Siirry sisältöön

10 kysymystä hampaiden valkaisusta

28.8.2019

Kesän herkkujen jälkeen hymy saattaa kaivata kirkastusta. Hampaiden valkaisulla ilmeeseen saa uutta loistetta, mutta mitä se maksaa ja käykö se kaikille? Kysyimme Hammassirkun suuhygienisti Eeva Tammiselta kymmenen yleistä kysymystä valkaisusta.

Suuhygienisti Eeva Tamminen.

1. Mitä pitää ottaa huomioon ennen valkaisua?

Hampaat on hyvä olla tarkastettu. Mahdolliset korjattavat kohdat – reiät tai vanhat, vuotavat paikat – tulee hoitaa kuntoon. Hampaiden lisäksi myös ikenien tulee olla ehjät ja terveet. Hammaskivi, mahdolliset värjäytymät ja plakki pitää olla poistettu. Ikenien vetäytymät, hampaiden hiushalkeamat ja kulumat voivat vaikuttaa valkaisun onnistumiseen.
Se mitä valkaisulla voidaan saavuttaa, on tärkeä ymmärtää. Hampaiden valkaisu vaalentaa omaa hampaan pintaa, mutta täydellistä ”pepsodent-hymyä” se ei loihdi. Valkaisutulos on myös aina yksilöllinen, ja esimerkiksi syvät kulumat hampaissa harvoin vaalenevat täysin.

2. Kuinka paljon valkaisu maksaa Hammassirkussa?

Meillä Hammassirkussa valkaisu voidaan tehdä kolmella eri menetelmällä.
GLOSS Flex -laservalkaisu tehdään vastaanotolla. Se on hinnaltaan 320€. Siinä valkaisuaineen tehoa lisätään laservalottimen avulla.
Opalescence Boost -valkaisu tehdään myös vastaanotolla. Se valkaisee hampaat kemiallisesti ilman laservaloa ja on hinnaltaan 230€.
Kotivalkaisu tehdään nimensä mukaan kotona hampaisiin asetettavien valkaisumuottien ja valkaisugeelin avulla. Se on menetelmistä hellävaraisin, käytettävä geeli on noin seitsemäsosan vahvuinen vastaanotolla käytettävien tuotteiden voimakkuudesta. Verrattuna vastaanotolla tehtäviin valkaisuihin, kotivalkaisussa hampaat vaalenevat pikkuhiljaa. Kotivalkaisun hinnaksi tulee 290€ ja se sisältää valkaisumuottien valmistamisen, suuhygienistikäynnin sekä tuotekulut.
Valkaisutuloksen ylläpitämiseksi suositellaan ylläpitovalkaisua. Sen hinta vastaanotolla tehtynä on 145€, mutta valkaisun ylläpidon voi hoitaa myös kotona valkaisumuottien avulla. Hammassirkusta saat GLOSS Flex -laservalkaisun vastaanotolla ja valkaisumuotit ylläpitovalkaisua varten yhteishintaan 550€.
Invisalign-kalvo-oikomishoidon jälkeen hampaiden laservalkaisun saa meiltä hintaan 249€.
Toimipisteestä riippuen, hintaan saattaa lisäksi tulla myös toimistomaksu.

Värinmääritys vastaanotolla.

3. Sattuuko valkaisu?

Valkaisuhoito saattaa joskus aiheuttaa voimakastakin vihlontaa. Kivuntunne on jokaisella erilainen, ja joskus voi olla vaikea arvioida, tuleeko valkaisu vihlomaan. Ienvetäytymät, hiushalkeamat hampaiden pinnoilla ja hampaan pinnan kuluminen esimerkiksi narskuttelut seurauksena voivat lisätä vihlontaa. Jos voimakasta vihlontaa ilmenee, täytyy valkaisu keskeyttää. Vihlontaa voi ehkäistä särkylääkkeellä ennen ja jälkeen valkaisun, ja se jää yleensä muutamaan päivään.

4. Kuinka monta kertaa valkaisuhoidossa tulee käydä? Riittääkö kerta?

Mikäli valkaisuarviointia ei ole tehty esimerkiksi hammaskivenpoistokäynnin yhteydessä, tulee ennen valkaisua käydä valkaisuarviokäynnillä, jossa suuhygienisti kartoittaa onko hampaasi mahdollista valkaista. Arviokäynnin pituus on 15 minuuttia ja se on maksuton.
Vastaanotolla tehtävä valkaisu hoidetaan yhdellä käynnillä. Käyntikerran pituus on puolitoista tuntia, jonka aikana hampaat käsitellään valkaisutavasta riippuen Opalescence Boostilla kahdesti tai GLOSS flex -menetelmällä kolmesti.
Kotivalkaisussa muotteja pidetään peräkkäisinä iltoina vähintään tunti kerrallaan noin viikon verran.

Valkaisulusikat kotivalkaisuun tehdään omien hampaiden muotilla.

5. Kuinka kauan hampaat pysyvät valkoisina?

Ennen valkaisua ollut väri palautuu ajallaan, mutta palautuminen tapahtuu hyvin yksilöllisesti. Kun valkaisu on kerran tehty, voidaan sen perusteella arvioida tulevien valkaisujen pysyvyyttä, mutta yleisluontoisia arvioita ei voi esittää. Valkaisutulosta voi ylläpitää ylläpitovalkaisulla, joka suositellaan tehtäväksi aikaisintaan kolmen kuukauden päästä valkaisusta.

6. Saako valkaisun jälkeen juoda kahvia?

Vastaanottovalkaisun jälkeen suosittelemme noudattamaan seuraavat 48 tuntia vaaleaa ruokavaliota – eli ei kahvia, teetä mustana, mustikoita, punajuurta tai muita voimakkaan värisiä ruoka-aineita.
Kotivalkaisu on menetelmänä paljon miedompi, eikä sen kanssa ole suoria tuntimääräisiä rajoitteita. Hampaat suositellaan valkaisemaan illalla ennen nukkumaanmenoa, jolloin hampaan pinta on varmasti palautunut aamuun mennessä.

7. Entä markettien halvat valkaisevat hammastahnat? Saako niillä hampaat vaalenemaan?

Kauppojen valkaisevat tahnat sisältävät yleensä mikropartikkeleja jotka hiovat hampaan pintaa. Ne saattavat myös olla väriltään voimakkaan sinisiä, joka taittaa hampaiden luonnollisen kellertävää sävyä ja antaa illuusion vaaleammista hampaista. Varsinaisia valkaisevia ainesosia niissä ei ole, ja hankaavien hammastahnojen käyttö kuluttaa hampaan pintaa.
Apteekista on saatavilla mietoja valkaisevia hammastahnoja. Näistä Yotuel All-in-one ja Opalescence valkaisevaa hammastahnaa löydät myös meiltä Hammassirkusta.

8. Voiko hampaiden valkaisun tehdä lapselle?

Hampaiden valkaisua ei suositella lapsille. Meillä Hammassirkussa valkaisua ei tehdä lainkaan alle 18 vuotiaille.
Lasten hampaat ovat vielä kehittymässä ja niiden laaja hermokanava tekee vihlonnasta paitsi todennäköistä, myös todella voimakasta. Kehittyvien hampaiden valkaisusta on enemmän haittaa kuin hyötyä.
Poikkeustapauksissa, esimerkiksi juurihoidon myötä harmaantunut hammas saatetaan valkaista. Tästä päätöksen tekee hammaslääkäri.

9. Voiko hampaat valkaista jos suussa on hammasraudat?

Ei voi. Hammasrautojen braketit kiinnitetään hampaiden pintaan muoviseoksella, eikä hammas vaalene sen alta.

10. Onko hampaiden valkaisussa riskejä?

Silloin, kun hampaat on todettu valkaisukelpoisiksi ja valkaisu toteutetaan suunnitellusti, riskit ovat hyvin pienet.

Iloinen hymy valkaisun jälkeen! Suuhygienisti Eeva Tammisen hoidossa Hammassirkun yhteistyökumppani Hanna-Riikka Lehtivuori.

Varaa aika valkaisuarvioon soittamalla 014 211 665
Varaa aika netistä

Vieritä ylös