Hammashoito nukutuksessa
24.2.2022Pelottaako sinua hammaslääkärissä käynti? Pelon kanssa et ole yksin. Yllättävän moni kokee hammaslääkärikäyntiä kohtaan pelkoa, ahdistusta tai vähintäänkin epämukavuutta.
Joidenkin tutkimusten mukaan noin viidelle prosentille suomalaisista hammaslääkäripelko kuitenkin nousee niin suureksi, että hoito ei onnistu tavanomaisin keinoin. Tällöin hoito voidaan toteuttaa myös yleisanestesiassa, joka tarkoittaa hoitoa nukutuksessa.
Nukutuksessa potilas ei koe kipua eikä ahdistusta vaan on kirjaimellisesti höyhensaarilla hoidon aikana. Potilas ei tiedosta nukutuksen aikana ympärillään tapahtuvia asioita, eikä muista toimenpiteitä jälkikäteen. Anestesian aikana pyritään hoitamaan koko suu kerralla kuntoon. Mikäli hoidon tarvetta kuitenkin on erityisen paljon, voi kyseeseen tulla toinenkin nukutushoitokäynti.
Hammaslääkäripelko on voinut syntyä jo lapsuuden ajan kokemuksista. Pelon syntyyn ei välttämättä tarvita kuin yksi huono kokemus hammaslääkärillä käynnistä. Myös hammaslääkärin antama palaute hampaiden huonosta kunnosta saattaa joillekin aiheuttaa pelkoa ja häpeän tunnetta.
Häpeää ei kuitenkaan missään nimessä tarvitse tuntea. Hammaslääkäri ei tuomitse, vaan hänen tehtävänään on auttaa potilasta parhaansa mukaan.
Myös yleisterveyden kannalta on erittäin tärkeää hoitaa hampaat ja suu kuntoon. Tutkimusten mukaan monilla suun sairauksilla on yhteys yleisterveyteen. Vaikka pelon hoitoon kiinnitetään yhä enemmän huomiota, saattaa osalla pelko olla kuitenkin niin voimakasta, että hoitoon hakeutuminen pitkittyy tai estyy kokonaan.
Tällaisissa tapauksissa nukutushammashoito saattaa olla jopa ainoa vaihtoehto suun hoitamiseksi. Pelon lisäksi on myös monia muita syitä miksi anestesiahammashoitoon hakeudutaan. Näitä syitä esimerkiksi ovat: herkkä nielurefleksi, aistiyliherkkyydet, epämukava asento hoitotuolissa esim. selkäkivun vuoksi, tai jos hoito on liian haastavaa toteuttaa perusvastaanotolla esim. pienen lapsen, muistisairaan vanhuksen tai kehitysvammaisen potilaan kohdalla.
Yleisanestesia on ensisijainen vaihtoehto myös niiden potilaiden kohdalla, joilla on erityisen paljon hoidon tarvetta ja he kokevat hoidon vähintäänkin ahdistavana. Takana voi olla useita kesken jääneitä hoitojaksoja ja lukuisia päivystyskäyntejä.
Yleisanestesiassa potilaan hoitoon osallistuu aina anestesialääkäri ja hoitaja, jotka vastaavat anestesian toteutuksesta ja turvallisuudesta. Ennen hoidon toteutusta anestesialääkäri keskustelee jokaisen potilaan kanssa, kertoo toimenpiteestä ja antaa tarvittavan ohjeistuksen. Hän arvioi tarkasti potilaan terveydentilan ja anestesiamuodon, jotta nukutuksen turvallisuus voidaan varmistaa.
Hammashoitopelko ei myöskään katso ikää ja onneksi myös yleisanestesiassa ei ole yläikärajaa. Hoitoon kannattaa hakeutua mahdollisimman pian kun hoidon tarvetta ilmenee. Nukutushammashoidon jälkeenkin suun omahoidosta huolehtiminen on ensiarvoisen tärkeää, jotta suun terveys pysyisi myös jatkossa kunnossa.
Hammaslääkäri Anne Manninen, PlusTerveys Hammassirkku
Teksti on julkaistu aiemmin Suur-Jyväskylän lehdessä.