy, joka tekee hereillä olosta hammashoidon aikana epämiellyttävää tai mahdotonta.
Anestesia-asiantuntijamme on aina tavoitettavissa lisäkysymysten varalta, soita tai lähetä sähköpostia. 045-1294616 tai info@nukutushammashoito.fi.
Kirjoittaja Minna Lehmusvirta on Aiderix Oy:n vastaava anestesiasairaanhoitaja. Teksti on julkaistu aiemmin Hammassirkun asiakaslehdessä Sirkkulaisessa.
www.nukutushammashoito.fi