Siirry sisältöön

Esteettinen hammashoito ei koske vain ulkonäköä

21.11.2023

Hammaslääkäri Henri Kiviaho työssään. Kuva: Jussi Liikala / Video Direktör

Esteettisessä hammashoidossa tavoitteena on aikaansaada asiakkaalle kaunis ja luonnollinen hymy korvaamalla hammaspuutoksia tai korjaamalla synnynnäisiä tai ajan tuomia ominaisuuksia, esimerkiksi kulumia tai värjäytymiä. Esteettisessä hammashoidossa asiakkaan kuuleminen ja huomioiminen on erityisen tärkeässä roolissa, ja tavoitteena on kunnioittaa asiakkaan omien hampaiden värisävyjä ja anatomiaa.

Oikein tehtynä toteutettuna esteettisesti siisti ja kaunis hymy on myös toiminnaltaan hyvä. Tätä ei saa koskaan unohtaa asiakkaan hoitoa suunniteltaessa. Purennan kannalta luonnollinen ja esteettinen suu jakaa purentavoimat tasaisesti, mikä lisää muun muassa paikkojen ja omien hampaiden kestävyyttä sekä vähentää purentaperäisiä ongelmia, kuten narskuttelua ja puremalihaskipuja.

Esteettiseksi hoidoksi lasketaan myös hampaiden kruunutukset ja laminoinnit, joita käytetään palauttamaan hampaan luonnollinen ulkonäkö kestävästi keraamisilla materiaaleilla. Kruunutuksissa hampaasta poistetaan vanhat paikat ja huono hammaskudos, sekä muotoillaan jäljelle jäävä osa pilarimaiseksi rakenteeksi. Tämä rakenne ympäröidään koko hampaan näkyvän osan kattavalla keraamisella kruunulla. Tällöin hampaaseen ei jää laikkuisuutta eikä saumoja näkyviin. Samalla voidaan muuttaa hampaan kulmia tai kiertyneisyyttä mahdollisuuksien rajoissa, jotta hammas saadaan siististi hammasrivistöön.

Laminoinnissa hampaaseen kiinnitetään ohut kerros keramiaa vain näkyvälle pinnalle, esimerkiksi etuhampaaseen, jolloin saadaan siisti, yhtenäinen ja väriltään muihin hampaisiin sopiva kokonaisuus.

Hammaspuutokset voidaan korvata implanteilla, jossa keinojuuren varaan rakennetaan keraaminen täysin aidon hampaan näköinen kruunu.

Oikomishoidossa hampaat ohjataan luonnollisille paikoilleen, jolloin hymy muuttuu tasaiseksi ja hampaiston normaali toiminta palautuu, kun hampaat osuvat purtaessa yhteen tasaisesti. Joskus oikomishoito voi vaatia hampaiden poistoja halutun lopputuloksen aikaansaamiseksi, jos leuoissa on paljon ahtautta. Purentavirhe voi olla myös peräisin leukojen rakenteesta, jolloin leikkauksellinen lähestyminen voi tulla kyseeseen. Oikomishoitoja tehdään nykyisin myös läpinäkyvillä kalvoilla perinteisten metallisten oikomiskojeiden sijaan.

Hammashoidon pitäisi olla aina toiminnallisuuden lisäksi myös esteettistä, sillä ne eivät sulje toisiaan pois. Perushammashoitokin voidaan toteuttaa esteettisesti, kun materiaalit, värit ja tekniikat valitaan oikein ja tilanteeseen sopiviksi. Tämä koskee myös perinteistä hampaan paikkausta. Potilaan omaan hammasväriin sointuvilla sävyillä, hyvillä materiaaleilla ja hampaan omia luonnollisia muotoja mukaillen saavutetaan esteettisesti miellyttävä ja kestävä lopputulos.

Kirjoittaja: hammaslääkäri Henri Kiviaho

Teksti on julkaistu aiemmin Suur-Jyväskylän lehdessä 15.11.2023

Vieritä ylös